Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Jack Link's Beef Jerky

Bulat

merhorn, podla mojho nazoru a vedomostí su zdrojom esencialnych aminokyselín živočíšne i rastlinne bielkoviny- akurát v živočíšnej strave ich je viac pokope a vo vačšom množstve. Ak je niekto vegetarián, musí si strážiť aby mal pestrú stravu, vtedy deficitom trpieť nebude. A v uplnej pohode bude vegetarian, ktory konzumuje mliečne vyrobky a vajička. Na druhej strane priliš neschvalujem čisté vegetarianstvo u detí a tehotnych žien- tam su nároky vyššie a velmi ľahko sa može stať, že tieto nároky nemusia byť iba čiste rastlinnou stravou uspokojené. A podotýkam, že ja sám patrím k masožravcom, respektive všežravcom :-)

Bulat

tigervegetarian, správny prispevok, ku ktoremu nemam výhradu... len doplním a skompletizujem- telo siaha počas výkonu vždy na najľahšie dostupný zdroj energie- preto prvým na rade je glukoza v krvi, ktorá však vystačí iba na veľmi krátky čas- spravidla sekundy. Jej pokles aktivizuje hormonalne mechanizmy, pomocou ktorých sa začne štiepit glykogen v pečeni a vo svaloch /glykoken je polysacharid pozostavajuci z glukozy/. Glukoza z glykogenu vydrží asi hodinu. Až potom nabehne tukový metabolizmus, čiže štiepenie tukov, ktoré su najvačším rezervoárom energie - vtedy človek tzv. chytá "druhý dych"

A ešte k tomu pH v tele- je známe, že k tzv. prekyseleniu organizmu vedie hlavne cukor, konkretne mono a disacharadidy v strave /disacharid sacharoza je chemickou podstatou cukru/ - čiže vlastne sladkosti. U polysacharidov v obilí, či zemiakoch je to podstatne lepšie. Samozrejme zase- organizmus má kompenzačné mechanizmy- tzv pufry, ktorymi výkyvy pH kompenzuje a udržiava pH v krvi v uzkom limite 7,4 +/- 0,04 ... kyslé splodiny potom vylučuje prevažne obličkami- preto má moč kyslé pH... Avšak táto kompenzácie nie je zadarmo.... no dosť už ! :-)

Tigervegetarian

Čaute decká. Hlavným zdrojom na vytváranie zásob energie (predovšetkým glykogénu) na vytrvalostný výkon sú zložené sacharidy. Napríklad: zemiaky, cestoviny, chlieb, banány. Žiadne sladkosti. Obyčajný cukor je svinstvo čo vám len škodí.

Počas samotného športového výkonu je palivom na ktorom idete predovšetkým vyššie spomenutý glykogén, a tuky. Glykogén v závislosti od trénovanosti a intenzity zaťaženia vydrží niekoľko desiatok minút až niekoľko hodín, zásoby tuku aj u štíhleho človeka teoreticky vystačia na nepretržitý športový výkon trvajúci niekoľko dní. Ale na štiepenie tukov je potrebné oveľa viac kyslíku, takže keď organizmus po vyčerpaní glykogénu prejde prednostne na spaľovanie tukov, zníži sa intenzita výkonu (kríza u maratóncov po 25. kilometri).

Ale platí že rekreační športovci zo stravy nemusia robiť žiadnu vedu. Stačí niečo zobnúť, aby človeku neprišlo zle od hladu.

Ešte taká malá rada: je dobré jesť čo najviac ovocia a zeleniny, podľa možnosti v surovom stave. Ak vás zaujíma prečo, pogúglite niečo o alkalickej strave, a o negatívnych účinkoch prekyslenia organizmu. Dlho som tým veciam nevenoval pozornosť, ale odkedy som upravil svoj jedálny lístok, musím povedať že to naozaj funguje, a keď pravidelne jete čo najviac ovocia a zeleniny, tak sa cítite fyzicky aj psychicky lepšie. Takže čo sa týka tej regenerácie ktorú tu niektorí spomínate, udržovať si správne péhá v organizme je dôležité, lebo prekyslenie tela je vlastne patologický stav, v ktorom mozog, aj všetky orgány fungujú horšie.

Wotan

Merhorn: porovnaval si zdroje energie, pricom podla teba su bielkoviny a cukry na tom rovnako.
Zamysli sa..

Merhorn

bulat, kludne ma oprav, asi o tom vies viac, ale pokial nie su pritomne vetky, teda aj esencialne aminokyseliny dostupne zdroj bielkoviny sa nepouziva na tvorbu svaloviny a teda na regeneraciu. Preto ma cenu sa zrejme pozerat po zdroji bielkovin a hodnotit ktore su viac a ktore menej vhodne na regeneraciu a teda taka hovadzina a obzvlast vajecna bielkovina byt vhodnejsia ako soja. ci?

Merhorn

Bikemartin, coca cola ma tusim 12, ci 13g/100ml pepsi o gram viac ak sa nepletiem a nami milovana kofolka tusim 8g. Pisem to z hlavy tak nejaka chybka tam byt moze ;)

Merhorn

wotan, ja som nepisal o mnozstve ziskanej energie po spracovani :)
Miso, nam je vsetkym jasne, ze si kral, to len my - hustie tu suchoceme :D

Bacaardi

boze, keby som uz nevyrastol a neuklukdnil sa tak tu napisem co si myslim ale takto budem mily a slusny:).
co tu riesite? susene masko pouizvali indiani, africki lovci, eskimaci, proste vsetci co potrebovali dobru zranicu a dlhe cesty a aby im dlho vydrzalo.

mozete hltat chemikalie, umeliny, gainery, vitaminy v tabletkach a nahustenu srvatku v proteinovych tycinkach ale ked niekto napise o susenom kvalitnom NAOZAJ MASE a nie ziadna sojova mucka alebo kozne separaty tak tu mate plne huby reci.

ja som susene maso jedaval ked to tu na slovensku este nikto nepoznal a budem to robit dalej, vtedy ked to ma zmysel, a ono to zmysel ma. HOWG stara puska dohovorila.

Bulat

hmm, zaujímavá diskusia :-) podnietila ma oprášiť vedomosti z klinickej biochémie :-))) Ono červené druhy masa /hovadzie, bravčove/ neobsahuju iba bielkoviny- obsahuju samozrejme aj čast tuku, i keď pri troche zjednodušenia sa dá povedať že bielkovina je ich podstatnou časťou ... A neplatí ani ono jednoduché, že maso = bielkovina= aminokyseliny= regenerácia a tuky+ cukry =energia. Ono metabolicke cesty v živom organizme su trošku zložitejšie a navzajom prepojené - takže aj aminokyseliny možu byt odbúrané na energiu, čo samozrejme stojí organizmus viacej energie ako pri odbúravaní tukov a cukrov, ale kaloricky index ani u bielkovín nie je v žiadnom prípade záporný ...to znamená, že ich odbúraním energiu získame, ale zdaleka nie toľko ako u ostatných dvoch živín /napríklad pri hladovke či zhubnom nádore človek kachektizuje- vychudne skoro na kosť, lebo "strávi" prakticky celu svalovu hmotu/. Naopak mnohé aminokyseliny si dokáže organizmus vyrobiť z tukov a cukrov, okrem niekoľkých tzv. esenciálnych AMK, ktoré musí prijať hotové v strave - čiže v bielkovinách- a nemusí sa nutne jednať o bielkoviny živočíšne- takže tvrdenie, že maso je nevyhnutné na regeneraciu svalov tiež neobstojí. Inak k samotnému produktu sa vyjadrovať nebudem- kto chce byť "in" a "trendy", iste si k nemu cestu nájde ;-)

Navelern

2x viac cukru ?
to si kde na to prisiel, zda sa mi to porovnatelne, no vsak ale to je asi OK, aj cyklisti maju vo vybave colu kvoli obsahu a cukru
a k wotanovi - bielkoviny a regeneracia, to je asi ten hlavny argument

Bikemartin

Bacaardi, ono to musí sladké, lebo to na 100g výrobku obsahuje cca 2x viac cukru ako Coca Cola

Wotan

Merhorn: nie je pravda, ze bielkoviny maju rovnaku energeticku hodnotu ako cukry. Pri bielkovinach, napriklad pri tom mase sa vela energie minie na spracovanie toho masa. O dost lepsim zdrojom energie su cukry. Na rychle doplnenie su prave dobre cukry - kombinacia pomalych a rychlych,
hlavne nech ti to moc nezatazuje zaludok, to co sa rychlo travi,
aby si mal krv nie v zaludku a crevach, ale vo svaloch. Takze suche maso iste dobre neposluzi ako vydatny zdroj volnej energie. Zo zvedavosti to mam prave s Jerky odskusane aj na sebe.

Navelern

no len ja chcem iba hovadzie a nechcem to vypluvat, musi to byt kvalitne maso bez tych blan a podobnych sraciek a mat to aj zabalene na cestu, no a hlavne aby to aj chutilo, ked to vecer rozbalim pri ohni ku pivu
Ked nieco budes mat, tak posli :-) a porovnam s Jackom :-)

Tecumseh

navelern,nie je to až taká alchýmia,stačí Ti aj obyčajná hovädzina,ale dá sa aj z bravčoviny dokonca som robil aj z krákikov.Mäso suším v sušičke na ovocie,používam rôzne koreniny a bylinky,čo sa mi moc neosvedčilo je soľ,teda pokiaľ to chceš na dlhšie,viaže totiž vodu a po dlhšom čase to môže splesnivieť,čo som robil bez soli tak po pol roku bolo ešte v pohode.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov