Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma Tura Polske Tatry

Diskusná téma Tura Polske Tatry

Zdravim vsetkych. Chcel by som este stihnut tuto sezonu jednu turu z polskej strany. Premyslam nad Rysmi alebo Meng. sedlom. Ake su narocne? Nejako neviem najst na nete podrobny popis. Priecne sedlo aj Prielom mam prejdene. Diky.

Miso

Mam par postrehov k Rysom z Polskej strany.

Problemom moze byt celkova dlzka vystupu z Polskej strany. Zatial co zo zastavky Popradske pleso, pripadne Strbskeho plesa sa vystup hore na Rysy da zvladnut za 3:30-5:00 hodin, z Polskej strany pri starte z Lysej Polany treba ratat len na vystup s 5:30-7:00 hodinami bez nejakych vacsich prestavok. Aj prevysenim cca 1530m, patri tura k najtazsim v Tatrach. My sme to boli v juli v peknom pocasi a len vystup z Lysej Polany nam trval 5:30 hodiny.

Tura nie je technicky prilis obtiazna, urcite menej exponovana ako Priecnem sedlom. Retaze su na poslednom useku a prechod cez ne trva slabu hodinku. Manzelka ktora nemala z Gerlachu dobry pocit zvladla tie Rysy hravo s usmevom na tvari. V porovnani s Orlou Percou je to len slaby odvar a ja som bol z tej narocnosti dokonca trochu sklamany (viac ludi mi to ospevovalo ako technicky narocnu turu).

Spickova tura je spominana Orla Perc. Cely hreben odporucam len skusenym VHT turistom. Bol som ju v polovici oktobra minuly rok na trase Lysa Polana -> Dolina 5 stawov -> sedlo Zavrat -> sedlo Krysne -> Dolina 5 stavow -> Lysa Polana. Cele nam to trvalo normalnym tempom 14 hodin, od 5:00 rana do 19:00 vecer. Teda v oktobri rano 1,5 hodiny s celovkami. Prechod samotneho hrebena trva cca 5-6 hodin. Na rozdiel od Rysov krasne exponovane. Najma v useku Zavrat - Kozi Vierch, bez pouzitia retazi a kramli prakticky nepriechodne.

Denisa

na rysy od polskej strany ide strasne vela retazi, nepamatam si presne ale cca hodina po retaziach, takze absolvovat iba za pekneho pocasia
tie retaze su tam v podstate za sucheho pocka " zbytocne" ale nechcela by som na nich byt po dazdi, namraze, brrrr

turu som isla z popradskeho plesa, na rysy , morske oko a na lysu polanu, myslim, ze ludom, co su zvyknuti na dlhe tury sa takato tura naramne rata

hned by som si ju zopakovala

MuchaMan

Tipujem, ze to nebude buhvico. Takmer vsetko su to severne svahy, a ked je u nas 30 cm a viac, tak kolko snehu bude tam?

Zivan

Chceme ísť s partiou v termíne 27.-28.9.2007 do Poľských Tatier s cieľom vyjsť na Rysy resp. prejsť Orliu perc. Má niekto čerstvé informácie ako je to tam teraz po prvom jesennom snehu schodné?

Vilo

Na Szpiglasa som sa pokúšal dostať v auguste, bol som tak cca 100 výškových metrov pod sedlom, keď ma vrátila späť búrka.

Inak je tam kvalitne vybudovaný chodník, lepší ako magistrála na slovenskej časti Tatier.

Honza286

No nevím, jestli je letos počasí zrovna na Mengusovské sedlo či Rysy - určitě tam už zase bude sníh. Spíše bych doporučil Szpiglasové sedlo (krásný přechod na celý den, super výhledy, nechodí tam ani davy lidí, řetězy pouze těsně pod sedlem ze strany Doliny Pieci Stawów).

MuchaMan

Tak vam zatial dakujem, podla predpovedi to vyzera, ze sa to uz asi tohto roku neodohra :((, ibaze by prislo pekelne Babie leto v oktobri. Ak sa tam niekto chysta,dajte vediet rad sa pridam.

Psyloo

->MuchaMan - ja ohladom Mengusovskeho sedla (przelecz pod Chlopkiem po polsky;) - je to naozaj krasna tura - najma usek "Kazalnica" - nadherny vyhlad!(aspon pre mna) ale len ako pocasie je vhodne (pri takomto pocasi ake je prave teraz neodporucam. hlavne jedne miesto - tesne pod sedlom je dost exponovane a ked je smyklavo aj lad je velmi nebezpecne, uz zopar ludi absolvovalo tam svoju "poslednu cestu").Fakt, zdalo by sa to tam viac zaistit na niektorych miestach. Niektori v Polsku volaju tu cestu "kamzica cesta" alebo "kamzica prt" - tak si to mozes predstavit:)Ale zopakujem - pri dobrom pocasi tazke to nie je (mozno je to viac podobne na Prielom od Litvorovej doliny ako na priecne sedlo).

Lubo

Igor, vdaka za report, je to vsak uplne mimo tuto temu. Skus inu.

Igor

Veľký Manín. Upozornenie!!!
Žltoznačený turistický chodník od campingu v Manínskej tiesňave na Veľký Manín je po víchrici úplne zničený a v oboch smeroch nepriechodný. Na Veľký Manín sa dá vystúpiť jedine po žltých značkách z Považskej Bystrice alebo po zelených značkách zo Záskalia. Prípadne neznačkovaným chodníkom po juhozápadnom hrebeni od Manínca.
Igor

Vilo

MuchaMan,

obe túry mám za sebou, opis prechodu Rysov (nielen technický, ale aj zážitky pri ňom) som tu pred časom hodil - ale sú to už 2-3 roky dozadu. Ak máš záujem, ozvi sa mi na 1vilo@zoznam.sk, pošlem ti ho.
Ak nie, potom stručne - je to super túra, ktorej absolútnou podmienkou je dobré počasie. Je tam 380 metrov reťazí, čiže hodne viac, ako na Priečnom sedle, ale nie sú natoľko náročné - napríklad techniku 3 pevných bodov som tam ani raz nemusel použiť (na Priečnom sedle máš miesta, kde musíš). Čiže je to skôr o výdrži, ako technike - vrátane výdrže psychickej, pretože najmä v tých záverečných fázach výstupu vidíš do veľkých hĺbok pod sebou.

Ak ťa zaujímajú ďalšie veci, buď ti pošlem ten opis, alebo sa opýtaj.

Mengusovské sedlo som šiel minulý rok, a je to iné "kafčo". Náročnosť podobná ako pri Priečnom sedle, ale zabezpečenie minimálne, len zopár kramlí. Najmä po jednom nepríjmnom lezení v hladkom žľabe zhruba na začiatku poslednej tretiny túry som si povedal, že nikdy viac - ibaže by tam natiahli reťaz. Mal som to však sťažené tým, že pršalo. Celkovo - je síce o cca 200 metrov nižšie, ale z hľadiska priechodnosti ďaleko horšie. Ide nakoniec o druhý najvyšší turisticky dostupný bod v Poľsku - o čom sa málo vie.

Podrobné popisy nájdeš síce na internete, ale sú len v poľštine. Ak trochu rozumieš, hodím ti sem nejaké linky. Inak, pekné fotogalérie (rezervuj si ale dostatok času na ne) sú na poľskom linku witek.rekord.pl/…/albums.php?…. Ale pozor, tie najhoršie časti Mengusovského sedla tam z neznámych dôvodo nie sú, hoci Rysy sú spracované dosť podrobne.

Ak ťa ešte niečo zaujíma, ozvi sa, aby som sa zbytočne nevnucoval.

MisoM

prechod cez Rysy je podla mna velmi pekna tura, prechadzal som to dvakrat, ale vzdy za dobreho pocasia. Niektore useky na retaziach su take ze za napr lejaku, alebo s namrazou mozu byt problematicke. Isiel som to raz za jeden den cele, ale to som bol ubytovany pod Tatrami na SK a rano o 4.00 sme uz isli na bus zo studeneho potoka. Druhy krat sme prespali na ch. pri morskom oku. Par obrazkov najdes aj tu hory.mmsoft.sk/index.php?page…
je to tam spojene na dva dni, ked sme prvy den prechdzali dolinou polskych plies a cez hruby stit. V Mengusovskom sedle som nebol tak to neviem.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov