Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Bývalý salaš v sedle Vrchpodžiar

Diskusná téma K článku: Bývalý salaš v sedle Vrchpodžiar

V malebnom prostredí Malej Fatry pri zostupe z vrchu Boboty som natrafil na opustený salaš. Po jeho preskúmaní som dlhšie váhal, či napísať o ňom na Hiking príspevok. Nakoniec zvíťazilo presvedčenie, že v horách vždy poteší miesto, ktoré nás môže aspoň čiastočne ochrániť pred nepohodou počasia. Veď posúďte sami.

Mirob

To naozaj ho zburali? Ved to mali radsej opravit, pripadne nechat tak.
Take kludne a romanticke miesto to bolo :(

Jozue

Vsak to bolo ich, tak si to zobrali, som zvedavy na ten film.

Sreto23

No ta buda je uz zburana. Este 1 maja tam natacali janosika a 8 maja tam uz nebola.

Fero

Chlapci, mozno si neuvedomujete jedno ze ta drevena buda je postavena na sukromnych pozemkoch nejakych obyvatelov z Terchovej. takze sa tam asi stavat len tak jednoducho nemoze

Tono

Ono prehnita rozpadlina to urcite nie je, aj ked to mozno tak vypada. Obvodove steny, priecky su v pomerne dobrom stave. Stacilo by objekt utesnit a urobit novu strechu, vratane nosnej konstrukcie a je to OK. Ved ked uz to tam stoji, tak preco tu stavbu nevyuzit ako utulnu pre turistov.

Marian P77

Target11: máš pravdu, ten film sa začal natáčať okolo roku 2002 pod názvom "Pravdivá história o Jurovi Jánošíkovi a Tomášovi Uhorčíkovi". Režisérkou filmu je poľská režisérka Agnieszka Holland a producentom Rudolf Biermann.

Teraz som našiel na internete správu (Týždeň č.13/2007), že poľská režisérka Agnieszka Holland a jej dcéra Kasia Adamik pripravujú dokončenie filmu, ktorého nakrúcanie bolo prerušené v roku 2003 pre nedostatok financií. Film má dokončiť do polovice budúceho roku poľská produkčná spoločnosť Apple Film Production v poľsko-slovensko-českej produkcii. Konštatuje, že bolo nakrútené 40% filmu za 2,4 milióna $. Film má snímať Martin Štrba a do filmu doobsadia niekoľko poľských hercov. Nakrúcať sa má na poľskej strane Tatier a v Pieninách. Rudolf Biermann poskytol produkcii dekorácie, kostýmy a rekvizity. Pôjde aj naďalej o spoločný česko-slovenskopoľský projekt, hlavné slovo pri nakrúcaní však budú mať Poliaci. „Nie je ľahké vrátiť sa k téme po takom dlhom čase, ale urobili sme kus dobrej práce,“ povedala Holland pre denník Rzeczpospolita. Scenár k filmu napísala Slovenka Eva Borušovičová a hlavnú úlohu si zahrá český herec Václav Jiráček. Kameru bude mať na starosti Martin Štrba, ktorý sa podieľal aj na filme Je třeba zabít Sekala. Podľa Apple Film Production bude film hotový v polovici budúceho roka.

Target11

Ten salas je tam uz aspon od roku 2002 ak nie skor. Mam ho zvecneny este naklasickom filmom a na digital fotim uz tri roky. Nikdy ma nenapadlo sa vsak ist pozriet do neho. Schodnika to vyzera ako riadne prehnita rozpadlina.

Tono

No tak to som nevedel, ze su to kulisy. Ked si spominam na moju predoslu navstevu v sedle, tiez si ho akosi neviem vybavit (ale bol som tam uz velmi davno). Ale mal som dojem, ze som ho v minulosti prehliadol. Inak salas bol toho roku casto vyuzivany turistami na prespatie.
Skoda, stalo by za to ho opravit a urobit z neho serioznu utulnu.

Lubo

Tak to vysvetluje, preco si na salas nespominam spred niekolkych rokov, ked som bol v tom sedle.

Marian P77

Ahoj Tono, pokiaľ sa nemýlim tak salaš, ktorý opisuješ sú v skutočnosti kulisy nového poľsko-slovenského filmu o Jánošíkovi. Ten ešte bohužiaľ nie je dokončený, a dosť pochybujem, že ho vôbec niekedy dokončia. To podľa mňa vysvetľuje aj zlý stav drevenice.

A tá drevená terasa - to by mohla byť aj šibenice, no nie?

Nech ma niekto doplni, ak vie viac.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov