Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K fotke: Vajarská

Diskusná téma K fotke: Vajarská

Pohľad na asi najznámejší a najväčší malokarpatský kameňolom – Vajarská. V 50. a 60.rokoch sa na základe geologických prieskumov zistilo, že lokalita pri vtedajšom kameňolome Baďura, obsahuje vhodný druh a množstvo vysokopercentých vápencov vhodných na výrobu cementu a vápna. Keďže pre pripravované veľké stavebné projekty (diaľnica, elektrárne, bytová výstavba) bolo potrebné vytvoriť materiálovú základňu, padlo rozhodnutie o výstavbe Kombinátu Záhorie (Západoslovenské cementárne a vápenky). Začiatok výstavby bol 4.11.1971 a začiatok prevádzky o 4 roky neskôr. V súčasnosti je cementáreň vo vlastníctve koncernu Holcim. Silueta kameňolomu, je vďaka jeho “zahryznutiu“ do kopca neprehliadnuteľná, či už pri pohľade z Vysokej, ale aj z iných lokalít. Nie je to síce tradičný turistický cieľ, ale aspoň viem ako to tu vypadá. A teda je to riadna “diera“ v kopci. Na pozadí zahmlený Veľký Peterklin.

Vladvlad

Presne preto som sem tú fotku dal, často sa tu neobjavuje taký pohľad :)
Tento rok som mal tri pokusy sa sem dostať na bicykli, napravo je vidieť dobrú asfaltovú cestu. Ani raz sa to nepodarilo forum.mtbiker.sk/…/92614 keďže dole v zákrute je maringotka, závora a strážnik :)
Ale napešo je to iné, stačí ísť kolmo hore do kopca a zrazu som tu :) Tie veľké nákladné autá sú riadne ozruty, čiže netreba sa tam veľmi premávať, pozrieť výhľad aj na opačnú stranu a ísť dole. Pracuje sa tu asi stále.
Nie je ani veľmi dôvod sem ísť, naopak, susedným kameňolomom pod Peterklinom ide dobrá asfaltová cyklospojnica (na začiatku lesná cesta) zo Sološníckej doliny na Baďuru. Ďalej sa dá pekne pokračovať smer Vývrat. Je tam síce zákaz vstupu, vrátnica, rampa, ale obchádzka je komplikovaná. Tadiaľ som prešiel bez problémov.

Zdenči

zaujímavý a netradičný pohľad. nebol probém zo vstupom? Nik to tam nestráži?

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k fotke: Ako na Marse Pavol tak si aj ty bol v tom čase v teréne. Výhľady nám veru nevyšli. No bolo mi to zláštne čo sa to deje, až kým som okolo 9 ráno čítal, že po rokoch opäť dor …

+ 1 ďalší príspevok

Komentár

Matobee k fotke: Zachádzka Bol som tam síce len raz v apríly, ale rovnako ma toto miesto silno zasiahlo. Podľa mňa sa naň nechytá ani blízka Kojšovska. Skutočne úžasné a pre mňa top miest …

+ 1 ďalší príspevok