Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Huncovský štít a Kežmarské štíty

Diskusná téma K článku: Huncovský štít a Kežmarské štíty

Každoročne sa na konci júna koná vo Vysokých Tatrách zraz priaznivcov vysokohorskej turistiky (VhT) a nebolo tomu inak ani tento rok, kedy to bol už 45. ročník. Poučení z predchádzajúcich rokov, keď vždy v čase konania zrazu pršalo a vlani dokonca vo vyšších polohách napadol sneh, sme sa s partiou vybrali do Tatier o pár dní skôr. Vyrazili sme v utorok po práci a cestou v aute sme dumali, ktorý zo štítov v stredu zdoláme. Zraz sa konal v Tatranskej Lomnici, takže to mali byť štíty v blízkom okolí. Lomnický štít bol v pláne na piatok, kedy sme hore vytiahli aj účastníkov kurzu základov VhT, ktorý sa teší v poslednej dobe vysokej obľube a tak padol návrh, že si skúsime dať tri štíty jednou šupou. Príroda to dobre vymyslela a postavila ich vedľa seba a tým pádom náš plán nebol až tak ťažko zrealizovateľný.

Peter61

Ked nie je v zlabe na Huncovske sedlo suvisly sneh na macky + cakan, tak ten zostup je ozaj nic moc. Zostup je v suti a zliezanie I. po skale.
Lepsie ist zo Skalnatej d. hore na Huncovske s. Zostup z Malého Kežmarského š. ku V.Svišťovke

PaliT

Ďakujem, vsjo jásno, moje obavy sa naplnili, ale nakoniec - i tak še da.

PaliT

To som našiel tu: sprievodca.ta3.szm.com/index.…

A pokúšam sa vydolovať nejaký ucelený materiál o tom, čo sa skutočne môže a nemôže. Ide mi o to, že by som rád vzal legálne svoju polovičku na VHT na niektoré túry nehorolezeckého charakteru. Uvažoval som o Jahňacom z Kopského sedla, ale brať vodcu sa mi vidí trochu prehnané, no nechce sa mi to robiť ilegálne.

PaliT

Ach, jaj, ja predsa nepotrebujem výcvik, mne by stačilo obnoviť si členstvo v Jamese a nejaké tie trojkové kvaky by som ešte zvládol. (Mimochodom, ochranárov som stretol za život dvoch, aj to bolo len v M. Karpatoch!)

Mňa len zaujalo toto: "Podľa platného návštevného poriadku TANAPu (k septembru 2007) ich možno legálne absolvovať len v sprievode oprávnenej osoby, ktorou je napríklad horský vodca a inštruktor VHT (počas výcviku)."
Nikde však nevidím, že by VH turista mohol ísť mimo TZT po SKONČENÍ výcviku. Z toho mi vyplýva, že na chodenie po Tatrách mimo značkovaných ciest, si musí partia "vyrobiť" jedného inštruktora a potom už len roky s ním chodiť, chodiť a naveky využívať výcvik na to, aby mohli legálne ísť na chodecky dosiahnuteľné vrcholy.
Sorry za OT, ale nenašiel som vlákno venujúce sa vyslovene takejto téme..

Peter61

PaliT !!!
vid pozvanky na nase tatrasnek stretka:
"VÝSTUPY MIMO ZNAČKOVANÝCH CHODNÍKOV
vedené inštruktormi VHT
sú pokračovaním výcviku
a
preto sú určené pre absolventov
letných a
zimných kurzov Základy VHT s potrebnou výzbrojou"

PaliT

Niečo tu zjavne nechápem. VHT môže ísť mimo TZT len v sprievode inštruktora v rámci výcviku? Keď dokončí výcvik, tak mu to je aj tak nič platné, lebo vycvičený, inštruovaný môže odteraz chodiť akurát tak do Álp???

Patko22

prečo som o tom stretnutí nevedel ja trubykamzík :-(

Vrana

2 Peter61: Pekne. Tie Medene lavky vam vysli?

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma