Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma Hikeplanner

Phalike

@jjano, ja osobne som s tym vyskovym profilom problem nemal, pridruzena km a vertikalna stupnica hovori za vsetko
@Lubo, pekne si to ono toto, prihlobil, a myslim ze ten vyskovy profil je na tych rovinach pouzivany ozaj minimalne ;)

Jjano

Lubo, len pre info: Okrem pár výnimiek to nerobím klikaním do mapy, ale využitím GPS záznamu z terénu. A áno, keď ručne zmažem vyskočené body a preženiem to dva-trikrát cez nejaký vyhladzovací filter, tak výsledky sú pekné ľúbivé :-)

Rc1

ja len taku poznamku. hikeplanner pouzivam casto a pouzivam ho rad lebo je podla mna celkom presny. a iba dufam ze ho nejako nedodzubete :)

Lubo

@jjano

Pozor, je rozdiel, ked tahas vlastnu trasu klikanom v mape a ked beries vystupy hikeplannera. V prvom pripade ide o digitalny model reliefu, ktory ma sice svoje limity a pokial z toho chces robit nejake vystupy pre klientov, naozaj sa s tym treba este trochu viac pohrat.

Pokial vsak beries vystupy hikeplannera, tak tam to prechadza cez nase redakcne spracovanie. Ako vstup sa berie DMR model no nasledne sa priebeh kazdeho useku koriguje na zaklade dalsich zdrojov a vysledok by mal byt pomerne presny. Iste, mozu byt lokality, kde nase spracovanie je lepsie a su take, kde je horsie. V kazdom pripade je to vsak lepsie ako len vystup DMR z klikania v mape.

Jjano

No, neviem odkiaľ berie Hikeplanner digitálny model reliéfu, ale ak Google, tak to bude také rozkúskované aj na úplne rovine.
Keď robím profil pre klientov na trasách popri Dunaji, tak to skáče presne ako Lubovi, ba ešte viac, tak to musím x-krát vyhládzať, aby to vyzeralo ako rovina.

Vlado z NZ

Podla mna to je uplne v poriadku. Treba si proste vsimat mierku. Je normalne ze na rovine bude vycnievat aj maly kopcek, aspon viem kde asi som. Keby to bolo cele ploche, neboo by mi to na nic....

Lubo

Urobil som par testov a stale to ma svoje muchy, najma teraz na rovinach.

Lubo

Pani, nieco taketo by riesilo problem?

Jjano

Ooops, až teraz som si všimnol, že to nebol jeden tvoj príspevok, ale celá debata.
Moja chyba, hlboce se omlouvám, pane hrabě :-) a súhlasím.

Vrana

2 jjano: nejde o splostenie profilu pri trasach s malym prevysenim.

Problem je s vykreslenim profilu pri trase vo vyssej nadmorskej vyske (specialne Tatry, Zapadne Tatry, Nizke Tatry). Namodeluj si trasu so znacnym prevysenim najlepsie hrebenovku, profil trasy je plochy. Rovnako ak su to tury s vacsim prevysenim na malej vzdialenosti. Co si pomyslis ked sa pozries ako laik na profily nizsie ? Zrejme lahka tura, skoro po rovine :)

mapy.hiking.sk/?hpid=FTBC7

mapy.hiking.sk/?hpid=rmu0A

mapy.hiking.sk/?hpid=U6coD

Jjano

phalike, ak je pri profile uvedená vertikálna mierka, tak sa nemôže zdať taký alebo onaky. Podobne ako keď čítaš mapu, tak berieš do úvahy mierku, tak aj pri čítaní profilu musíš brať do úvahy mierku a v tom okamihu sa nemôže plochá túra zdať s riadnymi stupákmi.

Uznávam a ako turistický sprievodca mám bohaté vlastné skúsenosti, že bežného neskúseného neturistu to mýli a napríklad pri knižnom sprievodcovi či článku v Slovenke je vhodné profil splošťovať. Ale pre bežného turistu, turistovi, nehovoriac o takom, ktorý pozná a používa hikeplanner, by normovanie profilu podľa mierky malo byť tak isto základnou vecou, ako overenie, že na mapu akej mierky sa pozerám.

Ono totiž neviem si predstaviť, ako by software stránky mal pri generovaní toho profilu určiť potrebnú mierku "sploštenia" profilu. :-)

Phalike

@vrana zaujimavy postreh
podla mna tie vizualne problemy sposobuje aj to ze vzdy je vyskovy profil zobrazeny v rovnako velkom na to urcenom ramiku, a preto aj pri ture ktora ma 15km ale min prevysenie sa zda ten profil zubaty s riadnymi stupakmi, kdezto pri jednom vyslape na kratsej dlzke to vyznie privetivo. Pre mna osobne su viacej smerodajne samotne udaje o trase ktore mi vypise hikeplaner a ten vyskovy profil je len taka vizualna pomocka a mal/musim si ho interpretovat na zadanu trasu.

Jjano

Tom, to čo píše vrana, nie je problém absolútnej výšky, ale zvislej mierky.

TomXX

Dať jeden checkbox, ktorým by sa dalo zvoliť, či začať na nule, alebo na najnižšom bode trasy. Easy...

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum