Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma Karta James

Diskusná téma Karta James

Ahojte,zaujal ma príspevok od Lucie.Ked som držitelom karty James,tak ta ma opravnuje aj napríklad na solo výstup na Gerlachovský štít?Horského vodcu v tom prípade nepotrebujem?Mám to chápat tak,že preukaz je nepísanou vstupenkou do zakázaných uzemí?

Funttomas

Palo:
áno, ale pozri si prv tanap.org/horolezectvo.php. Oprávňuje ťa aj pre horolezecké výstupy, kde potrebuješ poznať cesty inak to budú zúfalé hľadania. Nepísanou vstupenkou do vyslovene zakázaných území TANAP-u nie je, lebo tam nesmú ani horolezci. Oprávňuje ťa na pohyb v turisticky bežne neprístupných terénoch.

Rujir

Nie, nie je. Vdaka Karte James sice mozes ist aj tam, kde bezny turista nie, ale len ako nastup k horolezeckej trase. A na Gerlach sice mozes ist, ale nie turistickou normalkou, ale pekne sa vyskriabat jednou z horolezeckych ciest. Rovnako je to aj inde - mozes ist, ale len horolezeckymi cestami.

Rasto

presne tak, mozes ist iba na horolezecke cesty tazsie ako klasifikacia II UIAA takze cesta ktorou chodia vodcovia na gerlach je zakazana. a pod stenu sa musis dostat najkratsou moznou cestou, ak sa da tak pouzitim turistickeho a horolezeckeho chodnicka, nemozes ist len tak napr. na prechadzku ku plesam cestou :-) navyse su lokality ktore su zakazane aj pre horolezcov. ono to je taka vstupenka do terenov ktore su pre inych ako horolezcov aj tak nezaujimave, a na co najsetrnejsiu cestu na pristup k nim. nic viac. no a hlavne, ak nemas s lezenim skusenosti je to velmi zly napad, pretoze to kadial vedie cesta nie je vacsinou vobec jasne a lahko sa dostanes do terenu kde sa nevies pohnut ziadnym smerom. ale ked mas napr. kamarata horolezca ktory by bol ochotny ta zobrat nejakou lahkou horolezeckou cestou na gerlach a nechces riskovat pokutu, kupis si preukaz a nemusis mat vodcu.

Lubo

Len tak cisto technicky by ma zaujimalo, ci formulacia viac ako UIAA II zahrna II+ alebo min III-.

Rasto

II+ a III- UIAA neexistuju ;-) namiesto toho je II-III a to je povolene.

Lubo

V tychto specifikaciach som mal vzdy pingpong :-) vdaka za info

Eric

Ja by som len podotkol, ze skor by som povedal, ze su miesta v Tatrach kde je povolene horolezcom ist, nie ze su miesta, kde je zakazane. Tych zakazanych je podstatne viac, my mame Tatry z porcelanu....

Jonathan.sk

Ak sa chceš v Tatrách pohybovať v lezeckom teréne, v prvom rade by som odporúčal absolvovať nejaký výcvik, aby si sa nedostal do prúseru.

Rasto

Eric: v tomto prilis nesuhlasim. su urcene nejake doliny + asi 2 konkretne trasy + cele belianske tatry, kde sa nemoze chodit. inac mozes ist kdekolvek do horolezeckeho terenu. nemozes sa flakat len tak po dolinach, ale o tom nie je horolezectvo takze nevidim dovod preco by to malo byt povolene.
druha vec je ze tie zakazy vseobecne povazujem za prehnane (zakaz pohybu mimo chodnikov a bivakovania), ale to nesuvisi s horolezectvom...

Hasty

mam njednu malu technicku otazocku na James skusenych.
Ak by som si zakupil preukaz James a vybral sa na Gerlach s tym, ze idem liezt nejaku stienku co je 10m pod nim a njkratsou moznou cestou by bola turisticka cesta pouzivana horskymi vodcami, mozem dostat pokutu?

Jonathan.sk

..len tak pošepky: s Jamesackym preukazom Ti na Gerlachu pokuty nikto dávať nebude...

Rasto

hasty: ked ta strazca uvidi, ze ides zakazanou cestou hore, tak sa na nejakych 10m tazsieho lezenia nevyhovoris. navyse z tej cesty sa tazko vymyslaju taketo varianty :-)
realne ale pokuta nie je velmi pravdepodobna. totiz, strazca sa za tebou nepotrepe hore, a ked ti chce dat pokutu musi mat dokaz ze si porusil pravidla, teda isiel zakazanou cestou. a ten proste nema. pod gerlachom strazcovia radi snoria, ale chytaju tych ktori tam bivakuju, alebo tych co tam idu uplne bez preukazu. a este jedna poznamka k preukazu - kto je horolezec, musi aj vyzerat ako horolezec, teda mal by mat minimalne prilbu a lano. bez lana to ukecas, ale uplne bez nicoho uz je problem.

Eric

Rasto, prepac, zle som sa vyjadril, myslel som to vseobecnejsie. Nie kazdy horolezec potrebbuje len a len vertikalu a mne sa zdaju byt Tatry moc uzavrete. Nehovorim, ze ich treba otvorit ako Alpy, nieco medzi tym...

Jajanci

B. Podmienky pre vykonávanie horolezectva a skalolezectva na vyhradenýchmiestach

  1. Horolezeckú činnosť môžu vykonávať horolezci organizovaní v horolezeckýchzväzoch.
  2. Horolezci môžu vstupovať do vysokohorského prostredia aj mimo turistických anáučných chodníkov a v čase sezónnych uzáverov turistických a náučnýchchodníkov len za účelom nástupu na horolezeckú túru so stupňom ťažkostihorolezeckej kvalifikácie vyšším ako II. stupeň, pričom použijú trasu čonajšetrnejšiu z hľadiska ochrany prírody a krajiny. Pri samostatných výstupochmôžu horolezci použiť hrebeňové túry od II. stupňa ťažkosti horolezeckejkvalifikácie s výnimkou úsekov Kopské sedlo - Jahňací štít, Veľká Svišťovka -Kežmarský štít. Horolezecké túry s I. a II. stupňom ťažkosti sa môžuvykonávať len v letnom období, ak je to nevyhnutné na zostup a v zimnom období od 21.decembra do 20. marca v obidvoch smeroch, keď terén tejto ťažkosti sa metodickyvyužíva na zimný výcvik.
  3. Horolezci sú povinní mať pri sebe platný preukaz svojej horolezeckej organizácie ana požiadanie sa ním v teréne preukázať pracovníkom orgánov ochrany prírody akrajiny, pracovníkom Správy národného parku, ktorí majú oprávnenia člena strážeprírody a členom stráže prírody (§ 5). Počas výcviku začiatočníkov musí byťosoba, ktorá sa nemôže preukázať takýmto preukazom, sprevádzaná inštruktoromhorolezectva.
  4. Prenocovanie individuálnych horolezcov mimo ubytovacieho zariadenia nie je dovolené.Pre organizované skupiny horolezcov je k dispozícii vysokohorské táborisko vBielovodskej doline, ktoré slúži výlučne pre účely výkonnostného horolezectva anie je prístupné verejnosti. Náročnejšie viacdňové podujatia (napríklad zimnýprechod hlavného hrebeňa) sa musia vopred nahlásiť Správe národného parku.
  5. Pred odchodom na túru sú horolezci povinní zanechať záznam o smere a cieli túryvo východiskovom zariadení alebo v táborovej knihe. V prípade uvedenia času návratusa považuje jeho prekročenie o viac ako 6 hodín za priamu žiadosť o záchranu.Vedúci organizovanej skupiny je povinní s ostatnými členmi skupiny bezodkladne poprekročení predpokladaného návratu svojho lanového družstva vykonať po ňompátranie.
  6. Podmienky uvedené v bode 1 až 5 sa primerane vzťahujú na skalolezectvo.
    ak by si sa predsa rozhodol ist niekam takto mimo, odporucal by som na zaciatok aspon daku osobu, ktora pozna teren, pripadne co a ako vo vysokohorskom terene. alebo si riadne pred turov nastudovat dakeho sprievodcu (tatry.nfo.sk/)
    Inak cele to je na james.sk/…/column_article_dep…

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum