Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Tote sňežňice nam nebudze treba

Peter61

cca dva dni pred nami slapali na lyziach Popradcania a na povale budy v Zdiarskom sedle ktosi tiez prespal ( Vhtrek KE ?)

.ph

Som rád že sa vám článok páčil. Akcia to bola extrémna, no určite nie posledná. Ani ja a ani Peter nie sme zelenáči a snehom sme sa už brodili viackrát, nečakal som však že zapadneme po pazuchy a že sa budeme plaziť. Článok som napísal hlavne preto, že na fóre sa často objavujú otázky typu: Chystám na zimný prechod VT/NT. Treba tam snežnice (lyže, mačky, čakan a pod.)? Nech si neskúsený turisti urobia názor na základe článku.

.ph

Počuj Peter, čo keby si na kurzoch spravil aj minikurz pravopisu. Mne by sa zišiel :-)

A malá poznámka pre Ľuba, nedalo by sa spraviť, aby boli komentáre v diskusii editovateľné?

Dalibor Belluš

Takže netreba! Radšej si zoberte Ratrack
Dobre sa to čítalo, zaujímavé fotky, pokial ste správne odhadli svoje schopnosti tak je to ok.

Bulat

článok je čtivý a pútavý, super napísaný... a súčasne je to príklad ako sa to robiť nemá. Ono ist do takého terénu a odľahlých končín bez snežníc, lyží, či inych pohyb. pomocok len preto aby som mal adrenalín z brodenia, či si dokázal, že to dám, neviem.. asi by som neriskoval. Je mi jasné, že chlapi maju namakané, nie su žiadni zelenáči a vedeli do čoho idú... ak to zamýšľali ako odstrašujúci príklad pre nás greenhornov, tak sa im to podarilo :-))

Inak čo sa týka toho zapadnutia do prachového snehu, tak pokial je sneh po pás a vyššie, tak sa v ňom dá pohybovať iba štýlom plávajúceho psíka, a to ešte po rovine, do kopca, hlavne strmšieho sa človek prehrabáva často na mieste až pred sebou odhrabe metrovú stenu, na ktorú nemá šancu sa vydriapať... preto dobre chápem to plazenie vpred po bruchu- viem si živo predstavit, že inak sa nedalo :-)

A ešte jedna pripomienka- to s tým zakliesnením nohy pod snehom, stalo sa mi párkrát, keď mi noha vbehla do kosodreviny alebo medzi kamene- a spať ani zanič, častokrát som sa musel doslova rukami prehrabať snehom až dolu a tak sa vytiahnuť... vždy sa podarilo, ale trvalo to zopar minút, ktoré veru neboli príjemné :-)

Bdel

takto nejak vyzeraju zajazdy s CK PK :-)

Erik Antony

Na fotkach krasne, v realite krasne len prve 3 km. Ja som v takom snehu presiel 10 km a chcel som zostat lezat a viac nevstat. Okrem snehu po pas aj fujavica. Super fotky. blahozelam k prezitiu.

Daulagiri

SILNÝ ZÁŽITOK.
Kiež by takéto snehové podmienky boli každú zimu. Inak klobúk dolu, ste dobrí makači, prešľapávať/plaziť sa tri dni je fakt výkon.
Ja som si podobné snehové podmienky ale na snežniciach užil v tomto kraji o cca dva týždne po vás: hiking.sk/…/nizke_tatry-narod…
A to prepadávanie, zasekávanie sa a plazenie v snehu taktiež poznám.

Takže výborný poučný článok, hlavne pre tých ktorý sa do takéhoto prostredia chystajú.

Peter61

@.ph - dobry napad, prelustrujem ci je prihlasena dajaka slovencinarka. ked nebude vypisem casting ( 3 kusovia sa vzdali = mame este volne fleky na januar). Preferujes 1.-4. rocnika, druhy stupen, alebo VŠ ?
@ preceda bdel: no mas pravdu, ale na druhej stranenebehame 3 km horedole ako splasene walliskie kozy ! erratic.sk/…/63-wallis-2009#c…

Adina

Andrea sa nikdy nespomali, ona ide :-)...no pekne, do snehu bez sneznic. Dobre sa mi usmieva z tepla izby, ale prezivala som to s citanim tohoto pribehu.

Osperatus

Zdraví.. super čítanie na večer v teple. Dnes obzvlášť som sa do toho vedel vcítiť :) Ako na potvoru sme dnes chceli dať zo Šumiacu na Andrejcovú. No predpoveď nebola najlepšia... síce hore bez oblakov ale za to silný nárazový vietor ( do 100kmh) nedalo nám a išli sme pokúšať čerta.. Zo začiatku to bolo v pohode, snehu tak 10 cm no miestami aj viac. Vietor bol už od začiatku dosť bujarý. Ale šak sme zažili už 80kmh tak to dáme. Predstava bola jasná ísť až na Andrejcovú. Ale človek niekedy musí robiť rozhodnutia aj napriek tomu že sú proti vôli. Asi 30min pod Kráľovou sme museli zvážiť všetky možnosti a rozhodnúť sa. Po tom ako moju priateľku (55kg aj s batohom) takmer zobral nárazový vietor už bolo rozhodnuté. Otočiť a pomaly ísť naspäť. Bolo také sklamanie, ale zase to treba brať ako varovanie :) Veď cestou dole som mal aj ja neisté pod nohami ( a to z batohom 100ku váľam ) tak sa vedel oprieť dnešný búrlivák. Inak prišli sme v pohode až na prechladnutie :) Ale cestou sme sli stále po dvoch stopách, zrejme niekto ostal tiež na Kráľovej ako ste ostali aj Vy :) .... ponaučenie do budúcna znie: netreba brať počasie na ľahkú váhu...

Peter61

Osperatus :

  • smer vetra podla predpovedi S, SZ, alebo sa tocil ?
  • mali ste aj daco na nohy, alebo bose vibramy ?

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum