Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Expedičné jedlo Travellunch

Diskusná téma K článku: Expedičné jedlo Travellunch

Trend šetrenia hmotnosti aj miesta v batohu zasahuje každú oblasť outdooru a tak ani jedlo nemôže byť výnimkou. Avšak nemalo by to negatívne ovplyvňovať výživnú hodnotu ani chuť – nik predsa dobrovoľne nebude na dlhom treku či expedícii pravidelne jesť glutamánové napodobeniny jedla. Do popredia sa tak tlačia výrobky, ktoré majú svoj pôvod v armáde – lyofilizovaná strava. V redakcii sme ochutnali nemecké expedičné jedlo Travellunch.

Cermo

pre Peter 27:

tu predavaju Real Turmat aj u nas.
bernosport.sk/29_real-turmat$ret

S TL som sa tiez stretol a nebolo az take zle. Predtym sme skor vyuzivali \"sluzieb\" americky MRE (Meal Ready to Eat) co je vojenska strava a stacilo to. Ale po 4 dnoch uz mate vsetkeho asi dost. Vyhodou bolo ze to malo chemicky varic v kazdom baleni ale chutovo ako vojensky McDonald.

Thailon

Ono, problem je, ze ak v tom je maso, tak nie je tepelne upravene a je problem ho letecky doviezt - napr. Island, tam mame s tym problem.

Pitr

Z Travellunch som jedol takmer vsetko co maju v ponuke, nieco uz nebudem ale par jedal mozem kedykolvek. Klasicka 125g porcia mi staci. Ako tu uz bolo spomenute s jetboilom je to fast&light kombinacia. Ale este lepsie ako TL je MX3. Nie je tam sice taky vyber ale spolu sa to da dobre nakombinovat. MX3 ma vacsinou 150 g porcie, robia aj bio verzie a sacky maju vo vnutri 2 risky, takze to s vodou spravne zalejete. Este k tomu sa da sacok pekne uzavriet.

Peter61

Pojem "expedičné" zahrna aj to, ze je odolne na drsnejsi transport ( vlhkost,teplota, mechanicke namahanie obalu.) Preto aj tie ovsaky by ma rovnako ano Martina Bachuru normalne nenapadlo kupovat napr na dvojtyzdnovy vylet na KABKA3. Na daco vaznejsie (alebo raft, more) uz by som aj uvazoval o profiverzii a nie zbierat vlocky po rucsacku.

Tono

Kedze uz chodim len po SK, vylucne vyuzivam miestne zdroje (obchody, krcmy, chaty, penziony, hotely a pod.).

Lubo

Ad Real Turmat:
O tomto jedle tiez pripravujem clanok. Najma sobi gulas mi mimoriadne chutil.

P.S. napiste ako riesite stravu, ked idete mimo civilizaciu na dlhsie a hmotnost batoha je dolezita

Tono

Zial, moja susenost je "NEVER MORE"... skusil som len 1x ochutnat nejake kuracie. Teda aspon tu u nas na turach po Slovensku sa to podla mna ani neoplati, vratane Cesty SNP, kde sa da v pohode doplnat normalna cerstva strava tak min. 1 x za dva dni.

Martin Bachura

TL som parkrat skusil. Dojmy si take zmiesane. Ovsene vlocky never more, taku zmes si mozem namiesat aj doma, tam neni co lyofilizovat. Navyse, ze by boli nejak dobre sa povedat neda. Ostatne hlavne jedla boli sice lepsie ako magi a spol, ale furt to proste nebolo normalne jedlo aneviem si predstavit to jest dva a viac dni po sebe. Dvojita davka mi navyse pride celkom mala pre plnohodnotne sa nasytenie dvoch ludi. Nicmenej vdaka jednoduchej priprave nosim v bagli furt jeden ako zeleznu poistku, ked sa clovek vrati pozde v noci do stanu a nema uz chut travit dlhy cas varenim.

Peter27

Ked idem do hor od nas, tak si vatsinou sebou beriem TL alebo Trek n Eat, ale ked to jem 3-4x po sebe tak ta chut mi uz zacina liezt krkom. Nedavno som bol ale na treku po Norsku a Svedsku a tam som jedol ich znacku Real Turmat a to bola opravdu bomba, neda sa to s ostatnym co som uz mal porovnavat. Skoda, len ze sa neda kupit aj u nas.

Bdel

tiez sme si nakupili do Kirgizu Travellunch a liezlo mi to hore krkom uz pri druhom jedeni. Existuje sice viac prichuti, ale ani jedna mi nesadla. Jedavali sme radsej zemiakove kase s opekanou salamou alebo klobasou. Pripadne rozne druhy cestovin. Tie kase mali tiez roznu prichut a spolu s cestovinami sme to kupovali v madarsku. U nas som na nieco podobne nenarazil, len amore mio. Velko vyhodou TL je ale jednoducha priprava.

Richard Tesar

Mal som moznost jest travellunch na expedicii v Kirgisku a musim povedat, ze 3-4 dni sa to daj jest, ale po 2 tyzdnoch Vam uz nechuti ziaden typ,ci uz travellunch, ale spominane \"kura na paprike\". Odporucam, ak je to mozne, kupit si aj nejake domace potraviny (napr. susene ovocie) na prestriedanie a spestrenie...inac je to super ako vrcholova strava. Syta a rychla-a to sa hore pocita.

Peter61

Odporucam pred "ostrym" nasadenim v terene expedicnu stravu vyskusat doma. Chute su individualne.Ja by som uz druhykrat kuskus nekupil.
Minuly tyzden na Cap.Gnifetti chalani tusim z Partizanskeho "varili" expedicneu stravu roznych znaciek , asi polovica dostala nalepku "never more". Bolo tam cosi z US, ale aj od nas ( kupene ale po znamosti za 2 €). kombinacia s Jetboilom bola efektivna, urcite lepsioa ako "klasika" maggivitanaoetkernestle za 1,3 €, ale tu zasa clovek skor vyskusa soma.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma