Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Iniciatíva za prístupnejšie Tatry

Diskusná téma K článku: Iniciatíva za prístupnejšie Tatry

O prijatí nového návštevného poriadku Tatranského národného parku (TANAP) sa diskutuje už roky. Teoreticky nič nebráni Krajskému úradu životného prostredia, aby vyhlásil novú vyhlášku o návštevnom poriadku. V praxi sa to však stále odkladá z rôznych dôvodov. O zmenu tohto stavu sa usilujú rôzne občianske združenia a iniciatívy. V piatok 14.12. podpísali Dohodu piatich spolkov o spolupráci v oblasti ochrany prírody a krajiny a cestovného ruchu Klub slovenských turistov, Slovenský horolezecký spolok JAMES, Slovenský vysokohorský turistický spolok, Slovenský cykloklub a občianska iniciatíva Naše hory.

Vladeno

No. Snáď to bude slúžiť len k dobru veci. Ja len jedno. Tie kontroly v teréne obtiažnejšej vht. Každý turista si môže horolezeckú výstroj a znalosť trate vysvetľovať zasa len po svojom. A budú zmätky,zvady,diskusie na fórach,prečo áno,prečo nie,mám úplnú výstroj,či nemám atď,atď. A buďme úprimní. Koľko percent turistov si zaplatí,horského vodcu trebárs na Gerlach,keď nemusí... A koľko ich pôjde hore naozaj takých,ktorí majú výstroj,majú znalosť trate,majú skúsenosti v pohybe vo vysokohorskom teréne. Apropo,bol som v septembri svedkom,keď tri rána po sebe,si to dve tretiny ubytovaného osadenstva Brnčalky určitej národnosti (prosím,neberte to jak,narážku,alebo urážku) hasilo hore do Baranieho sedla. Podľa mňa je najdôležitejšie jedno. Hlava. Mať to usporiadané predovšetkým v hlave. Sory za ten sloh. Horám zdar.

Lubo

Hovoril som to tu tisic krat, no zopakujem:
Navstevny poriadok ako vyhlaska organu ochrany prirody nech riesi ochranu prirody a nie ochranu navstevnika pred nim samotnym, ochranu podnikania jednej skupiny ludi, ci privilegii pre ine skupiny. Proste nech sa zameria na to, na co ma.
P.S. Kto riesi vasu vystroj a znalost trasy, ked idete na Mont Blanc, Großglockner, Monte-Rosu, Marmoladu, Triglav, atd.?

Bazin

lubo suhlas! este by som sa spital ,ked v navrhu:

++++++++++++
Návrh neupravuje ani činnosť horského vodcu, činnosť inštruktorov VhT, limity v počte osôb na vrcholoch a pod
+++++++

to znamena ze zasa sa len vymenuje kam sa moze a inak ani krok? To by bolo pre instruktorov Vht zhorsenie.

Fangorn

...smrdí to uhorkovou sezónou - aj keď každá iniciatíva za zmenu systému je prínosom aj keď to čo predložili je zase trochu pritiahnuté za vlasy a nech to dopadne akokoľvek zase bude v návštevnom poriadku toľko dier ako bolo doteraz.

Jjano

Mne sa táto platforma veľmi páči a veľmi ju vítam. Takéto niečo tu malo byť už dávno a je skvelé, že sa takéto organizácie rozhýbali, prekonali prípadné averzie a chcú ísť za jedným cieľom - voľný pohyb v prírode. Bohužiaľ však v tejto súvislosti som však sklamaný z toho, že vo svojom prehlásení signatári chcú " oblasti, kde je zakázaná akákoľvek činnosť všetkým osobám bez výnimky". Takáto požiadavka zo strany turistov je pre mňa nepochopiteľná, pretože podľa mňa neexistujú oblasti, kde by nebol z environmentálneho hľadiska možný aspoň regulovaný pohyb turistov.
Verím však, že táto otázka sa ešte nejako vyvinie a tak vítam túto iniciatívu! :-)

Sona

Bazin, ano, jedine ze by boli neoficialne tolerovani tak ako doteraz.

Peto.z.bb

Lubo, Jjano a kol. - plny suhlas s Vami. Nech pokutami vynutitelna legislativa chrani prirodu, najma kamziky a sviste. Ale nech je aj oficialny zdroj informacii, zmieneny v "Poriadku", o narocnosti tras, a odporucanej vybave. Ale to sa velmi meni podla pocasia, cize tu sme "off topic", snad to bude tema clanku a aj nejakeho projektu - webu aj "brozury" ktorou sa da vymenit ta "informacna" v klasickej mape.

Paci sa mi ten termin "tzv. turistika vyššej obtiažnosti". Viac ako slova "lahka" a 0 na vsetky sposoby od nasehory.sr. Hoc suhlas s Lubom a kol. nech legislativa chrani prirodu, zmienka o tom ze urcite trasy su "narocne" v Nav.por. je podla mna OK.

To, kde dat ake znacenie a ci aj "zelezo", verim dohodnu v spolupraci tie organizacie, s patricnou verejnou diskusiou - co je pod tymto clankom off-topic, o to viac ma potesi dalsi clanok tak kvalitny ako tento.

FunTTomas

úspech je už samotný fakt, že sa dokázali uvedené združenia spolčiť a dohodnúť na spoločnej veci a nielen kopať za seba.

Peto.z.bb

Plny suhlas FunTTomas. Velky uspech je ale aj to, ako ludia z hiking.sk o tomto informuju, v clankoch aj reakciach. Chce to vela trpezlivosti s takymi ako ja :(. Plus v SR je asi "historicky kontext" taky, ze dlhu dobu boli V.Tatry dostupne len pre tych co na to mali - bud financne, alebo ako horolezci (kondicne, technika, skusenosti). Teraz sa zda, ze mnohym slovakom, ale aj ludom zijucim z VT, by pomohol "turisticky ruch vo VT", a otazke je akym "poriadkom" (legislativa, straz-pokuty atd., informacie) je mozne tuto coraz vacsiu masu ludi usmernit tak, aby tam vsetci nasli to co im pomoze zregenerovat sily, bez skod na prirode. Je fajn, ak budu odstranene "bumazky", ale nepaci sa mi ta kontrola vybavy a znalost trasy - toto je asi skor vecou pre poistovne pri poistovani a preplacani zasahov HZS (co je tu off-topic). Nove technologie, najma GPS, ale aj internet, verim menia kontext, ale ako spravne pise Lubo nie je to vecou Navstevneho poriadku, ale dalsich diskusii a projektov.

Honza286

Peto z bb: Nikde není definováno, kdo bude kontrolovat onu předepsanou výstroj - zřejmě to budou horští vůdci - pak si dokážu takovou kontrolu např. při výstupu na Končisté živě představit - "kde máte lano? odpověď turisty: proč bych měl mít v chodeckém terénu lano? HV: Nečetl jste NP, tam je to napsáno, tak to máte za x stovek až tisíc eur. Ta znalost trasy, to bude asi také humorné - někomu možná bude stačit slovní popis, případně nahraná trasa v gps, někdo bude požadovat, aby šel turista s někým, kdo už danou trasu šel (horský vůdce). V Alpách či Dolomitech nikdo výstroj turistů nekontroluje a to i na mnohem náročnějších vrcholech.

Juh

honza286: Podla aktualneho znenia zakona o HZS mozu horski vodcovia maximalne tak skontrolovat totoznost osoby pohybujucej sa v hoskej oblasti, zakon im neumoznuje nic ine.

Marcel.c

Peto z bb: "historicky kontext" je presne opacny ako pises - sucasna navstevnost VT nedosahuje ani zdaleka stav z bolsevickych cias a cenova dostupnost je tiez teraz o dost nizsia ako za bolsevika. Vtedy sa po VT potulovali cele hordy "dederonov" (obcanov byvalej NDR), ktorych bolo cca 17 milionov a mohli vycestovat len do VT alebo na Balaton. Asi malo pamatas.
Ako uz Lubo spravne poznamenal, navstevny poriadok nema vobec riesit bezpecnost navstevnikov pred nimi samotnymi, to nech si riesi kazdy sam. Kazdy zasah HZS je uhradeny, bud z poistneho alebo z vrecka zachranovaneho a kazdy si musi sam zvazit, na co ma a na co nie.

Bazin

ja som tiez zato aby navstevny poriadok riesil ochranu prirody a vlastnu ochranu nech si poriesi kazdy sam -ved sme svojpravny a dospeli a v pripade "udalosti" si poistenca postrazi poistovna. Pocul som ze aj na ponozky si dava pozor, napriklad.

Mal by som jednu otazku skoro mimo obsahu. Alpenverein zistuje ci sa udalost stala mimo TZCH a ci som mal opravnenie byt mimo TZCH?

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Daulagiri k článku: Tri Vody Prechádzal som okolo 1.5.2024, oddychoval a skrýval som sa tu pred silným slnkom. Prístrešok je pekný, na spanie len v núdzi, ale pred dažďom by mal ochrániť do …

nová téma