Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: O bohatstve hôr - studničky a pramene

Diskusná téma K článku: O bohatstve hôr - studničky a pramene

Studnička. Najkrajší to zjav po ťažkej túre, či práci v lese bez vody, ktorý sa vám môže ukázať v doline, či pod horským sedlom. Najmä v suchotách, ktoré už nejednu sezónu sužujú naše končiny, v ktorých už prevládajú len prívalové dažde – ak vôbec prší. Voda sa len zvezie dolu svahom ako o preteky a stužky a malé korýtka dočasných potôčikov zanikajú tak rýchlo, ako aj vznikli. Vlaha už do pôdy nestihne vsiaknuť a smädné útroby Zeme darmo úpenlivo prosia a čakajú na príchod vody – životodarnej potravy pre všetko živé.

Jantaara

FunTTomas: Presne tak som to myslela. Nejde o vodu, ale o zaujímavosť (či už je písmo pravé alebo nie)a pekné miesto.

Ran

Peter, keď som ťa spoznal, vedel som, že na niečom šlapeš. Teraz už viem, šlapeš na prírode:) Voda zo siedmich dolín - je mi to všetko jasné.

FunTTomas

jantaara: pokiaľ ide o dostupnosť vody z prameňa, tak je jednoduchšie si ho nabrať zo studničky za chatou (treba prejsť pár metrov do lesa od chaty) ako ju naberať priamo na mieste z prameňa (je to v strmine). Zas tak veľa turistov tam neprejde, že by sa oplatila tadiaľ viesť značka, ale vyznačiť odbočku zhora ako ku zaujímavosti (runy), nie ku prameňu, keďže je zvedený ku chate. Skúsim sa porozprávať s hornopršianskymi turistami kstprsany.frogs.sk a niečo možno vymyslíme.

Jantaara

FunTTomas: Tá hadica tam teda pekne nevyzerá, to je fakt. (Zase raz si poľovníci uzurpujú niečo, čo je všetkých - ale to je o inom). Zvyšky starej značky som našla, keď som sa tou húštinou driapala. Ale k prameňu sa dá pekne prísť od značeného chodníka (ako som neskôr zistila), stačilo by nejaký smerovník umiestniť.

adina: Stránka pána Filandu je super, vidno, že je to múdry a zanietený človek. Chvíľu som s ním aj komunikovala ohľadne runových nápisov.

Adina

Tomas, to je uzasne o tych pramenoch, klobuk dole pred panom Filandom :-)

FunTTomas

jantaara: Runovú studničku si zachytili poľovníci z Malachova a vodu stiahli hadicou k blízkej poľovníckej chate na Lazoch. V čase, keď cez studničku viedla žltá značka, tak ju upravil náš klub (vtedy TJ Kremnička), ale potom značkári presmerovali trasu na lesnú cestu, lebo slabo vychodený chodník bolo zle vidieť v teréne na zarastajúcich lúkach. Miestami ešte možno nájsť staré značky i odbočku pri mohutnom smreku vedľa zvážnice (nad prameňom).

Jantaara

FunTTomas - Krása!Pôjdem ich popozerať. Stránku tohto uja som už navštívila, ale toto som tam nenašla.

Ešte keby tak niečo spravili so studničkou s runovým kameňom nad Pršanmi. Horko-ťažko som ju našla a vyzerá na zaplakanie. Búdka zničená, značený chodník odklonený - pritom také pekné miesto!

Bazin

pekne, od teraz budem vnimat vodu , pramene a studnicky aj srdcom.

Jantaara

Verím, že autor to myslel úprimne a viem, čo chcel povedať. Ale pátosu tam bola na mňa priveľa, ťažko sa mi to čítalo.

Aj tak fajn, že článok vznikol.

Jankohrasko747

Prilis prehnane. Pokus fajn, no menej je niekedy viac. Niektore pasaze ako keby boli pisane doslova nasilu. Moj nazor ;-)

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma