Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Jozef Brandobur - DO TATIER

Diskusná téma K článku: Jozef Brandobur - DO TATIER

Na túto knihu som nedávno natrafil v našej obecnej knižnici pri hľadaní nejakého čítania o Tatrách. Podľa zažltnutých strán sa dalo hneď usúdiť, že vydanie je staršieho datovania. Opotrebovanie prezrádzalo, že prešla veľkým počtom čitateľov. Po letmom prelistovaní mi bolo jasné, že si požičiavam poklad a dovtedy ho budem hľadať po internetových bazároch či antikvariátoch, pokiaľ sa mi knihu nepodarí niekde vykopať - hoci aj spod zeme.

PJano
  1. Digitalizácia nakoniec "postihne" všetky v minulosti vytlačené diela.
  2. Čo sa týka ochrany autorských práv, to je komplikovaná téma. Ktorá obmedzuje možnosti vykonávať takéto činnosti verejne.
  3. Príklad: 100 strán A5 (na pomoc istému zarámcovaniu technických úvah o digitalizácii):
    a) skenovanie (aj s dolaďovaním optimálnych parametrov): asi 1 h,
    b) OCR: 1 h ... 3 h,
    c) hrubé opravy: 3 h ... 8 h,
    d) kontrola detailne: niekoľko dní ... hodne dní.
    Rozptyl spotrebovaného času môže byť v závislosti od zložitosti predlohy značný.
  4. Používanie fotoaparátu na získanie základného, najsurovšieho produktu, je nevhodné, a to jednak preto, lebo obrázky predstavujú zbytočne veľký objem dát, ktoré sakramentsky spomaľujú činnosť OCR SW a jednak výstup má veľké množsto chýb. Ako optimálne je skenovanie 300 dpi (ideálne je, ak postačí len čiernobiele).
  5. Až po absolvovaní niekoľkých takýchto "cyklov" môže vzniknúť dostatočne realistická predstava o hodnote digitalizovaného produktu. A realistické diskutovanie o poskytovaní takto pracne získaných produktov.
  6. Absolvovaním takejto tortúry sa digitalizátor stáva do istej miery malým spolutvorcom takto zmodernizovaného diela. A pri práci, hoc aj sčasti mechanickej, si vytvorí k dielu istý, "nenulový", citový vzťah.
  7. Ideálna by mala/mohla byť kooperácia a/alebo vzájomná výmena produktov (podľa toho, čo má pre koho hodnotu). Ak niekto po niečom veľmi, veľmi túži, potom sa nezastaví ani pred vyššou investíciou.
Bazin

bazajac, ja to ofocujem fotakom a potom ocr sw ale este to vela chyb

Bazin

soni: nevytvorili by ste z tohoto samostatnu temu fora ako pise phalike, a pridat tam uz tieto uvadzane tipy. dik.

Adushka

jjano, o antikvariatiku viem, bola som tam uz aj osobne, pricom som tam nasla vela skvostov.. len cim starsia kniha, tym vyssia suma, takze u mna zatial prevladaju knihy od 50tych rokov a novsie. Ale verim, ze postupne zbierku obohatim :)

Sona

Tu maniu mam aj ja, teraz pred Vianocami som sa obohatila napr. o Pruvodce, Vysoke Tatry, od prof. Vsetecku z roku 1932.

Peter Miler

Hodnotnú knižku si vypátral pre prospech všetkých kamarát - veľká vďaka, lebo takéto hodnotné výpovedné knižky starších dát sú pre nás dôležitými míľnikmi historických faktov, ktoré nás môžu/musia poučiť/naučiť... podľa ľubovôle... Výborná práca!

TDD

Ivan Houdek-Osudy Vysokých Tatier
-2. vydanie z roku 1951, Slovtour
doplnené a prepracované 1. vydanie z roku 1936.
Bohatý obrazový - mapový materiál a faktografické odkazy a poznámky,registre.

MatusM

My ich máme už celkom dosť, Aďka má mániu vykupovať staré knižky o horách z antikvariátov.

Vladeno

Najkrajšie doliny Slovenska , Vydavateľstvo Osveta Martin 1956.

Vladeno

Vladimír Koštial , Vysoké Tatry , vydavateľstvo Osveta n.p. Martin 1957. Ing. Ol. Staněk ,Kvety Tatier , Štátne telovýchovné nakladateľstvo n.p. ,pobočka v Bratislave 1954. Mám to šťastie vlastniť tieto úžasné publikácie.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov