Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Iniciatíva za prístupnejšie Tatry

Diskusná téma K článku: Iniciatíva za prístupnejšie Tatry

O prijatí nového návštevného poriadku Tatranského národného parku (TANAP) sa diskutuje už roky. Teoreticky nič nebráni Krajskému úradu životného prostredia, aby vyhlásil novú vyhlášku o návštevnom poriadku. V praxi sa to však stále odkladá z rôznych dôvodov. O zmenu tohto stavu sa usilujú rôzne občianske združenia a iniciatívy. V piatok 14.12. podpísali Dohodu piatich spolkov o spolupráci v oblasti ochrany prírody a krajiny a cestovného ruchu Klub slovenských turistov, Slovenský horolezecký spolok JAMES, Slovenský vysokohorský turistický spolok, Slovenský cykloklub a občianska iniciatíva Naše hory.

PaliT

Tá úvaha, že bezpečnosť nie je témou ochrany prírody a každý je zodpovedný sám za seba sa mi páči.
Ostatné zatiaľ nekomentujem.

Jjano

Akurát ten "konkrétny návrh KST a partnerov na rozšírenie prístupu do do TANAP" chýba. Ten je tajný či čo?

Peter61

Kst.sk:
" Vyjadrenie o rokovaní so Správou TANAPu

  1. júla 2013 som sa zúčastnil rokovania účastníkov dohody o spolupráci v oblasti ochrany prírody a krajiny a cestovného ruchu zo 14. decembra 2012 a Správy Tatranského národného parku o rozšírení prístupu do Tatranského národného parku. Na jednaní so Správou Tatranského národného parku došlo k zhode na 2 základných princípoch:

  2. právna úprava ochrany prírody a krajiny nemôže byť postavená na systéme výnimiek v oblasti prístupu do chránených území, ale na systéme, že buď je prístup do určitej lokality zakázaný všetkým, alebo povolený všetkým,

  3. otázky bezpečnosti nemajú byť predmetom právnej úpravy regulujúcej chránené územia, nakoľko za vlastnú bezpečnosť si zodpovedá každý sám.

Správa Tatranského národného parku sa vyjadrí ku konkrétnemu návrhu KST a partnerov na rozšírenie prístupu do Tatranského národného parku do 19. septembra 2013.

KST má záujem na rozsiahlom a rýchlom sprístupnení Tatranského národného parku pre turistickú verejnosť. Správa Tatranského národného parku požiadala o vyššie uvedený termín z dôvodu potreby kvalifikovane a odborne posúdiť náš rozsiahly návrh. KST ani partneri sa odborným argumentom nebránia, preto s uvedeným termínom súhlasili a v závislosti od odpovede zvolia ďalší postup v tejto otázke, ktorý bude vhodné zvoliť v súlade s postojom širokej verejnosti.

Marek Heinrich, podpredseda Klubu slovenských turistov pre organizáciu a legislatívu"

Peto.z.bb

jjano, vdaka za aktualne, hoc smutne info. Ak uz to je v NR SR, tak pomoze asi len protest pred budovou a medialny tlak. Taky zakon ale bude verim nevykonatelny pre normalne sprevadzanie mensej skupinky do 4 ludi, proste kontrole povies ze su to kamarati, a tym to skonci.

honza286, v principe sa zhodneme, len nerozumiem co presne sa ochrani na TZT vo VT, ak sa tam znizi pocet chodcov o 1 %. Plus na slovensku sa s akoukolvek bumazkou bohuzial, az na vynimky, spaja klientelizmus, casto aj korupcia. Nedivil by som sa, ak by aj ten polsky zakon bol sity na mieru tomu, aby si uradnici privyrobili nejaky ten kosik vajec a syra :). Cim vacsia konkurencia HV, tym verim aj vyssia kvalita, nizsie ceny atd.

Organizovane skupiny su na horach problem len ak su vacsie a spravaju sa ako "stado". Podobne ako v teme cyklo-vs-pesi v preplnenych lesoch pri BA, na riesenie staci ohladuplnost a tolerancia. A tie verim stacia aj na potrebnu ochranu kamzikov, svistov, rastlin atd. nad 1500 m.n.v. Naposledy vo VT som mal napr. zo skolskych vyletov skvely pocit, najma s ucitelov ktori boli de facto HV.

Honza286

Ad 2) samozřejmě, že se to týká i značených chodníků.

Honza286

jjano: Ta definice je v tom mém příspěvku: "Za wycieczki zbiorowe uważa się każdą zorganizowaną grupę", čili jakákoli organizovaná skupina musí mít certifikovaného průvodce. A víceméně podobně to platí minimálně ve všech ostatních polských národních parcích, v ČR sice nemusí mít člověk certifikovaného průvodce, ale jakákoli hromadná organizovaná akce (tj. i průvodcování) musí být minimálně nahlášena správě daného chráněného území (CHKO), v NP musí být udělěna výjimka.

Jjano

Honza,

  1. mohol by si definovať "wycieczki zbiorowe"?

  2. Toto ustanovenie z návštevného poriadku TPN sa týka aj sprevádzania na značených turistických chodníkoch?

  3. Ako je to inde v Poľsku? Územia s 3.-5. stupňom ochrany sú totiž aj (a najmä) mimo Vysokých Tatier, zatiaľ čo ty argumentuješ Vysokým Tatrami.

Honza286

Plkáte zde hezky, jen cíleně nezmiňujete jednu podstatnou věc, onen návrh v podstatě kopíruje praxi z TPN, viz: Wycieczki zbiorowe muszą być prowadzone przez uprawnione osoby. Za osoby uprawnione do prowadzenia wycieczek zbiorowych na terenie TPN uważa się osoby
posiadające upoważnienie dyrektora Parku. Osobami tymi mogą być:
a) przewodnicy tatrzańscy i podhalańscy PTTK,
b) przodownicy GOT i GON - PTTK w ramach posiadanych uprawnień, jeśli wycieczka nie ma na celu zdobycia odznak turystycznych przez uczestników, a przewodnik nie pobiera wynagrodzenia,
c) instruktorzy taternictwa Klubu Wysokogórskiego w ramach kursów i obozów zorganizowanych przez Klub Wysokogórski,
d) instruktorzy GOPR w ramach kursów i obozów zorganizowanych przez GOPR,
e) pracownicy TPN upoważnieni przez dyrektora Parku,
f) w wyjątkowych wypadkach osoby inne, posiadające zezwolenie dyrektora Parku.
Za wycieczki zbiorowe uważa się każdą zorganizowaną grupę.
Organizatorzy wycieczek zbiorowych powinni zapewnić grupom wycieczkowym obsługę przewodnicką, zgłaszając formalne zapotrzebowanie na przewodników bezpośrednio w biurze. Primárním cílem národního parku má být ochrana přírody, takže orgán ochrany přírody má asi právo říci, kdo může a kdo nemůže provázet v NP za peníze (a že horští vůdci berou hodně, to je jasné snad každému).

Marianisko

a čo ti na tom vadí že aj horskí vodcovia? mne osobne nič.

Jjano

Návrh novely zákona o ochrane prírody a krajiny pritvrdzuje. Zatiaľ čo v pôvodnom návrhu sa v 3.-5. stupni obmedzovalo sprevádzanie, zamerané na prírodu a jej ochranu, podľa najnovších informácií sa obmedzuje akékoľvek "vedenie a sprevádzanie", teda napríklad aj horskí vodcovia. Myslím, že horskí vodcovia by sa o toto už konečne mali zaujímať, lebo tak, najnovšie znenie už podmieňuje licenciou od správych chráneného územia akékoľvek "vedenie a sprevádzanie osôb v chránených územiach s tretím až piatym stupňom ochrany za odplatu". (je tam síce aj doplnok "najmä za účelom podávania odborného výkladu o prírodných hodnotách chráneného územia a spôsobe ich ochrany podľa tohto zákona", ale slovíško "najmä" bohužiaľ nijako neznamená "iba".

Rast

Tak teraz tomu uz vobec nerozumiem, lebo ludia si ziadosti davali a nebolo im vyhovene a teraz je to opacne? Ze si dam ziadost a vacsinou sa jej vyhovie. No nedivim sa, ze napr. hreben Belianskych Tatier je ako korzo...

Miso.K

To rast - automaticky určite nie, väčšinou si úrad vyžiada stanovisko príslušnej správy chráneného územia,ktoré v nejakom rozsahu preberie do svojho rozhodnutia. Toto stanovisko však nie je pre úrad záväzné, môže ho zobrať do úvahy, i nemusí... No a práve tu som si v praxi overil, že hoci správa, ktorá vie o čom hovorí, ťahá za kratší koniec.Úrad sa rozhodol výnimku udeliť nehovoriac o tom, že daná aktivita bola prezentovaná dokonca ako komerčná. Preto som napísal, že stačí požiadať o papier a je vybavené. Ide totiž z môjho profesionálneho pohľadu o dosť zaujímavý precedens, neviem si predstaviť situáciu, že by mi takúto žiadosť niekto neschválil ako individuálnemu návštevníkovi územia (nerobil by som to za účelom sprevádzania), ak obdobný súhlas (rozhodnutie) bolo v podobnej veci vydané.
Ja v zásade s podobnými vecami tiež problém nemám, len nie za súčasnej situácie a podmienok. Tiež považujem sprevádzanie ľudí či individuálny pohyb v území za menej škodlivý, ako napr. lesné hospodárstvo v národných parkoch. Len si tu treba uvedomiť jednu vec, treba nahradiť niečo za niečo, a nie ako v tomto prípade, kumulovať problematické aktivity v území.

Salatin

Ak ti výnimku schvália, v rozhodnutí, ktoré ti príde poštou, budeš mať uvedené tel. číslo pracovníka s ktorým sa dohodneš na uskutočnení prechodu. Buď sám, alebo v sprievode strážcu. To s ním dohodneš. Osobne ti odporúčam ísť v sprievode strážcu. Nielenže nemusíš stresovať kadiaľ vedie chodník, ale od strážcu sa dozvieš neskutočne veľa zaujímavostí. Veľa šťastia!

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum