Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Hrebeňovka Nízkych Tatier za 4 dni

Peter61

@ lukas123 : btw v cervenci v kterem roce jste tam byli ?

Peter61

petozbb:

hiking.sk/…/novy_navstevny_po…
28/11/12 14:00 lenrob

strucne : ak AKYKOLVEK faktor (terz pes ) prerusi svistom pastvu, nevykrmia sa a zahibernuju "chudi", teda vytvoria si mao tukovych zasob. Potom sa po 7 mesiacoch zobudia a zistia, ze zdochli od hladu.

Akykolvek pes u nich VZDY implikuje predatora = lisku. Ak je pes na vodzke, je mensia sanca, ze odbehne od chodnika do kolonie. Su vsak chodniky, ktore idu priamo cez koloniu a tam su unikova vzdialenost a obranne spravanie ine, ako v lokalitach, kam iba raz za cas zajde clovek.

Na druhej strane napr. aj "bezne" lisky ( teda nie tie, ktore rabuju igelitky s klobasami na oknach tatrasnkych chat) si davaju pozor na cloveka a nabehnu ku vyhrabom svistov az po ukonceni skialp sezony.

Peto.z.bb

Peter61, mal som na mysli zakaz volneho pohybu vacsich plemien v NAPANTe. Viazat na vodzku mensie psy mi pride smiesne tak celkovo, mimo pripadov v meste ked ich chces uchranit od zrazenia autom :). Je krasne vidiet svista z par metrov, ale bolo by to smutne ak by ho pred nasimi ocami ulovil nejaky povedzme vlciak. Kazdopadne temou clanku je to, aka parada je prejst si hrebenom NT. Ani ferratu netreba :))))

Lukáš 123

My jsme přešli hřeben z Červenej Skaly od vlaku do Ludrové. Už jen celodenní přesun vlakem v neděli od 4:17 do cca 19:15 byl zážitek - asi 10 přestupů, parádní Harmanecké tunely a trať na kopci, krásná trať z Března do Č. Skaly. 1. den bivak Predné sedlo, kam jsme došli asi ve 21:30 za tmy, 2. den útulňa Budnárka, 3. den Ramža - luxusní místo, zrovna tam lesníci těřili dříví - všude plno klestí do kamen, parádně se nám usušili věci a čočka s klobásou byla k večeři dobrá. 4. den koliba Brenkus (abychom si to trochu prodloužili, sešli jsme do Vyšné Boce, kde jsme si dokoupili zásoby), na Brenkusu nás spalo asi 9, vysokoškoláci z Liptova hlasitě flámovali až půl čtvrté do rána, moc jsme se nevyspali a ráno jsme vstávali,když oni šli teprv spát. 5. den nocleh Magurka. Měli jsme horší počasí, ta červenec dost chladno, ale dalo se. obtížný den byl před Ramžou, kde jsme dost bloudili, a 5. den, kdy jsme šli túru z Koliby Brenkus od cca 5:30 do 17 hod na Magurku, kam jsme došli před vydatným slejvákem. Salatín nezklamal, Hučiaky taky krásné, navíc jsme suveréně \"stopli\" autobus v Ludrové na točně, který právě jel do Ružomberoku, tak jsme si ušetřili kousek cesty. Na zpáteční cestě jsme přestupovali už jen třikrát. Hřeben byl na východní části téměř prázný, max. 10 lidí denně, na západě (Chpok, Děreše) hlava na hlavě. Dost jsem se podivoval nad způsobem zpracování dřeva a ničení lesů v oblasti od Královej Hole na jih a kolem Vyšné Boci.

Peter61

janka - ja som napisal o stekote vlakodlava :-D

Jantaara

Vlkod(l)av dávi alebo dlávi vlky, so svišťami nemá nič! :-)

Mirec.nr

Zdravím všetkých. My sme prešli hrebeň v lete v roku 2008 zo západu na východ za 4 dni s prespaním na Ďurkovej, Chate MRŠ a na Andrejcovej.
Počasie sa na nás vybúrilo všetkými možnými spôsobmi. Prvý deň po Ďurkovú bol pekný letný deň, ale vzhľadom k nedostatku vody a veľmi horúcemu počasiu dosť vyčerpávajúci. Odporúčam nabrať dostatok vody na Hiadeľskom sedle, potom na hrebeni je ju už problém nájsť. Druhý deň bol ideálny, trochu pod mrakom, teplota najlepšia na turistiku, výhľady OK. Ukončili sme ho na Štefáničke. Teraz by som už asi volil variant s prespaním na Čertovici vzhľadom k cieľu dostať sa ďalší deň až na Andrejcovú. Tretí deň bol masaker. Putovanie od rána cca. pol 8, až do večera do cca 20:00. Na tom by nebolo nič zvláštne, keby nepršalo (našťastie búrka ostala v nížinách). Keď aj dážď ustal, kosodrevina ďalej ponúkala mokrú nádielku. Celí mokrí, po celodennej štreke bez jediného výhľadu cez ešte nie úplne vyčistené chodníky po kalamite, sme dorazili na útuľňu s nádejou, že si oblečieme niečo suché. Chyba. Všetko, teda skoro, v ruksakoch premoklo. Nádejou bola piecka. Bola. Do tej chvíle, kým sa v nej nezápalil oheň a nezadymil celú útuľňu. Nejaký problém s komínom asi.
Na ďalší už našťastie nepršalo, zato fúkal dosť ostrý vietor a putovanie v hmle cez hole ukončil pekný zostup až do Telgártu, kde nás čakalo pekné teplé letné počasie.

Bola to naša prvá viacdňová túra, ktorá nám dala veľa skúseností do ďalších trekov, a to hlavne, že treba mať vždy dostatok vody a veci v ruksakoch baliť do igelitiek, predsa len nie je nič krajšie ako sa preobliecť do teplého suchého oblečenia.

Každopádne každému odporúčam, či už zo západu na východ alebo z východu na západ, na 4 či 5 dní alebo len polovicu hrebeňu. Budete mať pekný zážitok a raz sa možno vrátite. Ja plánujem ďalší rok :)

Peter61

petozbb , o akom zakaze hovoris ? " pozorovania svista z kratkej vzdialenosti (pre toto ma asi zmysel zakaz vacsich psov), "
vsetky psy v NAPANTe maju byt na vodzke a s kosikom, co je tazko dodrzatelne. Svistov ale vyplasi rovnako stekot civavy, ako vlakodlava.

Honzek

Pěkný článek Janko, my jsme to šli koncem září asi před třemi roky v opačném směru, v podvečer jsme došli do Hiadelského sedla, druhýden na Kamienku,další den Ramža, poslední den jsme chtěli dojít až do Telgártu,ale zhatila nám to silná bouře, tak sme to zapíchli na Kráľovke v nouzové místnosti a v noci se kochali hromy a blesky přes tu prosklenou stěnu :)).

Svatopluk stepanek

pre jjano: mam chlapcensky sen prejst
stredne slovensko a tak si vsetky vylety zapisujem. zacal som v roku 1988...

Peto.z.bb

Vdaka za zdelenie skusenosti s Totemom bulat. A klobuk dole za zvladnutie trasy z Donovalov na Certovicu za 1 den - o tom ja mozem len snivat. Nastastie Durkova je coraz prijemnejsim miestom :), tak nie je potreba nic menit. Na Kamienke mam rad jedlo aj caj, ale na nocovanie mi tam stacilo raz a naposledy - prislo mi to take bez atmosfery. A na Stefanicu sa oplati ist na samostatnu akciu, z ktorej sa ide rovno domov :). A na hrebenovke samozrejme aspon na polievku a kofolu. Ked tam nad tym rozmyslam, tak hrebenovka NT su v tejto casti take mensie gurmanske hody. Zacat treba ham&eggsom v Aurelii na Donovaloch.

Phalike

Ste ma tu vsetci svojimi prispevkami akurat tak navnadili sa tam vydat hoc aj hned, len dni si uz velmo kratke a asi by to bolo proti zdravemu rozumu, ale dockam jari a bude dobre :)

Bulat

Peto bb: v Hoteli Totem na Čertovici som nocoval, bolo to začiatkom septembra- cena 10 euro/noc !!, super luxus- paradna izba, vlastna kupeľňa, v čase ked som tam bol, sme boli jediní hostia- dost dobre nechapem prečo... postaral sa o nás starý pán- strážca a kuchár v jednej osobe, bol ochotny zrobit nam neskoru večeru či raňajky... k rannej kavičke odkiaľsi vyčaril dezert - ako pozornosť ...jednoducho som nenachadzal slov- po celodennej makačke z Donovalov to bola pre nas čistá rozprávka :-)

Peter Miler

Fajn dobrodružstvo! Hlavne tie pasáže, keď to už bolo na Čertovici beznádejné, alebo s tým autobusom - toto sú presne tie momenty, keď "cestovka" človeka napína do poslednej chvíle a potom všetko vyjde na 100%. Toto mám na takýchto túrach rád. Tiež sme už za tie roky v N.T. s kamarátmi pozažívali kadečo :-)))

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum