Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Chcete zabiť medveďa?

Diskusná téma K článku: Chcete zabiť medveďa?

Leto je v plnom prúde a medzi turistami stále rezonuje téma medvede. Čo robiť, ked sa s ním stretneme? Ako zabrániť tomu, aby sa medvede naučili chodiť ku kontajnerom? Naozaj ich treba polovicu vystrieľať? Na tieto a ďalšie otázky nám odpovedal Robin Rigg zo spoločnosti SWS - Slovak Wildlife Society.

Wolflike

medvede.sk je naozaj zaujimava a uzitocna stranka, skoda ze sa moja nedavna konverzacia s jej autormi zial skoncila skor nez som dostal vsetky odpovede na ktore som sa pytal... na niektore veci si clovek musi urobit nazor sam.

Majo

No, batoh sice moze ochranit chrbat, ale pokial je v nom jedlo (co takmer vzdy je), tak to velka ochrana nebude. A mavanie rukami nad hlavou si medved skor vysvetli ako zastrasovanie a pokus o suboj, nez ako rozpoznavanie cloveka. Dodavam, ze nie som odbornik na medvede. Skor by ma zaujimala aktivna obrana. Kde sa daju zohnat zbrane a gumove projektily, popripade tie spreje? Normalny kaser by asi velmi nepomohol. Alebo sa mylim?

Wakantanka

Jednoznacne vystrielat, vlani ten liptak co ho dodriapal maco, mi je rodina, tam absolutne niet o com, nie sme v praveku, prvorada je bezpecnost cloveka.

Wallendorfer

tak,medvede,to bude na SVK asi vecna tema. urcite ste minuly tyzden zaregistrovali v mediach spravu o medvedici s 3 mladatami,ako sa veselo pohybuje v oblasti vstupu do Studenych dolin,uplne uz stratila plachost a na chaty si chodi ako na veceru. Mna "potesil" vyrok nejakeho typka, ktory zahlasil,ze odstrel je len "krajnym riesenim". Hmm a to sa na co este bude cakat? Urcite viete, ze tato oblast je hojne navstevovana velkym mnozstvom sviatocnych turistov, pricom samozrejmostou su tam mlade mamicky s babatkami v kociarikoch....to cakame na to,kym ich ta medvedica napadne alebo na co? Proste mne tu zacina rozum stat!!!

Lubo

Nasadnime do tankoch a hor'sa na medvedeeeeee!!

Wallendorfer

ono sa to z poza pc dakde v panelaku v petrzke pekne vypisuje,ze? (nic osobne lubo)

Lubo

Ale no, Wallendorfer, trochu zartu na rano neznesies? ... a

  1. nemam PC :-) ale MAC
  2. nie som z Petrzky, ale z perifernych Vajnor
  3. nastastie nebyvam v panelaku, to by som asi zosalel
    Nechapem, preco vy vychodniare sa musite hned pustat do antiBA debat. Vsak je to ubohe. Stavim sa, ze vo svojom okoli poznas x ludi, co nevedia ako vyzera napr. horec klusiov a zasa ja poznam z BA x ludi, co by v podobnych otazkach udivili hocijakeho horala.
Wakantanka

Som z liptova, medved chudaka jana napadol, ked isiel domov z prace z lesnymi robotnickami, to uz presahuje medze, je ich privela a teritorium si uz rozsiruju na okrajove casti hor, proste nanho vybehol, nemal ziadnu sancu, ale horu dalej ma velmi rad a zas sa do nej vrati.

Lubo

Ked som pracoval na Aljaske, kolegov kamarat (fajn clovek, poznal som ho) sa vybral na turistiku na ostrov Kodiac. Bol taky samotarsky typ, vzdy chodil sam a vypomstilo sa mu to. Doslova vbehol do narucia macovi kodiakovi (en.wikipedia.org/…/Kodiak_bear). Ten mu ukusol doslova temer celu tvar. Po niekolkych tyzdnov v nemocnici chudak skonal. Pisalo sa o tom vo vsetkych Aljasskych novinach, no nebolo tam ani zmienky o tom, ze by sa mali medvede strielat...ze by trochu odlisny pohlad amikov na prirodu?

Bacaardi

medved je sucast prirody. je to zver a selma, ak sa citi ohrozeny, napadne cloveka. cloveka napadne aj jelen, diviak, ked sa citi kuna ohrozena, tiez bude cloveka kusat. honba na medvede je chora. strielat medvede by sa mali len v takych medziach v ramci revira a na povolenie a suhlas miestneho horara. ae vieme ako to je. kamos kamosovi, povolenka za prachy, mrtvy medved v kufri. ked sa medvede premnozia, sami pokapu. priroda sa vzdy obrani sama. nemusime jej robit poriadok my, aj tak to vacsinou zmenime na bordel.

Lubo

PS:
kto bol v akomkolvek americkom NP vie, ako vela energie sa venuje osvete a prevecii vo vztahu k medvedom. Napr. v NP Denali na Aljaske nas nepusitili turistikovat do volnej divociny pred tym, ako sme presli celkom slusne dlhym skolenim, ktoreho velkou castou boli poucenia ako sa chovat v lokalitach so zvysenou medvedou aktivitou. Na potraviny a vonave veci sme dostali odolnu laminatovu konzervu (bear resistant container), kazdy smetiak v okoli bol pre macov nepristupny, v inych NP su zas v taboriskach specialne bedne kam si turisti davaju vonave veci a bedna za zamkne specialnou tycou ... pripadne byvaju take kvazi snury na pradlo, kam si tabornici davaju svoje jedlo ...... jednoducho robi sa vsetko preto, aby sa dalo s mackami spoluzit. Zaroven sprava lesa monitoruje ich aktivitu a v pripade, ak nejaky maco zacne prejavovat znamky "nevhodneho spravania sa" tak ho uspia, nalozia a prevezu inam ... ak to nie je mozne, nariadia odstrel.

Turis

Sestra bola tiež na Aljaške a tiež tam pracovala. A spomínala, že ked išli niekde do hôr tak sa vždy museli mať na pozore aby nestretli neakého maca. Ale rozdiel bol v tom, že aspon v tej oblasti kde bola ona, tak tam neboli vyznačené turistické chodníky ako je napríklad u nás v Tatrách (kde sa už pomaličky bojíš chodiť po odlahlých dolinách aby si neakého maca nestretol) ale chodili proste po nevyznačených vrchoch. A čo viem tak turistikých trás tam nebolo vážne až tolko. Ináč raz sa im stalo, že im medved dokonca prišiel do chatovej oblasti kde bývali. A prechádzal sa tam akoby nič, všetci si ho točili:) Ale proste oni to tam berú vážne že ináč...pretože je to vážne divočina tam na tej Aljaške..

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum