Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Iniciatíva za prístupnejšie Tatry

Rast

A to myslis tak, ze to schvaluju s tym, ze ta tam povodia oni, alebo tam pojdes sam? Nieco do tej ziadosti uviest musis, preco tam chces ist, alebo to necitaju?

Salatin

Problém nie je čo uvedieš do žiadosti, problém je v inom,čo ty neovplyvníš.Ak na Správe majú málo ľudí,kopec roboty a ešte majú nejakého turistu vodiť mimo značeného chodníka,tá šanca je 1:1.To je môj názor.Hovorím,podaj si žiadosť a čakaj.

Rast

Vsak to mi je jasne, ze si podas ziadost a cakas,ale musis tam uviest nejaky dovod. Ci co tam napises, aby bola sanca na schvalenie?

Salatin

Podáš si žiadosť a počkáš na vyjadrenie, bodka. Čo môžeš stratiť? Iba ak poplatok za kolok... Žiadosť sa neschvaľuje automaticky, je to téma na dlhšie. Je blbosť, že to je len pre vyvolených. Ja som si vďaka tej žiadosti prešiel najprísnejšiu časť istého NP a to sa vôbec nepovažujem za vyvoleného :-)

Rast

to Miso.K - ako to myslis s tou ziadostou? Ked by som chcel ist napr. do Skalneho mesta alebo na Poludnove skaly, tak si dam ziadost a automaticky mi ju schvalia? Lebo co som pocul ja, tak urad to neschvaluje, iba pre vyvolenych.

Miso.K

Nerozumiem, prečo by som mal potrebovať na sprevádzanie v 3. - 5. stupni po značených TCH nejaký súhlas (nech by ho vydával ktokoľvek). Po TCH môže chodiť ktokoľvek a rozprávať snáď čokoľvek. Pokiaľ dodržujem príslušný návštevný poriadok, ktorým môže byť do určitej miery obmedzený pohyb aj na TCH (napr. v NPMF je pohyb v zimnej a letnej sezóne časovo ohraničený), na takúto vec nepotrebujem aktuálne žiadny papier od orgánu OP. Ale zas na druhú stranu, ako som sa v týchto dňoch presvedčil, takéto povolenie, dokonca umožňujúce pohyb aj mimo značených TCH, a to aj v 5. stupni (najprísnejší) nie je problém na úrade ŽP v ZA získať. A to aj napriek tomu, že Správa NP s takýmto niečim nesúhlasí ... Veľmi poučné bolo pre mňa zdôvodnenie, ale blog na to písať radšej nebudem ... Takže kto nechcete riskovať problém, dajte si žiadosť za cca 6 - 10 € na úrad a máte vybavené.

Peto.z.bb

Suhlas s Vami AdoM aj jjano, aj/najma mojou chybou nestrukturujeme diskusiu na dve uplne odlisne svety - 1. ideal, a 2. realita v "krajine klientelizmu".

V "1": Ak by klientom nevadilo omeskanie v case ked by sprievodca zo ŠOP musel pocas prechodu riesit pracovnu vec (fotodokumentacia najdeneho problemu, ci sankcionovanie porusovatela predpisov a pod.), tak uplne OK. Isto by sa nasli klienti, pre ktorych by to bolo mozno aj plusom. Ale nech maju sukromni sprievodcovia co najvacsiu slobodu (v ramci limitov potrebnych pre zivot fauny a flory). Rozumna certifikacia ŠOPkou pre 'SR vseobecne' a pripadne este aj spravami NP pre TANAP atd. by samozrejme bola prinosom, ale nie v SR kym sme "krajina klientelizmu" - len by to este prehlbilo problemy ktorymi tu dekady trpime. Ked zohladnim to kvantum jedovatych osobnych utokov a ich ubohost aj zo strany ludi ktori by mali byt lidrami a vzorom pre inych (I. Zila atd.), tak som cim dalej tym viac skepticky k akemukolvek progresu. A co som pocul, tak uroven diskusie medzi "Pristupnejsie Tatry" vs. "monopolisti" nie je ina, ale len sa utvrdzuju v dlhodobo zablokovanych poziciach. A ten navrh hlupej novely na ktory upozornil Jjano to cele len ilustruje.

Jjano

Ado, stále tvrdím, že ŠOP by mala zabezpečovať sprievodcovskú činnosť a je škoda, že to (zatiaľ) systematicky nerobí. Konieckoncom, niekde v tej diskusii nižšie to aj píšem.

Ten návrh ma rozčuluje preto, lebo jednoznačne konštatuje, že ak aj som turistický sprievodca, tak v chránených územiach nemôžem sprevádzať turistov ("Vykonávanie činnosti na základe oprávnenia podľa osobitného predpisu
neoprávňuje na sprievodcovskú činnosť v chránených územiach").

Ďalej navrhuje, aby v chránených územiach nemohol sprevádzať nikto iný, ako zamestnanci organizácie ochrany prírody.

Nehľadám muchy, ktoré to môžu kaziť, nikde nehľadám nijaké muchy. Mojim cieľom nie je hľadať muchy, ale dosiahnuť, aby ten návrh umožňoval (nezakazoval) turistickýcm sprievodcom sprevádzanie turistov v chránených územiach od 3. stupňa vyššie po turistických chodníkoch a v 2. stupni hocikde (prípadne aby túto otázku vôbec neriešil) a aby mohla organizácia ochrany prírody poveriť aj niekoho iného, nie iba svojho zamestnanca.

Aby som vylúčil prípadné namietky z nedorozumenia: áno, ak aj naďalej bude platiť zákaz voľného pohybu mimo turistických značených trás v 3. a vyššom stupni ochrany, tak som za to, aby mimo značených chodníkov mohli sprevádzať iba sprievodcovia poverení (autorizovaní, certifikovaní) ŠOPou. Ten návrh sa však týmto zaoberá iba v treťom odstavci a s ním nemám problém. Problém mám s prvými dvoma.

AdoM

jjano, nechapem, preco sa rozculujes nad tym konkretnym §§ navrhom novely zakona ?
pokial si dobre pamatam, tak si este nedavno tvrdil, ze prave SOPka by mala byt tym subjektom, ktory by takuto cinnost mal v chranenych uzemiach vykonavat. To za prve. Za druhe to znenie a priori nevylucuje, aby takuto cinnost na zaklade prislusneho povolenia vykonaval aj iny (podnikatelsky) subjekt. Za tretie - viem, ze v sucasnej situacii SOPka nie je schopna takuto cinnost v pozadovanej (? - dopyt je otazny...) kvantite a kvalite vykonavat. (A viem, ze vies, ze viem.) honza286 aj Peto z BB uviedli niekolko konkretnych veci, ako by to mohlo fungovat (vsak budme trochu idealisti), tak preco na tom hladate prave tie muchy, ktore to mozu kazit ???

Peto.z.bb

Honza - suhlas s Tebou v "uzávěry jsou jen pro někoho, vyvolení mohou všude kdykoli a s kýmkoli:(". Este dodam: neplati to len pre uzavery, ale aj pre ovela sirsie spektrum priamo ci nepriamo suvisiacich aktivit. Zajdi do VT napriklad cez Memorial Juzeka Psotku, a porozpravaj sa s organizatormi - clenmi dobrovolnej horskej sluzby, to maju prebytok casu, a lahko ich najdes na razcestiach. Zistis zaujimave ale sokujuce informacie, aj k teme tohto clanku, aj k dalsim.

Honza286

A ještě jedna perlička z NP - skialpinista musí být registrovaný horolezec, ovšem naprostá bomba je věta "Skialpinizmus možno vykonávat od 21.12 do 15.4 za priaznivých snehových podmienok, ak nebolo vyhlásené lavinové nebezpečenstvo", takže v podstatě nesmí nikdy, protože minimálně 1. stupeň platí po celou zimu...

Honza286

Peter61: Tak jsem to našel i v tom NP, horolezci tam opravdu nesmí, jen nerozumím tomu, proč jsou nejprve vyjmenovány lokality a-h, a až v následujícím textu jsou uvedeny další dvě lokality.
To rast: Přesně tak, uzávěry jsou jen pro někoho, vyvolení mohou všude kdykoli a s kýmkoli:(

Rast

V Kolovej doline je chata a chodia tam z horolezeckeho oddielu, to je uzavreta dolina???. Tak ako to je s tymi uzavermi??? Otvorena len pre niekoho???

Peter61

Obyvkle sa po takýchto príspevkoch (tentoraz od Truhlík143) vyoria otázky typu, jestli "mohu jít s průkazkou ČHS" ( OeAV, JAMES, doplňte podľa potreby) na Jehněčí štít ( mimo TZCH, liezť do ZT etc.) ?

takže qeci:
"2. Horolezci môžu vstupovať do vysokohorského prostredia aj mimo turistických a náučných chodníkov a v čase sezónnych uzáverov turistických a náučných chodníkov len za účelom nástupu na horolezeckú túru so stupňom ťažkosti horolezeckej klasifikácie vyšším ako II.stupeň, pričom použijú trasu čo najšetrnejšiu z hľadiska ochrany prírody a krajiny. Pri samostatných výstupoch môžu horolezci použiť hrebeňové túry od II. stupňa ťažkosti horolezeckej klasifikácie s výnimkou úsekov Kopské sedlo - Jahňací štít, Veľká Svišťovka - Kežmarský štít. "
spravatanap.sk/…/navstevny-po…
Kolová d. je zavretá, nepredpokladám, žeby sa otvárala.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum