Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma Počasie - Vysoké Tatry

Diskusná téma Počasie - Vysoké Tatry

Nazdar, plánujem dovolenku v Tatrách,buď teraz v auguste, alebo až v septembri. Kamoš sa vrátil v nedeľu z Tatier, bol 7 dní, vraj tam stále pršalo a bola zima. Tak neviem. Prosím o vaše rady alebo skôr skúsenosti, kedy zvykne bývať podľa vás v Tatrách lepšie počasie (na turistiku) august alebo september prípadne začiatok októbra? Neviem, možno je to aj nejako zistené viacročným pozorovaním, nikde som však nato nenarazil. Dik všetkým za reakcie. Peťo

PeterS

Na Tatry sa odporúča ako ideálne obdobie babie leto, na prelome septembra a októbra. Nevýhodou je však kratší deň na celodenné túry.

Igor STRHÁRSKÝ

Toto obdobie (jul-august) je pre turistiku v Tatrach asi najhorsie - pocasie je nevyspytatelne a rychlo sa meniace. Idealne je presne ako pise PeterS - babie leto v septembri/oktobri, ak sa samozrejme vydari. Poniektore roky sa vobec nedostavilo, inokedy bolo krasne inverzne pocasie aj vyse mesiaca. Urcite by som radsej odporucal jesen...

Vlado

Samozrejme ,traduje sa,že najkrajšia v Tatrách (a horách všeobecne) je jeseň,podľa m,ožnosti s babím letom.Ale to by to babie leto muselo vyjsť.Zažil som aj to ale zažil som aj otrasné jesenné pobyty v horách s dlhodobými dažďami,vetrom,h,mlou a niekedy aj so snehom.Takže nejaké dlhodobé plánovanie a uvažovanie o počasí je dosť zbytočné-je to lotéria,buď to vyjde alebo nie.Najlepšie je pokiaľ máš možnosť vyraziť operatívne podľa krátkodobej predpovedi počasia-taká štvordňová predpoveď je už dosť objektívna,na dlhodobé predpovede sa neoplatí spoliehať tie sú dosť iluzórne.To sú moje skúsenosti s pobytom v horách.

Vladoravinger

Ahojte, nevie niekto ako to aktualne vyzera s pocasim. Su kazdy den burky? Kedy zacina obvykle zle pocasie? Oplati sa vobec ist teraz cez vikend hore?

Peter Miler

Čaves, ako Tatranec práve sa dívajúci na celú panorámu môžem konštatovať, že dnes je to na túru ideál :-)) Ale samozrejme sa prikláňam k názorom ostatných - september tu už od nepamäti býva najistejší, ale zvykne sa vydariť a august. Niekedy...

Juh

Stabilnejsie pocasie zvykne byvat len cez babie leto, lenze problem je v tom, ze nikoto nevie, kedy sa dostavi ... Ostatne byva u nas loteria.
Aktualne su burky hlavne v zapadnej Europe, v Grecku a na Ukrajine.
Aktualna burkova aktivita za posledne 2 hodiny pre centralnu a vychodnu Europu blitzortung.org/…/index.php?l…
Priebeh pocasia pre Poprad/Tatry v auguste 2010 ogimet.com/…/gsynres?lang=en&…
Priebeh pocasia pre Poprad/Tatry v auguste 2011 ogimet.com/…/gsynres?lang=en&…

Vrana

Sestry boli na Krivani v sobotu o 9:00. Svagor na Gerlachu vcera o 8:00. Burka ich nechytila.

Juh

btw: Co som pozeral prognozy na vikend, tak zvlneny studeny font, s ktorym su momentalne spojene burky nad zapadnou Europou, by mal postupit nad Polsko, Moravu a Rakusko. Takze zatial je dobre pocitat s tym, ze cez vikend sa mozu vyskytnut burky, hlavne na Z, SZ a S Slovensku v poludnajsich a popoludnajsich hodinach.
Do vikendu sa to este moze zmenit.

Vladoravinger

Boli sme v sobotu na Priecnom sedle o 8:30 rano a celou cestou bolo krasne. Podobne ako Petra61 v teme "pocasie" aj mna zarazili rodinky vyrazajuce na Priecne a na Prielom o 12tej, ked sme uz boli okolo Rainerky. A to sa uz zatahovalo a vzdialene hrmelo...

Viserba

Zatiaľ podľa mojich dlhoročných skúseností september je určite lepší. Ale už som veľa krát bola vo Vysokých Tatrách v auguste a tiež sa nám pekne vydarilo počasie. Mesiac júl vôbec neodporúčam, je dosť premenlivé počasie a zvykne často pršať.

Peto.z.bb

Peter61, problem je podla mna inde. A to v tom, ze ked Aladin vypocita malo zrazok, chcelo by to nejako doplnit ze este v dany cas stale existuje riziko burok, prip. len dazda (hoc Aladin vypocital, ze by zrazky mali padnut niekde vedla). A doplnit info o odhade rizika burok ci dazdov priamo do Aladina. Napr. ako zrazky oranzovou farbou (mozne maximum), ktora by bola cervena ak by islo o riziko burok. Detto k "slnecnej" ikone na webe HZS nejako doznacit to, ze riziko burok v dany den je stale dost vysoke. Na viacerych weboch je odhad rizika zrazok v percentach, toto je podla mna napomocny ukazovatel ktoremu porozumie snad kazdy.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum