Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma Zákaz šlapania na pásoch na zjazdovke

Jjano

Bluehen, chcel by som mať tvoju bohorovnosť, čo kto môže a čo kto nemôže. Zákon o HZS hovorí:

Prevádzkovateľ lyžiarskej trate môže ustanoviť podľa miestnych podmienok pravidlá správania sa na lyžiarskej
trati; tieto pravidlá je povinný umiestniť tak, aby sa s nimi bolo možné oboznámiť pri vstupe na lyžiarsku trať.

Prevádzkovateľ lyžiarskej trate je oprávnený zakázať činnosť na lyžiarskej trati osobe, ktorá porušuje povinnosti
podľa § 8a.

§ 8a
Osoba na lyžiarskej trati je povinná ... dodržiavať pravidlá správania sa na lyžiarskej trati a riadiť sa pokynmi prevádzkovateľa lyžiarskej trate.

Takže de iure má prevádzkovateľ lyžiarskej trate právo zakázať šlapanie na pásoch a potom tento zákaz vymáhať aj vykázaním. Samozrejme, až prax súdov a poisťovní ukáže, ako to bude v praxi, ale tvrdiť teraz, bez precedensov, že čo kto môže a čo kto nemôže je ako predpovedať počasie podľa kávovej usadeniny.

Tak či tak predpokladám, že väčšina prevádzkovateľov bude šlapanie vhodne usmerňovať a nie zakazovať.

Bluehen

Okrem fizlov ta nemoze nik vykazat, tj ani ich SBSka, samozrejme mozu cloveka pristavit, prip. fyzicky napadnut aby si to vynutili hoci riskuju pravne nasledky, na SR mas do lesov volny vstup aj ked su sukromne. Maximalne ta moze pokutovat sprava tanapu aj to len ked si mimo chodnika

Gusto 56

Nemám nič proti skialpinistom,tiež aktívne šlapem. Chcem len reagovať na to ako ľahko môže prevádzkovateľ zjazdovky šlapačov jednoducho vypoklonkovať zo zjazdovky.Priestor zjazdovky je v podstate súkromný pozemok(napr. V nájme) kde prevádzkovateľ poskytuje služby ako dopravu lyžiarov ale aj zasnežovanie a úpravu trate za čo si môže vyhradiť právo zakázať na takýto priestor vstup bez platného skipasu.Skipas nieje len vstupenka na lanovku.......

Mišo d

Dnes som na Salam Andri rezorte len prišiel v skialpových lyžiarkach s dcérkou ku detskému vleku a z búdy hneď ku mne vyštartoval vlekár, že či som si kúpil lístok a že šliapať sa nesmie. Moju odpoveď tu nemôžem citovať. Potom som bol svedkom, ako iný zúfalý šlapač šliapal po kraji zjazdovky s lyžami prikvačenými na batoh. To mu dovolili. Takže šliapať sa možno môže, ale nie na lyžiach :)Nech už poriadne nakydá, nak nás všetci vlekári môžu boziať v rite!!

Jjano

Ak dobre čítam JASPI, tak tá novela zákona o HZS, o ktorej píše František Mrázik v linkovanom článku zo 14. marca 2014, (zatiaľ?) nie je prijatá. Teda, ak tomu dobre rozumiem, legislatívne táto vec stále nie je upravená.

Navyše, aj keby ten paragraf bol prijatý tak, ako je tam citovaný, tak by neznamenal automatický zákaz šlapania na zjazdovke. Ten by vznikol, až keď by prevádzkovateľ zjazdovky šlapanie vhodnou formou vyslovene zakázal.
To sa však už (bez ohľadu na stav zákona) deje, prinajmenšom na Salamandre (ktorou vlastne začína táto debata) sa také značky objavili.

Ja?No!

na zjazdovkách skitouring??? skitouring je predsa turistika..... Kámoš tomuto hovorí pista running

Zaciatocnik

zaujime ako problem slapania po zjazdovke trapy Tribulu z markizy skoda ze svoje reportaze robi jednostrane asi je za ne dobre plateny ,ocividne zjazdovku neslape riesil by aj ine veci a mozno by prisiel na to preco niekto ide slapat skor ako je povoleny vstup tiez je super ze zo skialp zony v nizkych tatrach si TMR spravilo freeride zonu pre klientov neslapacov

Phalike

Nechcel som to nijako rozmazavat, a zjavne ani HZS to zbytocne nerozpisovala. Stalo sa tak sa stalo a netreba to rozmazavat a zbytocne vkladat argumenty do ruk tym ktory by ich potencialne chceli pouzit. ;)

Bikemartin

ako hovorí klasik, máš to tam biele na čiernom "Zraneného skialpinistu uložili do vákuového matraca"

Motorkár

Videl som zákazovú tabuľku pre skialpinistov v Oščadnici - Dedovke na zjazdovke č.1, ale to bude asi obmedzenie len pre túto trať z dôvodu jej šírky v dolnom úseku, inde som takúto tabuľku nevidel.

Radoslav

Správa HZS nič nehovorí o zranení. Druhá vec je, že za jasného dňa narazí do lana, keď u skialpinistu predpokladám minim. skúsenosť, keď vidí ratrak na strmom.
BTW napísaným absurdnejšie, no pre obe strany, pôsobí táto správa (slnečná a bezveterná "poobenajšia" sobota - T len v tieni cca 6-8°C v cca 1500-1700 mnm, tak len prebárajúci sneh, keď podľa lokality kosodrevina): hzs.sk/…/slovenska-dvojica-uv…

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum