Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Garmin eTrex 30

Diskusná téma K článku: Garmin eTrex 30

AKTUALIZOVANÉ. Keď Garmin začal pred pár rokmi uvádzať novú generáciu turistických navigácií – Colorado, Oregon, Dakota – zdalo sa, že obľúbenému eTrex-u odzvonilo. Dlho sa síce predával mnohokrát inovovaný model Vista, ktorý dával veľmi dobrý pomer medzi cenou a funkčnosťou, avšak bolo cítiť, že ide o výbehový model. Logickým nástupcom v cenovej kategórii bola Dakota. Dotykový displej je však pre turistu často nevýhodný. Navyše absencia akýchkoľvek kontextových tlačidiel odsudzuje na neustále hrabanie sa v nekonečnom strome menu. Preto ma veľmi potešilo, že sa na trh dostali modely eTrex v novom dizajne, avšak klasicky s joystickom a piatimi tlačidlami na bokoch. Moja prapôvodná Vista spred takmer 10-tich rokov dosluhovala, tak som siahol po jej najnovšej reinkarnácii – volá sa eTrex 30.

Lubo

Kalibraciu kompasu robim vzdy, ked kompasu potrebujem naozaj verit. Vacsinou ho nepotrebujem, lebo len zazmenavam trasu. Neviem to odhadnut, ci to suvisi s vymenou baterii.

Custom maps som skusal, no etrex 30 ma prilis slaby vykon a rastrove mapy su kvapku nad jeho moznosti. Nestalo to za tu namahu.

Spacer

Mam otazku na tych, co aktivne pouzivaju etrex 30, resp 30x. Ako casto treba kalibrovat ten kompas? Niekde citam, ze len po vymene bateriek, ale je to naozaj tak?
Videl som na nete nejake navody ma vlastne vytvorenie si custom mapy pomocou google earth. Robil to niekto z vcas? Je to pouzitelne?
Vdaka

LuboD

Posledný rok používam na turistiku v Etrex30 takmer výlučne Freemap - možnosť stiahnuť inštalátor pre Garmin aktualizovaný takmer každý pracovný deň, výborný výškový model terénu, podstatne presnejší priebeh značkovaných turistických chodníkov ako v SK Topo 4, možnosť stať sa spolutvorcom mapy.

Lubo

Phalike, ak myslis tuto fotku:
hiking.sk/…/garmin_etrex30_16…
tak ta je urobena zo screenshotov, teda je tam farebnost bez vplyvu displeja, ktoreho farebne podanie nie je prave idealne.
Menit farebnost mapy nie je uzivatelsky mozne. Robi to autor mapy, v tomto pripade firma Conan. Mozes ale skusit nejake nezavisle mapove pociny, daju sa vyguglit na gps forach.

Phalike

Da sa v Etrex30 niekde nastavit zobrazovanie mapoveho podkladu alebo to je zavisle od mapy aka je nahrata v zariadeni. Prijal by som podobne syte farby ako na 16tej fotke v clanku, ale moja SK Topo 4 sa zobrazuje v takych mdlych farbach ze sa tazko rozoznava co je luka a co les a tak pod. Vopred vdaka za kazdu radu.

Rado

Ako povedali ostatní predo mnou toto je čisto záležitosť mapy. Originál "SK TOPO" mapa navigáciu po TZT tuším podporuje už od verzie 2 (ja som na starej Viste štartoval ešte na verzii 1 kde TZT neboli ani len farebné). Bezplatná mapa GPSFORUM TOPO navigáciu (routing) nepodporuje, ale ak si kúpiš eTrexa v SR, tak by si k nej mal dostať aj originál mapu SK TOPO v cene. Ak plánuješ kupovať v internetovom obchode, radšej si prever, aká mapa je dodaná.

Jjano

Obávam sa, že nerozumiem, čo chcel ten chlapec v tom linku povedať. Ale ak je v navigácii Garmin mapa Slovakia Topo od Conanu, tak potom navigujú po všetkých turistických značených trasách a teda ten "problém", ktorý tam opisuje, s mapu Slovakia Topo nie je. Je len potrebné pri spustení navigovania zvoliť "navigovať po cestách" (alebo také niečo) a prístroj berie turistické značené trasy v tej mape ako cesty a naviguje ťa po nich.

Axel

navigovanie po lesnych cestach nie je vecou navigacie ale mapy v nej nahranej. kedze taka mapa pre slovensko neexistuje, tak je zbytocne hladat navigaciu, co to dokaze.

Katkariinka

Dakujem rado, toto mi bolo poradene aj z garmin hotline (a aj sme to skusali sami predtym), ale nefungovalo. Nakoniec som ten gpx subor posielala - odpisali mi, ze subor je asi chybny, ze sa im nedal nacitat ani na ine druhy navigacie.
A aby to nebolo vsetko, podarilo sa mi nahrat gpx subor stiahnuty z inej stranky, navigacia zamrzla a zomrela. Diablov pristroj :D

Rado

katkariinka: to čo GPS databáza na hiking.sk generuje je štandardný GPX súbor, takže v eTrex 30 by ho malo stačiť po pripojení k PC skopírovať do internej pamäte - adresára E:\Garmin\GPX, kde E je písmenko ktoré Garminu priradí PC a môže sa líšiť.

Potom po zapnutí by sa už body mali dať nájsť normálne cez hlavné menu - Where To - Waypoints, alebo cez Waypoint Manager.

Axel

Aktualne na mall.sk za 189 aj s drziakom na bike gratis... ;-)

Rast

Spytaj sa Luba,on je vasnivy garminista, inu navi neuznava, je to len hracicka :-) tak snad poradi.

Katkariinka

To len ja s manzelom sme take lamy, ze sa nam etrex
30 zda byt absolutne neintuitivna navigacia? Je to moja prva navigacia, takze nemam s cim porovnavat.
Tu z GPS databazy som si stiahla utulne a pramene - viete mi poradit, kam to nahrat a ako potom tieto body vyhladavat?
DAKUJEM

Axel

Myrek, sice neviem za aky tip, ale rado sa stalo ;-)))

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma