Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Chcete zabiť medveďa?

Martin knor

Tak to som veru na tej prednaske nepocul. Pocul som tu druhu cast, ze primarny dovod zabitia mladat je aby sa s nimi samica parila, ale nepocul som ze "vytlacanie mladsich starsimi je urban legend". Ani som nemohol. Medved je teritorialne zviera, takze prednasajuci ani nemohol povedat, ze ked je na jednom mieste vela starsich medvedov, tak sa s tym jednoducho zmieria.

Ja riesenie nepoznam. Diskutujem, citam materialy a robim si nazor. Je mi jasne ze sucasny stav je zly a cosi treba spravit, ale neviem presne co. Momentalne sa zda, ze tie medvede ktore sa pohybuju v blizkosti sidel bude nutne odstranit. (Ak ich ludia nebudu chciet strielat, tak ich bude treba minimalne sterilizovat.) Ale ako som pisal uz pred casom, bolo by velmi vhodne, keby sa stretli vsetci zainteresovani a stanovili pocty medvedov (a ich strukturu, teda kolko starsich, mladsich, samic atd) ktore by boli minimalne, maximalne a optimalne pre jednotlive oblasti. Samozrejme, s ohladom na to, ze medved je zivocich a pohybuje sa.

PaliT

Martin, sedeli sme na rovnakej prednáške. Prepočul si, že "vytláčanie mladších starými" je urban legend? Samce vraždia mláďatá vodené samicou, aby vyvolali ruju, to už neplatí, keď sú odstavené.

A čo je tvoje riešenie? Odstreliť každého medveďa, čo sa zjaví v blízkosti sídiel? Really???

Medveď je dosť inteligentné zviera, ak budú zdroje potravy inde, pôjde tam, to je len otázka času. Ale treba to dôsledne urobiť.

RoL

Oprava:
Ked nesuhlasis s nazorom, ze obmedzenim dostupnosti potravy pre medvede sa tie automaticky vratia do lesa, si niekto, kto chce vyhubit chraneny druh.

RoL

Martin, plny suhlas. Zobral si mi to z ust. Vzorce spravania sa z mladosti je tazke zmenit u ludi, nieto este u zvierat. Udivuje ma, ze ak si nemyslis, ze prijatim vsetkych opatreni, ktore by zabranovali medvedom as lahko dostat k potrave v blizkosti ludskych obydli, tak si automaticky clovek, ktory chce vyhubit chraneneho zivocicha.

S tou regulaciou to az tak horuce nebude. Neriesenie problemu vsak povedie skor k pytliactvu, alebo nelegalnym odstrelom. Bude to odpoved jednotlivcov vyriesit problem po svojom. Radikali s jednoduchym riesenim su aj tu.

Ale ako som pisal, vzorce spravania sa tazko zmenis...

Martin knor

Pali, povedzme ze sa zo dna na den vsetko zmeni ako si pisal. Nebude ziadna kukurica, vsetky zdroje ohradene a podobne. Ty si fakt myslis, ze medvede sa otocia, vratia sa do lesa a nechaju sa zabit dominantnymi samcami ktore tam maju reviry? Medvede si nepovedia "Mame po chlebe, podme zdochnut." Toto mozes aplikovat ked ich pocet najprv rapidne znizis. Lenze tie ktore si uz na ludi zvykli, sa jednoducho zacnu krmit cimsi inym, opat v okoli ludi. Mozno zacnu lozit do zahrad, neviem. Ale tieto budes musiet odstranit tak ci tak.

Prave som si cital clanocek o vlkoch v Rakusku a tam sa pisalo, ze 80% problemovych medvedov v Alpach bolo potomkom jednej medvedice, ktora si na ludi zvykla. Kolko problemovych medvedov je v meste Vysoke Tatry pri 700 hlaseniach od obyvatelov, to netusim. Ale ich potomci budu teda poriadne velky problem.

Peter61

PaliT.
pred časom boli na wolf.sk žiadosti na odstrel ( MP, MŽP). Tie dôvody boli niekedy doSť obskúrne, akože "je ich priveľa" a pod. Buď si niekto bol istý, že bude všetko schválené ( nebolo), alebo v škôlke spadli z hojdačky.

Prdič

To je hoax, on nežral sviečky, normálne bol na dušičky sviečku zapáliť a len si pomáhal papuľou, lebo v 5 cm pazúroch sa zle držia sirky.

PaliT: si presvedčený, že stačí začať chodiť v MHD? Zmena zabehnutého životného štýlu, ktorá by niečo riešila, by zrejme bola oveľa hlbšia. Napríklad vôbec necestovať 5x týždenne do práce, kde desaťtisíce len sadnú za PC, keď majú pritom doma pripojenie na net. A to sa denne stáva v zápchach, ale nikomu to asi extra neva. Väčšinu (hlavne zamestnávateľov) toto ani nenapadne riešiť homeofficom. Osobne si myslím, že nie je iná cesta, len že ďalšie generácie budú musieť rázne padnúť na hubu aby nejako skutočne začali konať.

Sona

Hej, ono darmo su aj v Smokovci kontajnery v stanickach, ani to nie vsetky, ked napriklad na autobusovej stanici (a aj inde) je taky ten maly zeleny kos, ktory nie je zabezpeceny absolutne nijako.

Rc1

no nechcem podpichovat ale uz tu vela krat zaznelo ze ako uzasne to robia s ochranou prirody rakusaci nemci ci francuzi...

PaliT

Občas fakt žasnem. Ten JEDEN, čo chodí na sviečky má byť argument? Za prvé, pôvodne ho tam neprilákali tie sviečky a za druhé, pre vyriešenie problému treba urobiť tie opatrenia, ktoré tu omieľame dookola od začiatku. Úplne zneprístupniť zdroje potravy/odpadky v intravilánoch, nezakrmovať, neničiť jeho biotopy, nepestovať kukuricu, nerabovať lesné plody, nepytlačiť, nestrieľať vlka, to je len zopár. Ak niekto dáva do popredia miesto týchto vecí odstrel, považujem to za egoizmus a ignorantstvo.

Muska

Chlapi, vy si fakt myslíte, že keď odfajčia npr 20% medvedej populácie, tak zrazu prestane problém s kontajnerovými?

PaliT súhlasím.

Martin knor

Hej. Medved ked musi ist do mesta, tak si najprv trikrat odpluje, ze hnus, ludia. Potom si zapali vonnu tycinku, aby ten ludsky pach necitil, a s nou v labe sa vyberie vyberat kontajnery.

RoL

Martin, nechaj tak. Podla odbornikov je medved natolko plachy, ze co i len zavan ludskeho pachu ho odozenie do najhlbsieho lesa. A najblizsie 3 roky sa odtial nepohne. Aj potom len po bocnych (cuduj sa svete) turistickych chodnikoch, lebo zistil, ze po tych sa mu najlepsie chodi.

Martin knor

Pali, uz som Ti to pisal. Medvede zeru veci o ktorych sa nam ani nesniva. Kdesi na Liptove jeden navstevuje cintorin a zerie sviecky (kolega vravel, ze mozno su aspon ciastocne z vosku). Planujes okolo kazdeho hroboveho miesta natiahnut elektricky ohradnik? A ze ani tie ohradniky nie su ucinne bolo minule v reportazi. Nielen medvede, ale ani diviaky si z tych ohradnikov nic nerobili. Nato ochranari vraveli, ze si zver uz zvykla a ze tam maju byt ohradniky po cely rok (asi aj v zime). Napadlo Ti, ze ked tam je napatie ktore nezabije dieta (vacsie tam dat nemozes), tak medved to polahky moze ignorovat?

To co pise Sona moze fungovat prave v tych dolinach. Ale ostatne medvede su z nich vytlacane do sidlisk a to je problem. Vcera v TN starosta Vysokych Tatier tvrdil, ze pred par rokmi mali do 20 hlaseni obyvatelov, ze videli medveda. Tento rok ich maju uz viac ako 700 a zrejme vela ludi uz take cosi ani nehlasi.

Ano, je zbytocne strielat medvede vnutri NP. Ale kedze medved sa denne presunie v priemere iba o 4.5 km (informacia z "Programu starostlivosti o medveda hnedeho") tak nie je tazke najst tych, co navstevuju sidla. Mimochodom, prave v tom programe sa pise ze medvede s vahou nad istu hranicu sa strielat nesmu v ziadnom pripade. Maju imunitu. Takze netusim, preco sa tu spomina ze zastrelenie velkeho medveda moze sposobit premnozenie mensich, ked velke strielat nemozno.

PaliT

Toto je tak trochu zábavné vlákno, lebo veľmi symbolizuje problémy našej doby. Namiesto toho, aby ľudia urobili dôsledné opatrenia, aby medvede naozaj nemali dôvod opúšťať prírodné prostredie do intravilánu (nechce sa im meniť návyky, investovať do technických opatrení, nepestovať určité plodiny), bude len donekonečna trolovať, požadovať vykynoženie vzácneho živočícha a pod.

Podobné to je aj s životným prostredím: ľudia budú radšej šíriť informácie od "vedcov" na výplatnej listine Exxon-Mobil, namiesto toho, aby začali viac používať verejnú dopravu, znížili svoj konzum a prestali plytvať, či na makroekonomickej úrovni zmenili energetiku, stavebníctvo, dopravu, poľnohospodárstvo atď.

Neschopnosť pozrieť sa pravde do očí, vykonať nutné, nezmeniť správanie a čakať, že nejaké pseudoriešenie bude fungovať.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma