Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Limba pod Rakytovom

Diskusná téma K článku: Limba pod Rakytovom

Liptovský hrebeň Veľkej Fatry je obľúbeným a hojne navštevovaným miestom našich hôr. Už niekoľko mesiacov ponúka pri plánovaní viacdňového putovania novú útulňu, ktorá rieši nocľah a do istej miery aj stravu nepretržite počas celého roka. Názov dostala podľa vzácnej borovice limbovej, ktorá tu rastie a chráni chatu pred rakytovskými lavínami.

Samkoh

p.s. na latríne boli pokyny pre nežné pohlavie podpísané chatárkou Erikou, chatár Vojto mi čosi s ňou aj vysvetľoval, ale celkom som ho nepochopil.

Samkoh

Spali sme tam zo 4.8. na 5.8. 2021. Chatár Vojto má svojský tón hlasu a zvláštne názory na niektoré veci(rúška, návštevný poriadok NP), ale je veľmi príjemný a ochotný, takže sa dá v pohode preniesť ponad názorovú nezhodu. Útulňa je vybavená perfektne! 2 veci, ktoré ma na útulni najviac prekvapili, boli
a. príjemne: dištancovanie sa od Doby Fatru/Doby hory a ponuka, že stromčeky čakajú na vašu pomoc s ich výsadbou.
b. nepríjemne: nálepka slobodného slovenského vysielača a infovojny na dverách útulne. No čo už, každý je nejaký a útulne si nevyberám podľa názorových sympatií správcov :)
Možno ešte zopár info pre
prichádzajúcich turistov:

  1. Zostup od Sev. Rakytovského sedla býva aj v lete dosť šmykľavý, a to najmä v lesnej časti. Zostup z Rakytova na Juž. Rakytovské sedlo je po daždi ešte šmykľavejší, takže za alebo menej, než 24 hodín po daždi odporúčam Rakytov traverzovať od západu po žltej.
  2. Ak by ste chceli mať zabezpečené aj jedlo, je dobré chatára informovať deň vopred.
  3. Chodník naznačený mimo iného aj na mapy.hiking.sk od ú. Limba do Juž. Rak. sedla po východnom traverze Rakytova je podľa chatára prakticky neschodný s viacerými veľmi strmými úsekmi.
    Útulni Limba trikrát zdar!
Mirino

Huliči začínajú byť štandardom vo Fatre. Už sa mi to stalo dva razy. Teda nidy nie na Limbe.

TomXX

Včera na Limbe veľké sklamanie. 12 podgurážených, z toho asi 3 húliči. Chatár Marián tiež mimo. Polievka vodová. Išli sme radšej proti noci a spali sme doma...

Pavol "Chodec" Horvath

Pod clankom o utulni mi neukazuje ziadne komentare!

Na utulni vsetko super, Vojto super chatar!

Upozornenie: na utulni si zvyknu ludia cez vikend rezervovat miesto, takze sa moze stat ze bez rezervacie vas nebude mat chatar kde ubytovat. Plati hlavne cez vikendy!

VladaZ

Pro dokreslení situace:
foto z 7.2.2019, jak vypadal odtrh na louce, na kterou se vychází po žluté značce z lesa nad útulnou Limba.

Matej.repcok

Dnes som volal s horskou sluzbou Velka Fatra a potvrdili mi ze zimna cesta vedie cez vrchol Rakytova. Tym ze sa ide cely cas po hrebeni je relativne bezpecne tade ist aj bez lavinovej vybavy. Samozrejme riziko nieje nulove to si vsetci uvedomujeme.

Lesoň

Zdravím, k tej žltej značke od chaty ku Severné mu sedlu- v prípade zimných podmienok nedoporučujem určite ani ako zostup z hrebena ( sám som tam mal orientačné problémy v zime na lyziach, vysoko lavinovy terén, minimálne značenie...). Snáď možno iba výstup z chaty na hrebeň skoro ráno keď sneh drží - v zime samozrejme. Pozdravujem!

Pavol "Chodec" Horvath

Zimna turisticka trasa nevedie na Rakytov, tyce su na zltej co obchadza Rakytov traverzom. Je tam aj znacka lavinove nebezpecenstvo. Tym padom ziadna oficialna zimna turisticka trasa nevedie z Rakytova ziadnym smerom.

Zlta zo severneho hrebena je v zime schodna.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma