Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma Via Ferraty v Tatrách

Diskusná téma Via Ferraty v Tatrách

Ahojte už sa tu trošku rozbehla diskusia ohľadne nových pripravovaných tatranských chodníkov. Zaujímalo by ma aký názor máte na vybudovanie vysokohorského chodníka typu Via Ferraty aj na území slovenskej časti Vysokých Tatier. A prípadne v akej lokalite by sa mohol takýto zámer zrealizovať. Dakujem

Lubo

Urcite by z bezpecnostneho hladiska ani hladiska ochrany prirody nebolo problemom spravit ferratu na Gerlach a na Lomnicak. Avsak tento projekt by tvrdo konkuroval horskym vodcom, ktori urobia vsetko (a to myslim vskutku doslova), aby sa to nezrealizovalo. Dalej by napr. mohlo ist o relativne pohodovy vystup na Vysoku. K pripadnym dalsim terenom sa prilis vyjadrit neviem.

Turis

Funttomas díky, ale tam sa prebera hlavne to, že či už neakú tu ferratu na Slovensku máme a potom sa tam polemizuje čo vlastne ferraty sú:) ale tak rad by som vedel niečo bližšie k téme, ktorú som napísal.

Turis

Lubo, dobré nápady. A to s tými horskými vodcami je to si myslíš že až také zlé? že si medzi seba nepustia "konkurenciu"? A čo tak prepojiť Východnú Vysokú so Slavkovským štítom cez Bradavicu? Myslím že by to bola oblúbená hrebenovka...ale je to samozrejme len ilúzia:)

Lubo

Co myslis, kolko ludi by v porovnani s dneskom pouzilo sluzby horskeho vodcu, keby tam viedla ferrata? A to je Gerlach pre horskych vodcov vrchol cislo jedna, ak berieme do uvahy vynosy.
Mimochodom, pred nejakym casom bola "aferka" ohladom zmiznutia kramli z cesty na Gerlach (totiz kedysi tadial siel normalny turisticky chodnik) ... a sumy smerovali prave k istemu okruhu horskych vodcov. Urcite sa tu najdu vacsi znalci tatranskych pomerov, ktori by mohli tuto situaciu trochu viac objasnit :-).

Turis

Tak to som vážne nevedel, že idú až tak po svojich zárobkoch. Ale tak sme na Slovensku a možné je všetko, hlavne čo sa týka túžby po peniazoch. Jasné že by ich služby nevyužívalo tolko ludí, možno žiadni, ale tak hovoríme o Gerlachu a v Tatrách sú ešte dalšie iné možnosti pre takúto turistiku. Ale tak podla mna je to len totalna fikcia, pretože zase by sa to stretlo s obrovskou nevôlou ochránarov a pod. I ked na hrebenoch už tolko tých rastlín a živočíchov nežije ale opať použijem vetu. Sme na Slovensku:)

Wolflike

Lubo: ze sa na tatrach prizivuje banda zbojnikov je zname, ale veru, necakal by som ze i horski vodcovia by mohli patrit do tejto kategorie, stale clovek tak nejak dufa ze ti ludia co v tych horach travia viacej casu budu ini.... ale zase ked citam skusensti s chatarmi..... smutne kazdopadne

Rasto

napada ma presne to co pisal Lubo, okrem Vysokej to kedysi boli turisticke chodniky takze by to ani nebol problem. okrem toho myslim ze napr. Jastrabia veza, Maly Kezmarak, Bradavica, Ladove stity - vsetko atraktivne miesta kam idu pekne a lahke horolezecke cesty ktore by po pripadnom zazelezovani ludia zvladali bez problemov. no ako horolezec by som to prilis neprivital :-)
Gerlach je hlavny zdroj prijmov vodcov, ten si budu strazit, ine vrcholy nie su dost atraktivne takze by im podstatne klesli prijmy keby sa tam dalo aj inac dostat. no myslim ze ferrat v tatrach sa nikdy nedozijeme.

Lubo

No, nebol by som si tym tak isty rasto. Silneju tlaky aj na takyto rozvoj a na kompetentnych miestach uz nesedia ludia, ktori su apriori proti. Napr. pri ceste na Lomnicak naozaj niet dovodu pre ochranarske dovody ... pri tom ako je tato oblast zabordelovana od vystaby lanovky na Lomnicak.

Igor STRHÁRSKÝ

Okolo Lomničáku je Via Ferrat až požehnane, akurát sa o nich nevie a nie sú oficiálne povolené. "Hlavná" výstupová cesta z Lomnického sedla je na všetkých ťažkých úsekoch zabezbečená reťazmi a kramlami. Stačilo by len nakresliť značky, keďže orientácie nie je až taká jednoduchá, a každý priemerne zdatný turista by to v pohode vyšiel. Bez značiek je pre neznalého pomerne ťažké nájsť ten správny žľab s reťazami. Mimochodom, tie boli nedávno menené, takže sú v 100% stave. Ďalšie nové boli naťahané z pod Lomnickej kopy krížom cez stenu s argumentom, že ich budú používať záchranári v akciách v Západnej stene. Reťaze, aj keď už v úbohom stave sú aj z druhej strany od Pyšného štítu - dajú sa použiť a aj ich využívajú vodcovia pri cestách cez Jordánku. Takže, čo sa týka Lomničáku, tam by technický problém určite nebol. Čo je isté, že vodcovia by prišli o slušné peniaze, takisto Tatranské lanové dráhy. Im by asi tiež skomplikovalo situáciu, ak by niekto, kto vyšiel pešo hore, chcel ísť dole lanovkou.
Lubo: ad bordel okolo Lomničáku - podľa môjho názoru to už z ďaleka nie je také hrozné, ako bolo pred pár rokmi. Aj keď ako nám ukázal pán Klaučo v dokumente STV, bežne nájdete v okolí napr. aj počítačové komponenty. :-) Ale ako mi vysvetlil, cieľom toho dokumentu bolo nájsť peniaze na vyzbieranie odpadu (nielen okolo Lomničáku, ale aj okolo vysokohorských chát). Keďže už zastáva pomerne vysokú funkciu na Ministerstve životného prostredie, hádam tie peniaze zoženie :-)))

Rasto

v prvom rade nie kazda retaz = via ferrata. ferrata by mala mat na miestach kde je moznost padu umiestnene istenie v podobe ocelovych lan. kym ide iba o chodnik zabezpeceny retazami pre lahsi postup, nie je nazov via ferrata na mieste, aj ked sa casto pouziva.
retazi samozrejme v tatrach je dost, niektore este z cias ked tadial viedli chodniky, niektore na standardnych horolezeckych nastupoch pre ulahcenie a urychlenie postupu. problem je ze napr. na lomnicaku sa o tom vie a ludia to zneuzivaju, potom bludia - 2x som tam bol (legalne liezt) a 2x som cestou dolu stretol totalne zabludenych turistov ktori chleli na lomnicak lacnejsie. a mali stastie ze nas stretli lebo nevedeli ako dalej a keby ich odtial brala horska sluzba tak by sa pokute nevyhli.

Wallendorfer

co sa tyka gerlachu a tych zmiznutych retazi, podozrenie najprv padalo na podtatranskych Romov, no to sa mi zda az prils pritiahnute za vlasy, no a druha teoria bola,ze to urobili ochranari-co sa mi zda velmo divne takisto,takze zeby konkurencni horski vodcovia? a co by tym Lubo ziskali?

Rasto

horski vodcovi by tym ziskali stazenie vystupu na Gerlach, kam tiez mnohi chodia nelegalne sami a vdaka retaziam sa tam aj dostanu. hovorilo sa o tom dost, no dokazat sa to neda, kazdopadne je to podla mna celkom zmysluplna teoria.

Honza286

To rasto: Musím s tebou souhlasit, ze současných značených chodníků v Tatrách by mohlo být za via ferratu považována cesta na Prielom, hřebenovka Roháčů, více jich je na polské straně Tater - Svinica, Orla Perć. Ale na druhou stranu i v Alpách jsou některé cesty označované jako klettersteigy, i když jimi tedy ve skutečnosti moc nejsou. Z vlastních zkušeností vím například o stezce od vrcholové stanice lanovky na Dachstein (z Ramsau) na Gjadstein, kde ještě před pár roky nebyly žádné řetězy, daly je tam snad před 3 roky a označují to jako "klettersteig".

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum