Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma Výšková choroba, horská choroba, AMS, HAPE, HACE , výškovka

Peter61

kto ste este nevideli tohtorocnu relaciu Pod lampou k Hard Way :

tyzden.sk/…/pod-lampou-zivot-…

  • rozhovor Pod lampou zacina Hríb s Novotom a Madarásom, Hríb sa stavia do pozície niekoho, kto vie tolko o horolezectve, ako ja o hokeji.

  • pokracuju aj dalsi hostia: spolulezec z Kalamarky a aj manzelka Katka ( "100 ciest vylezenych na piesku" a pod.).

  • o 1:18:30 nastupuje Tomáš, ktorý bol so svojou priateľkou tohto roku na trekingu, organizovanom Vladom Štrbom. Neuveritelna kazuistika (v medicínskom zmysle slova). Drzim mu palce.

Vrana

Manzelke byvalo davnejsie vraj blbo pri lyzovacke v Lomnickom sedle. Opakovane prvy den lyzovacky. Potom dalsie dni uz nie. Zvlastne ze na ture sa nestazovala nikdy.

Vrana

Za 3 hodiny si vybehol z Lomnice na Lomnicak a potom si bol vyse 2 hodiny na vrchole ? Asi by to chcelo nabuduce zvolnit tempo a trosku si to uzit aj cestou hore :-)

Peter61

jakub, comu si nerozumel ?

Co sa tyka bolesti hlavy, moze byt z roznych pricin. Napr. upal, vietor, chlast, dehdyratacia, unava, ako spominal remy cestovanie = krcna chrbtica a pod. ( ano, AMS bola aj nad Erzh.Johann Huette v 3600 mnm)

Ak by bazalny pulz na Terynke a pod. bol > 20 %, treba uvazovat o tom, ze prevysenie 2000 m moze vyvolavat AMS. Pri vacsich prevysenia/vyskach si to vyzadujem pomalsi postup, lebo dotycna osoba je cirlivejsia a moze to byt vaznejsie ( HAPE, HACE). Cieran kronika je v starsich prispevkoch v tejto teme.

medex.org.uk/…/about_book.php

Tarazed

remy, no dik, vtedy som siel z Gelnice, to je tak nieco vyse 300 metrov.

Remy

Terazed:
To nemusi byt vyskovka v tom pravom slova zmysle, len pri vacsom prevyseni za den to jednoducho moze byt citit.
Zamerne som sa pytal z akej vysky si vyrazal, lebo niekedy si clovek neuvedomi, ze byva v nizine, za par hodin je pod horami a aj s vystupom je denny rozdiel aj 2500 a viac.
Sem tam som mal taky pocit aj ja, hlavne ked som nocoval niekde na chate (napr. Studlhutte), ale rano to uz bolo OK.

Tarazed

Peter, tu prvu vetu som vobec nepochopil ... :P

Ten pulz si viem merat, s tym nemam problem a viem si ho zmerat hocikde, len mi nenapadlo ,ze by som z neho daco mohol zistit...

Len ak by to bola na lomnicaku vyskova, tak trebars ked som bol na kezmarakoch, alebo napr ten gerlach co ked sa ide martinkou tak clovek stravi nejaky cas vo vyske nad 2500 tak som nic necitil okrem bolesti hlavy a aj to bolo riadne sucho a teplo vtedy a vela som toho nevypil ...

Peter61

doktore, takto na dialku to moze byt hocico.
LENZE :
ak by to boli priznaky AMS, tak je to cave ! pre pohyb vo vysokych vyskach.

Jakub a pocestny: na vasom mieste by som si pomeral bazalny pulz. Naprv doma par rannych merani, aby ste sa naucili sprasne mera. Dat viac pokusov. Staci Kamienka, Terynka a pod. V poho vyslapat a rano merat.

Chalanisko rano na Rif.Teodulo 3300 asl zahlasil 85 bpm. vygulil som oci, reku, si OK, subjektivne ti nie je nic, ale potencialne sme v kybli. Zmeral som mu ja a nemal ani 60. Chalan si nevedel pomerat pulz.

btw najnizsie som videl AMS (slabost, bolseti hlavy zvracanie) pod/na N.Prager ht. (2700 asl)

Holt ten Gauss je svyňa

Bikemartin

tarazed, to je taká wannabe výškovka. Choď si skúsiť výškovku niekam na vyšší kopec a tie tatranské bolehlavy sa ti zrazu budú zdať smiešne ;-)

Pocestna07

Pripomenul si mi jednu situáciu, ktorú som si vobec nespojila s výškovou chorobou. Tuto chorobu som si spojovala len s oveľa vyššími horami.
Kedysi som s priateľom vyrazila asi z výšky 240 m na Ďumbier. Mal takú krízu a problémy nielen s dýchaním, že nemohol uniesť ani ruksak. Pritom kondičku mal dobrú. Veľmi sa vtedy hanbil, že baba nesie jeho batoh, ale keby vedel, že je len "výškovka" ... takže je možné stretnúť ju aj v našich (dokonca) Nízkych Tatrách :)

Tarazed

remy, tak vyrazal som v podstate z vysky nejak 300 m, potom som uz siel peso z lomnice z kade som bol hore za menej jak tri hodiny, cize mozno to je aj tym...

No ok, nabuduce uvidim, ale zasa keby bol ten pulz nejak extra vysoky v pokoji, tak to by som si asi vsimol :)

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum