Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma Zákaz šlapania na pásoch na zjazdovke

Diskusná téma Zákaz šlapania na pásoch na zjazdovke

Dnes sa ma na lyžiarskom stredisku Salamandra v Štiavnických vrchoch snažila vyhodiť hliadka Horskej služby zo zjadovky, kde som šlapal na pásoch - po okraji zjazdovky, v zmysle Bieleho kódexu. Človek bol síce slušný, ale neargumentoval ničím iným, iba že je to "nariadenie vedúceho strediska" a že platí aj pre "skialpinistov", aj pre peších. S pánom z hliadky HS som si vydiskutoval, že nemá oprávnenie mi zakázať pohyb hore zjadovkou a nechal ma nechal pokračovať. Pre istotu som zavolal na infolinku strediska, kde mi potvrdili, že pohyb po okraji zjazdovky peši alebo na pásoch je možný.

Podľa mňa ani oprávnená osoba nemôže bezdôvodne zakázať pohyb hore zjazdovkou, ak je v zmysle Bieleho kódexu (7. VÝSTUP A ZOSTUP - Osoba, ktorá stúpa alebo schádza po lyžiarskej trati, musí použiť okraj lyžiarskej trate.), ale aj tak ma zaujíma, či poznáte ešte nejaké stredisko, kde vyhadzujú šlapačov? A na základe čoho, čím argumentujú?

Jusk11

myslim, ze uz to tu niekto pisal, v nejakej inej teme, alebo bolo o tom diskutovane na stranke skiforum.sk, ze skialpinisti boli minulu zimnu sezonu upozornovany v Tatranskej Lomnici pri slapani na Skalnate pleso po zjazdovke, ze ak chcu slapat po zjazdovke, musia si zakupit listok... uplne absurdne podla mna...

Shatterhand

Myslím, že v prípade, že niekto chce pešiaka alebo skialpinistu vyhnať alebo vyžaduje poplatok, tak porušuje paragraf o prístupe do krajiny, ktorý je súčasťou zákona o ochrane prírody. Vzťahuje sa nielen na štátne a obecné pozemky, ale aj na pozemky fyzických a právnických osôb. Z tohto práva je vyňatý intravilán - dvory, záhrady atď., ale na drvivej väčšine zjazdoviek platí - veď sú to podľa katastrálnych máp lesy alebo lúky a pastviny.

Peter61

Je spusta ludi, co nedodrzuju bod.7, slapu dvaja /traja vedla seba, krozom cez zjazdovku a diskuruju. Ked dojde v takomto pripade ku staznostiam alebo kolizii, tak potom sa iniciativne moze prevadzovatel snazit "vyhadzovať šlapačov".
osobne som s stym nestretol, ani ked som slapal rano este pred otvorenim zjazdovky a bolo tam plno pretekarov. Hovorim o slapani na pasoch unas a slapani peso nad Zermattom.

Jjano

Jusk, malý poplatok by sa mi nezdal absurdný v prípade (ako ja dnes), že to šlapanie na zjazdovke točím (hore-dole-hore-dole...). Vyberanie takého poplatku by som síce považoval za trápne, ale fakt je, že na výrobu toho snehu mal majiteľ strediska nejaké náklady, blokujem mu jedno miesto na parkovisku, ktoré tiež vybudoval za svoje... Pripadalo by mi to smiešne, ale akceptoval by som to.

Shaterhand, aj keď uvádzaš nesprávne zákony a ich aplikáciu a de iure sa teda mýliš, tak v princípe máš pravdu a práve to je podnet, že prečo sa pýtam. To, že je niekde zjazdovka, neznamená, že tam platia nejaké obmedzenia prístupu/vstupu. Nijaký zákon to neurčuje a práve o to mi ide.

Peter, šlapal som sám a po okraji zjazdovky, šlapem tade už tretiu sezónu a doteraz to prevádzkovateľovi nevadilo. Bod 7 som v plnej miere dodržiaval. Pýtal som sa maníka, že na základe čoho, akého poriadku my odtiaľ vyhadzuje a nevedel mi to povedať. To ma iritovalo, nehovoriac o tom, že na ten zjazdovke sa rútia snowboarderi a "zjazdári" plnou rýchlosťou medzi deckami a začiatočníkmi, doslova sa tam bojím lyžovať a maník namiesto toho, aby si robil poriadky s nimi, tak buzeraje šlapača, ktorý pri okraji zjazdovky nikomu nezavadzia.

Peter61

jano - cital som tvoje zadanie temy, takze je mi jasne, ze TY SI vzornak.
pytal som sa vacsich slapacov, nie takych amaterov, ako sme my dvaja . Dostal som odpoved, ze by sa nedivili celoplosnemu zakazu, zacina vraj pribudat nedisciplinovanych slapacov.
Ten snb je podla mna "potencialna skodna", ale plati....

Inak OT : pre slapaca neplati, ze zachranu na zjazdovke zabzpecuje ( =plati) prevadzkovatel.

Peto z BB

Na Chopku juh J&T nerobi ziadne problemy ani na velmi intenzivne vyuzivanej trase z Krupovej, hoc na nej skialpinizmus nie je povoleny - v zmysle napant.sk/np/np_letak0.htm. Plus tam obcas viaceri aj prechadzame z jednej strany zjazdovky na druhu, ked si davame pauzu pri bufete pri vleku na Zadne Derese - a ani tam som nikdy nezachytil nejake ponosy na nas "slapacov". A to sme asi prave ti "nedisciplinovani", lebo nie vsetci ideme na Kamienku po tej istej trase. De iure je tam okraj zjazdovky asi len vlek z Kosky pod Chopok, vedla ktoreho nam viacerym pride slapanie dost neprijemne, a tak sme de iure vacsina slapacov zrejme na zjazdovke. Reakcie ludi na slapacov zatial zasadne len velmi mile, nezachytil som ziaden konflikt. Ale to je asi caro Chopku juh, ze je tam dost miesta pre vsetkych :), okrem stoliciek na Kamienke :(

Tam, kde je stredisko na sukromnych pozemkoch, a nie je to de iure lesna poda, plus samozrejme mimo narodny park, tak majitel pravo zakazu ci vyberu poplatkov od "slapacov" zrejme ma - toto je skor otazka na pravnika. Taketo strediska, ak aj existuju, su zrejme skor asi len nejake "somarske lucky", na ktorych je slapanie na pasoch (ktore sa neda pri vsetkej fantazii nazvat skialpinizmom) podla mna natolko bizarne a ojedinele, ze sa nad tym lyziari aj prevadzkovatel skor asi len zasmeju. Viac krat sme, z roznych bizarnych dovodov, takto slapali na Myte pod Dumbierom, a nikdy nas nikto na nic neupozornoval, prave naopak - vzdy mile usmiate pohlady, a plne som chapal ze im sme asi dost na smiech :). Zili sme s kamaratom v tom, ze sme asi jedini, co to takto robia, mimo poriadne hory v NP, kde su aspon pravidla na papieri jasne.

Biely kodex je, pokial viem, vecou organizacii posobiacich v ramci FIS, a netyka sa skialpinizmu. Ako pisem vyssie, tak ho desiatky "slapacov" na Kamienku de iure porusujeme, a nikdy som nepocul o tom ze by s tym niekto mal nejaky problem.

Peter61

peto z BB : ad posledny odsex.

pls citaj !
Biely kodex sa tyka osob na zjazdovke a je to jedno, ci je to lyziar, pesiak, snb, skialpinista, Martan, psickar etc.
Ide v nom o bezpecnost lyziarov.

vid 7 foto studio-plus.tv/…/foto

ked sa tu bavis o somarskych luckach a skialpinizme, tak ty brdo aky skialpinizmus je slapat hoci aj po najciernejsej zjazdovke ?

Sirup

realita slovenskych zjazdoviek, ozrani,"skialpinisti",sanky,chodci pripadne aj zo psami volne pobehujucimi a vraj biely kodex hahahaha
a bezpecnost na svahu to ma podrz, a to sa tu stazuje ze ho napominali ...

Peter61

sirup, mas rext s tym bordelom ( ja som zabudol na sankarov), ale na druhej strane:
jjano bol na 100 % v prave a dotycna hliadka ho iba buzerovala imho z dovodov, ktore som pisal vcera vecer.

Sirup

Peter61 - nechcem moralizovat,ale rovnaky meter na vsetkych aj tak pochybujem o skorej akej takej"kulture" na zjazdovkach na slovensku.

Peter61

btw citujem z SRo o snb odlisuje ich od osttnych lyziarov okrem oblecenia aj "neformálnejšie správanie".

Bobo7

dotycna hliadka je platena prevadzkovatelom strediska, ak mali takyto diktatorsky pokyn, tak sa ho zrejme len snazili ako tak naplnit, napriek tomu, ze na to mozno nemal pravo....
kazdopadne strediskove pravidla pre skialpinistov sa uz zacinaju kde-tu objavovat, hlavne z dovodu, ze v case kedy sa upravuje trat, niekto rozryje cerstvy "manchester" a do rana tie ryhy zamrznu...to sa ale da chapat, lebo vecernou jazdou po upravenej trati robia skodu....
co sa tyka slapania po kraji zjazdovky, tak si nemyslim, ze maju co i len moralne pravo nieco namietat, aj ten skialpinista si da v stredisku aspon caj a nejaku tu korunu tam necha....

Peto z BB

Peter61 - mas pravdu pokial ide o vyklad Bieleho kodexu. Ale v hokejovej terminologii plati, ze uplatnujes pravidla IIHF v zapase NHL (verim ze rozumies, co chcem povedat). Pockajme, kym niekto zisti a napise, kto vlastni a ako su klasifikovane pozemky, kde sa pripad stal. O tom prevadzkarovi aj clenovi HS si tiez myslim svoje, ale verim ze ucelom tohto fora nie je vylievat si tu zlc na konkretnych ludi zo zjazdovky, ci z tohto fora, hoc ako citam Teba Peter61 mam dojem ze je to inac - less talk, more walk :))

Peter61

Robo, bardon, bobo:

100 % recht.

btw. aj tebe kvapka na karbid to azuro vonku ? -)

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov