Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Ako vyberať ďalekohľad do batohu

Diskusná téma K článku: Ako vyberať ďalekohľad do batohu

Ďalekohľad dnes nepatrí na cestách v prírode k bežným spoločníkom ako fotoaparát, napriek tomu môžu byť jeho služby vítaným spestrením zážitkov. Ako to už v prípade precíznej optiky býva, na trhu je dostupná široká škála výrobkov s rôznymi parametrami. Aj keď je konečný výber čisto individuálna záležitosť, nasledujúci článok sa pokúsi upozorniť na tie najdôležitejšie aspekty z pohľadu bežného turistu a obdivovateľa prírody – aby prístroj naozaj prinášal radosť a nezapadal len prachom na polici.

Dusand752

príspevok zmazaný pre nesúlad s pravidlami HIKING.SK

JaroH

Pred mesiacom som sa rozhodol si kúpiť nový ďalekohľad s lepšou optikou ako mám teraz t.j. Lidl 12x32 za 9,99 € malý, ľahký a lacný na turistiku stačí optika, človek neľutuje poškodenia. Pristupil som k tomu celkom vedecky :-) požičal som si niekoľko ďalekohľadov : Nikon Action 10-22x50 CF, BNC 7x50 (ZSSR výroba),Bushnell 10x42, Bushnell PowerView 16x50, Objednal som si z Lidlu 8x60 a 10-30x60, a z internetu Apeman BC100 10x42 a Usogood 12x50.
Subjektívne najlepšie Bushnell PowerView 16x50 je však problem ho udržať stabilný, Bushnell 10x42 dobrý, Apeman BC100 10x42 skoro ako Bushnell 10x42, Nikon Action 10-22x50 CF od zväčšenia cca 18 mierne neostrý,Lidl 10-30x60 od 15 hore mierne neostrý až dosť neostrý od 25 katastrofa, Lidl 8x60 dobý obraz aj zorné pole ale je to veľká kráva, BNC 7x50 ok ale malé zväčšenie, UsoGood 12x50 – odrb – je to 10x42 , víťaz na turistiku Apeman BC 10x42 váha 490 g najľahší zo všetkých a cena cca 40 €.

Tintalinta

Prosim vas, uvazujem o kupe dalekohladu na hory. V zivote som ziaden dalekohlad nekupovala, ma to byt vianocny dar, teda kazdu jednu radu ocenim. V zasade bude dalekohlad putovat po horach a posluzi na umocnenie zazitku z vyhladov na horske stity. Precitala som o dalekohladoch zopar clankov, takze nejake parametre a principy som si uz osvojila a rada by som sa dopracovala k nejakemu konkretnemu modelu. Obdarovany nosi dioptrie, cize eye relief by mal byt zohladneny. Niketo nejake typy, pls? Dakujem

Durosv

Momentalne mam vybraty - "Steiner Wildlife 10,5x28".
Ma s nim, niekto, prosim, skusenost?

Durosv

Ahoj,
rozhodol som sa kupit novy dalekohlad, zmenilo sa nieco za posledne roky v tejto oblasti?
Pribudli nejake novsie a lepsie vyrobky?

Mozete mi odporucit nieco z vlatneho pouzivania?

Dakujem za kazdu radu.

Vl

Mirino : vdaka za info. Aj som predpokladal, ze to bude hlavne z marketingovych dovodov (viac pruzkov = viac Adidas), ale zaujimalo ma hlavne technicke zdovodnenie.

Mirino

Prečo nie zoom? To je jednoduché. To velké zväčšenie bez stativu zväčša nevyužiješ. Okrem toho majú menšie zorné pole. Takmer polovičné a horšie. Bežný ďlakohľad s konštantným zväčšením má zorné pole cca 7,5°, pri zoome sú to bežne 4° a dokonca až 1,7°. S rastúcim zoomom klesá svetelnosť, až na smiešne čísla. Napr pri zoom 10-30x25 bude najväčšia svetelnosť 6,25, čo je samo o sebe strašne málo, ale pri zoome naplno na 30 klesne na 0,7, čo už je čistá katastrofa. Pretože sú konštrukčne zložitejšie, tak je reálne väčšia šanca, že sa tam niečo pokazí. S tým súvisí aj väščia citlivosť na zaobchádzanie. A pretože vnútri obsahujú viac optických členov, teda svetlo musí prechádzať cez väčšie množstvo skla, tak nevyhnutne dochádza k väčším svetelným ztratám, ako pri ďalekohľadoch s konštantým zväčšení. V prípade lacných výrobkov to bude umocnené tým, že v lacnom ďalekohľade nebude použité špičkové sklo. Pozor, tieto svetelné straty sú spôsobené stratami v skle. Nezameňovať so svetelnosťou. Tá je daná pomerom zväšenia a priemeru objetívu. A ešte jedna vec. Pretože viac skla a zložitejšia konštrukcia vnútri, tak aj hmotnosť bude vyššia. Podľa môjho názoru sú zoomovacie ďalekohľady čistý marketingový odrb. Asi ako všetky ...texy v topánkach. Podobnosť čiste náhodná? Nie. Marketing je s...ňa.

PaliT

Pre bežné pozorovanie je ideálne priblíženie do 7. Väčšina ľudí už pri ďalekohľadoch s priblížením okolo 8-10 začína mať problém, že trasenie znemožní pozorovať detaily, čím sa výhoda väčšieho priblíženia zneguje. Bežne nosím Olympus 7x25. 10x55 Zeiss už dávam spravidla na statív a väčšinou ho používam len na pozorovanie hviezd. V batohu by mi bolo zaťažko nosiť takú opachu na dlhšiu túru.

Vl

Mirino : kratka otazka - preco nie so zoomom ?

Mirino

Svojou svetelnosťou 14 je už 8x30 na hrane. Svetelnosť 8x25 je necelých 10. Slušný obraz za pekného dňa. Svetelnosť 10x25 bude 6. Aj za pekného dňa bude obraz tmavší, farby nebudú pekne podané. O použití za zhoršených podmienok sa radšej nebudem ani vyjadrovať. Osobne mám Meoptu 6x30 starej produkcie, ale vyčistený a zoriadený a ten má svetelnosť 25. Obraz jasný a ostrý aj za šera. Aj v noci vidím viac, ako len holými očami. A rada zadarmo: Určite nebrať ďalekohľad zo zoomom!

Kejtka

Prijemny a uzitocny clanok aj diskusia, dakujem. Otazka: Minox BF je s parametrami 8x25 aj 10x25 v tom istom tele. Myslite si, ze sa to oplati, napratat tam o 2 zoomy viac, alebo radsej nie a zostat pri 8x25?

TuristkaLucia

Veľmi užitočný článok! Ak chce človek naozaj kvalitný ďalekohľad na celý život, nejde o najlacnejšiu položku, preto je veľká škoda ak nakoniec zostane odložený niekde v skrini. Ja som sa rozhodla pre ďalekohľad MINOX BF 8x25 huntingland.sk/…/Dalekohlad_M…
Úplne mi postačuje a mám ho stále so sebou. Určite by som ho nemenila za väčší.

Wolflike

joe: ano action rada je jedna z tych naozaj dobrych volieb, znamy kupoval nedavno, je to parada, ale nova Action EX seria tusim 8x 35 to je ma ocny relief 17 mm, tam uz nemusis okuliare vobec skladat, konecne si v nikone uvedomili ze tak nizky ocny relief bol neprakticky. nech dobre sluzi

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum