Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Václav Cibula – Tatranské pověsti a báje

Diskusná téma K článku: Václav Cibula – Tatranské pověsti a báje

Každý z nás mal v detstve rád povesti, báje. Preto som sa každým rokom tešil na jeden večer, kedy nám rozprával tatranské povesti náš kultúrny referent menom "Jožko" alebo "Janko". Bolo to už dávno v 80-tych rokoch v Starej Lesnej v ROH hoteli Bratislava. Neskôr moje zanietenie pre hory prerástlo aj v zbierku rôznych kníh. V ich textoch sa občas objavila nejaká tá povesť, ale len ako doplnok. Na internete sa tiež dá nájsť zopár interpretácií povestí. Jedného dňa som si povedal, čo tak nájsť knihu, ktorej obsahom budú samotné povesti.

Ski007

Ja mám doma Zlato pod Kriváňom- Tatranské ľudové povesti. Autorom je Anton Marec, vydali to Mladé letá 1991. Ako na to teraz pozerám povestí je tam 35 :-)

Foxlion

Hľadám názov knižky o Tatrách, boli to báje alebo rozprávky, vyšli niekedy medzi rokmi 1970 až 1977. boli v nej krásne perokresby, také dosť strašidelné(vnímané destkými očami), čo si spomínam, bola tam rozprávka ako vznikol Kriváň, či o Karbunkulu. Mal som ju ako dieťa, bola jedna z najobľúbenejších, ale neviem, pod akým názvom ju mám hľadať. Súrodenci mi ju zapotrošili a veľmi by som ju chcel ešte svojim deťom prečítať. A ak sa nemýlim, mala väčší formát a pravdepodobne modrú väzbu. ale to si nie som 100% istý.
Pomôže mi niekto? Skúšam to už niekoľko rokov, tak hádam nejaký priateľ Tatier pomôže, vďaka.

Bazin

dakujem za dalsie tipy. hned objednam v antikvariatoch...

Peter Miler

Ja mám napr. aj takúto : Tatranský zlatý jeleň (Miroslav A. Huska, Osveta, 1974)

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma