Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma Karimatka

Diskusná téma Karimatka

Mám samonafukovaciu karimatku (cca 6 rokov) ,pomerne známej značky, ktorá naozaj svojrázne funguje. A to tak, že ja ju sám nafúknem a ona sa sama vyfúkne. Ozajstná samonafukovačka. Testoval som ju aj v bazéne, poriadne nafúknutú, a ani bublinka. Ale na lôžku- do troch hodín je z nej placka. Tak mi skúste niečo dobré a spoľahlivé ,a nie za milión, doporučiť, lebo moje staré kĺby v noci tááák trpia.

Possum

Oki, idem pozret teda tu skladaciu a tu rolovaciu. Ta rolovacia bola tusim kua velka, ale zase ak nevazi, tak by to nemuselo az tak vadit.

Dakujem za pomoc :)

Bikemartin

Z-Lite Sol mám, v zime som na nej ešte nespal, ale túto "zimu" by som si trúfol ;-)

Peter61

videl som fotku s dajakou kočkou ( Britka ?) v stene, ta RidgeRest bola vacsia, ako jej kleter. Ale evidentne slo o platne, nie o kominy.

Phalike

Ja mam Ridgerest v Large verzii aj s alu vrstvou, komfort je pre mna uplne dostacujuci, vdaka tomu ze je siroka tak necitim chlad spoza okrajov karimatky, co sa mi na uzsej samonafukovacke parkrat stalo. Objemkovo je to obrovsky valec, ale ked ju mam pripnutu zvislo na batohu tak vobec nezavadzia a hmotnoste je uplne v pohode takze to ani zbytocne neposuva tazisko batohu smerom od chrbta. A hlavne si myslim ze takyto typ karimatky je vysoko univerzalny na pesie prechody pocas celeho roku.

Peter61

harmoniku mozes polozit na hocijake sracky, jedna strana zistane cista. Ridge rest si zaseries obojstranne.
Ridge Rest ma vacsi koef. odporu 3,5 = lepsi komfort ako Z rest (= po novom Thermarest).
Tak ci tak, obe su vo verzi "SOL" teda s refl vrstvou
cascadedesigns.com/…/product

Lubo

Z-Lite je naozaj velmi dobra karimatka. Je skladna a lahka. Tepelnym komfortom je podla mna porovnatelna ako tensie samonafukovacky, pohodlim vsak nie. Tam nafucku tazko tromfnes. V zime ma este nafukovacka o nevyhodu naviac, zvykne tam vnutri zmrznut vlhkost z tvojho dychu a potom ju nezbalis tak lahko, resp. musis ju "polamat" a to obcas vedie k nevratnemu poskodeniu.
Ak chces mat lepsi komfort (najma tepelny) aj za cenu vacsej velkosti (no hmotnost stale ok) tak si vezmi Rigde-rest. Pripadne mozes vylepsit Z-Lite skombinovanim s alumatkou.

Remy

Possum:
-5 sa nemusis bat. A uz aj sneh nieco odizoluje.

Peter61

ThermaRest maju mensie koeficienty odporu, ako samovyfukovacky, ALE nikdy nezlyhaju. Nudzove vyuzitie : Schantzov golier, da sa rozrezat pre viac osob.
Ked som vedla seba v stane videl samonafukovacku, pochopil som, preco Z-rest ( vid link) ma na obale "Fast and Light"
horolezec.cz/…/l15.html

Possum

REMY: O super, dakujem za odpoved.

Takze vravis, ze TaR Z-Lite ma realne udrzi v teple, ked napriklad pojdem buduci vikend zabivakovat na Tlstu do Velkej Fatry? (Dajme tomu, ze hore bude okolo -5)?

Remy

posum:
Ak pozries aj ine dokumenty, dokonca z Himalaji TaR Z-Lite sa tam objavuje casto. Dovod je jednoduchy. Aj ked ju prepichnes, nespis na zemi :) Druha penovka je este Ridge rest, avsak ta je menej skladna ako S-Lite
Ak si pozries vyrobcu, tak pouzitelnost je tam zhruba do tych -10, co je vcelku realne (samozrejme vo verzii sol s alu vrstvou).
Tiez ich pouzivame a zatial su OK.
Jeina ich nevyhoda je, ze casom sa tie vystupky prelezia, cize v tom je ta Ridge rest trvanlivejsia.

Possum

Aj ja si prosim poradit, ak mate chut a cas.

Na studene vylety som si doteraz nosil Husky samonafukavaciu karimatku, hrubka 5 cm. Ohladom tepelneho komfortu maximalna spokojnost.

Avsak, ta mrcha ma nie len takmer 1.5 kg, ale este je velkostne ako tretina ruksaku. A s odfajcenymi krizami mi uz zacina na hmotnosti zalezat.

Co nosit namiesto 1,5 kg samonafukovacky, aby to ale aj tak bolo este stale teple?

Niekde hlbsie v tejto teme dal Peter61 link na fotku tych dvoch chalanov zo STOPY NA HREBENI. Ti presli cele Tatry v zime a z fotiek vidno, ze maju Therm-a-rest 'penovu' karimatku? To vazne? Nezamrzli na tom?

Phalike

Jjano: Ja som tiez po rokoch zaobstaral samonafukovacku, konkretne Thermarest ProLite Plus, 3,8cm hruba a uplna spokojnost zatial. Co sa tyka hmotnostnej kategorie tak pravdepodobne spadam do tej tvojej a nepocitujem pri tejto karimatke nedostatky z toho vyplyvajuce. Verzia "regular" bude pre Teba urcite kratka, takze budes moct uplatnit popisovanu metodu s podkladanim noh a usetris nejake to euro. Co sa tyka spodneho materialu tak mi pride solidny, a je urcite odolnejsi ako ten vrchny, ale v porovnani s inymi vyrobcami netusim ako na tom bude. Ale tak ze vraj TaR je overena kvalita tak by to malo nieco vydrzat, uvidime casom.

Jjano

Boro, to je zaujímavá vec, čo si si ušil, ďakujem. Keď totiž nahlas rozmýšľam, tak ono totiž nielenže to má výhody, o ktorých tam píšeš, ale aj mi to umožní kúpiť kratšiu karimatku, nohy podložiť niečim iným (sveter a pod.) a to "niečo iné" mi spod nôh neujde, keď budem v noci kopať... :-) Zaujímavé, díky.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma