Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Hrebeňom Javorníkov I.

Diskusná téma K článku: Hrebeňom Javorníkov I.

V strede augusta hlásia pár pekných dní, rozmýšľam, kam sa vybrať. Vtedy si uvedomujem, že "za humnami" mám pohorie, ktorého časti som síce prešiel, ale niektoré vôbec nepoznám... nevraviac už o súvislom prechode. Nepatrí medzi turisticky atraktívne, ale na pohodovú trojdňovku ako stvorené. Pozývam aj vás na Javorníky.

MisoB

Drvivú väčšinu článkov píšu samotní návštevníci webu a nikto doteraz nepovažoval za potrebné (vhodné) napísať taký článok. Návšteva Živčákovej je asi motivovaná inými pohnútkami ako turistikou. Nakoniec, aj turistické značenie to miesto obchádza...

Muki

Možno som sa netrafil do témy,ale chýba mi tu článok,venovaný pútnemu miestu na Živčáku nad Turzovkou.Ved toto miesto je povinný navštívit každý zájemce o nový odznak Beskydy,má pohnutý děj,a je to významná osvetlená bodka na nočnom horizonte povedzme z Lysej hory,a.t.d.Ked som sa 8.X.2013 pakoval s rukzakom nabratej vody na parkovisko,potkal som elegána na vyšpičkovaném galuskovém kole :Já Vás znám,Vy jste myslím turista z Třince,nevíte,kde tady nahoře je ta prodejna,kde dávají to razítko ?Žeby v stánku z pamiatkami? Já jsem tam byl,protože plním trochu jiný odznak,než tento,ale pár informací tady chybí. A Hiking.sk se hodně navštěvuje....

Gulasko

Ja som túto kysuckú hrebeňovku prešiel dnes 4-tý krát v tomto roku. Značenie je v poriadku, vďaka Beskydsko – Javorníckej lyžiarskej bežeckej magistrále v podstate zdvojené. Je lepšie sa držať zimného značenia, ktoré ide pekne po lúkach na hrebeni, kdežto červená TZT asi 2x odbočí nezmyselne do lesa, aby z neho po pár stoviek metrov zas vyšla, ako je aj opísané v článku. Prostredie je to naozaj krásne, svieže lúky, voňavé hory, romantické samoty po celej trase, pekné výhľady, rozhľadne... Žiadne masy ľudí ako na frekventovaných trasách v Tatrách alebo Fatrách. Ale...

...ale aj jeden negatívny jav, ktorý som v takej intenzite nikde ešte nezažil. Od príspevku od MatusaM ubehlo 5 rokov a nič sa nezmenilo. Motorky, štvorkolky. Hluk v ozvene kopcov, ohrozovanie turistov na chodníkoch. To, že nejaká stará „krosa“ a „gazik“ je na Kysuciach skoro v každom dvore a používa sa ako dopravný prostriedok z dediny do dediny cez hory beriem ako normálny jav. Takisto som občas pri svojich potulkách Slovenskom stretol organizované skupiny motorkárov jazdiacich po TZT. Ak je to občas, dá sa to tolerovať.

Toto je tesne nad Čadcou v máji tohto roku. Tento išiel pomaly, keď ich prejde 4-5 za sebou väčšou rýchlosťou, hodil by sa aj respirátor.

img5.rajce.idnes.cz/…/P105064…

Prvýkrát som to na tejto hrebeňovke nejako prežil, strety s nimi boli na širokých lúkach, tak sme sa v pohode obišli, to ich množstvo som bral ako náhodu, druhýkrát to isté, tretíkrát som už nadával a po dnešnom dni hovorím, že na tieto miesta sa už asi poriadne dlho nevrátim.

Dvakrát som dostal poriadnu sprchu z blata po prejazde skupiny asi 8 štvorkolkárov, ktorým som sa len tak-tak uhol, doslova si vychutnávali driftovanie a hádzanie blata po pridaní, keď okolo mňa prechádzali. Popritom niekoľko jednotlivcov aj dvojíc na motorkách, zopár miestnych „katriňákov“ v prešivákoch a ušiankach na starých hrčiach. Hluk v celom okolí neutíchol po celý čas túry. Chodníky sú po týchto daždivých dňoch totálne rozbahnené, zničené, krásne lúčne kopce majú na svojom zelenom trávnatom tele vydraté ryhy od kolies motoriek po celej ich šírke, pekne jedna vedľa druhej ako na štartovacej rovinke niekde na MS v motokrose.

Aktuálne foto kúsok od osady U Jurdov, aby bolo jasné, o čom píšem:

img5.rajce.idnes.cz/…/P106097…

img5.rajce.idnes.cz/…/P106097…

img5.rajce.idnes.cz/…/P106097…

Je to smutné. Naozaj pekná príroda, prostredie, snaha niektorých ľudí robiť niečo pre turistiku a rozvoj tohto kraja, ale žrať za sucha prach a za vlhka blato sa mi nechce. Tak sa tam majte na Kysuciach pekne, prídem sa možno niekedy pozrieť. Keď skončia preteky...

Dušan Šrenkel

Musím dodať, že od roku 2009 je na celej hrebeňovke javorníkov aspoň po semeteš komplet obnovené červené turistické značenie. Navyše sa tam plánuje lyžiarska magistrála, alebo niečo také.

MisoB

Som rád, že sa vám páčilo (a že som vás možno aj ja trochu navnadil)... pri Bielovcoch nad Semetešom nepobehoval môj kamarát bígl? :)

MatusM

Zabudol som - vďaka tebe, aj Petrovi za sprievodcu. Na Črchli je voda stále OK, u Mračkov sme aj my trošku naleteli a Solíkovci majú aj na túto zimu rovnakú zásobu :-)

MatusM

Ahoj Mišo.

Hm... tento môj príspevok je v diskusií k ročnému článku prvý "ozajstný".
Už len to vypovedá o zaznávaní turistiky po takýchto kopčekoch. Je to škoda a úprimne - čudujem sa tomu, ako aj prírodu milujúci ludia dokážu opakovane obiehať Fatry a Tatry a na takýto kútik "za rohom" ani nepomyslia.

Prešli sme si túto trasu po Semeteš a potom hore-dooole do Vysokej - môžem len odporúčať, bezva túlačka. Za celé dva dni žiaden iný turista, len pokoj a pohodová túra jemne zvlneným terénom, pár miestnych ľudkov, pár chalupárov, 18 krížikov pri cestách a žiaľ aj pár motoriek a štvorkoliek, najmä nad Turzovkou. Samotné prejazdy okolo veľmi nerušili, horšie to je s terénom. Kam červená vlezie do lesa, tam je zmenená na široké bahnisko, je to... smutné. Kysučania si nevážia, čo majú. Pre cyklistov je trasa až nezjazdná.. Inak všetko fajnotka.

Adi, dík, že si ma sem vytiahla!

Trekfilm

Ahoj,
Čitam si članky z túr na hiking a prečital som si aj tvoj. vždy ma to vtiahne do opisovaneho miesta a preživam to ako by som tam bol.Vela člankov ako aj tvoj je dobrých. Kedže sa venujem amaterskemu filmu napadla ma myšlienka čo tak spojit dobry članok a s videom. resp. natočit z tej tury na ktoru sa pojde film. Viem že už by to nebolo ono text je text a stratilo by to svoje čaro ale trebalo by to vyskusat. O čo mi vlastne ide. Hladam turistu ktori by bol ochotny a schopny napisat text v podobe članku a ten text by sa použil vo filme vo forme nahovoreneho komentara ktoreho by som už ja zohnal.Samozrejme z prijemnym mikrofonickym hlasom. Vo filme by sa použila aj hudba a pod. Prostrednicvom emailov by sme si dohodli turu a podrobne informacie. Tento komentar k članku budem postupne posielat aj dalšim autorom ktori ma zaujali a bol by som rad aby ich bolo viac. Tymto ta chcem oficialne požiadat a poprosit ak by si o tom pripadne popremyšlal či by sme mohli niekedy urobit spoločnu turu z ktoreho by dufam mohol vzniknut zaujimavy film. Kedže bude tam text ktory napisal autor je jasné že bude v záberoch aj on ale kedže to by malo byt hlavne o krásach ktoré možno uvidiet na tejto túre tak viac bude práve takýchto záberov prírody. Ja mám sice nejake osobne rodinne prekažky takže nemožem ist hocikedy kedy sa mi zachce ale ono nejake riešenie by sa našlo. Zatial možem robit len kratke jedno alebo dvojdňovky čiže nič moc ale na začiatok to bude stačit. Netvorim toho vela a mam dlhu pauzu vo filmovani ale mojich zopar filmov aj ked nie s takym komentarom akym chcem najdeš napr. tu .http://www.vii.sk/video/ijb7j7mncj/rokliny-slovenskeho-raja/ .Chcem len pripomenut že su tam 4 filmy , vpravo hore najdeš počet videi ak klikneš na to. Pravdaže nebudem ta nutit aby si to pozrel ak nemaš zaujem nemusiš. Ešte jednu vec by som chcel spomenut. Aj ja si možem napisat članok či text k filmu z tury na ktoru by som išiel ale predpokladam že by som to tak dobre nenapisal a navyše chcem sa pri ture venovat kamerovaniu a podobnym aktivitam takže by bolo vhodne to prenechat niekomu inemu. No zrejme si ešte povieš, azda to nebudem robit zadarmo. Tuto otazku nechavam otvorenu, pretože žial niesom komerčny producent a všetko si financujem sam takže nazyvam sa amatersky filmar aj ked v buducnosti v pripade nejakych uspechov by sa to mohlo zmenit. Určite ak by sa podarilo niečo predat tak odmena by bola. Je to otazkou osobitnej dohody či s odmenou alebo zadarmo. To by sme poriešili v emaili ako aj podrobnejšie informácie , nápady , pripomienky a pod. Na zaver chcem ti ešte raz sklonit poklonu nad tvojim člankom a podakovat že si tento moj komentar prečital až dokonca. dakujem. s pozdravom Miro Kamon.amatersky pripadne poloprofesionalny kameraman a producent. Trekfilm. Moj email. mirokamon@gmail.com

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov