Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma Mobilná GPS aplikácia

Diskusná téma Mobilná GPS aplikácia

Ahojte, dá sa použiť namiesto zvlášť GPS vybavenia aj váš smartfón (iphone, android), máte niekto skúsenosti?

Durango95

Dá sa, ale budeš mať problém s výdržou baterky. Dobrá aplikácia je Locus. Môžeš s ňou používať aj offline mapy, čiže nemusíš byť pripojený na net.

Lubo

Aplikacia v mobile je vhodna ako nudzove riesenie, isto nie na beznu navigaciu v terene. Jedine ak by si mal odolny smarfon s pridavnou bateriou. Podla mojich skusenosti sa vyrobcovia smartfonov moc netrapia so spolahlivostou firmwaru pre GPS cip. Vnimaju to skor ako alternativu k automobilovej GPS a tam je kladeny omnomo mensi narok na presnost a na vacsine ciest su podmienky pre prijem signalu lepsie ako pri pouziti na turistiku.
Secteno-podtrzeno: smartfon ako nudzovka, samostatny pristroj na bezne pouzitie v terene nad ramec nudzovky.

Jjano

Navyše okrem slabej výdrže baterky je telefón oveľa menej odolný (dážď, otrasy a pod.)než normálne GPS.

Lubo

@Peter61
Ano aj, avsak smartfon, ktory urci tvoju polohu pri velmi nizkej viditelnosti je na nezaplatenie. Ci uz pre kamaratsku pomoc alebo pre HZS.

Jjano

Lubo, z vlastnej skúsenosti by som na GPS v telefóne nespoliehal ani ako na núdzovku. Jednak kvôli núdzovke sa neoplatí babrať sa s importom turistických máp a potrebných aplikácií a jednak už spomínaná nízka odolnosť a výdrž ťa zradia presne v tej najväčšej núdzi ...

Peter61

jjano : ano !

Lubo : myslel som mapu + kompas ako zalohu ku vsetkemu, obzvlast ku smrtfonom, kde moze dojst lahko ku vybitiu baretiek. A pokial viem, nahradna baterka do GPS alebo do dumbphonu nie je problem, ale pri smartfonoch ma rezervu malokto.

Lubo

Jjano,

ako nudzovku povazujem smartfon dobry LEN na zistenie svojej GPS polohy, nie pre navigaciu. Je dobre si nainstalovat napr. aplikaciu GPS Status (Android) a v pripade pruseru poslat svoju polohu kamosom alebo zavolat HZS. Raz sa to uz oplatilo v Malej Fatre, ked bol taky fekal, ze sa nam clen skupiny zatulal na Snilovskom sedle!!!! A netusil kde je, lebo viditelnost bola po hrot natiahutej trekovej palicky :-).

Pre uvedene pouzitie netreba ziaden user input vo forme babrania sa s Locusom, mapami, atd.

Vsetky nesvary, ktore spominate, uznavam a preto sam pouzivam eTrex.

Jjano

Lubo, chápem a súhlasím :-)

A napadá ma ešte jedno využitie GPS v mobile, ale ešte to nemám celkom naštudované: tracking mojej polohy. Ja bikujem a hikujem väčšinou sám, tak keď prejdem na Android (čomu sa zrejme nevyhnem :-), tak sa pozriem po aplikácii, ktorá pravidelne vysiela moju polohu, takže v prípade, že sa mi niečo stane a nevrátim sa domov a neohlásim sa, tak sa na Google Maps bude dať skontrolovať, kde som. Viem, že také aplikácie existujú pre iPhone a teda určite budú aj pre Android.

Samozrejme, aj tu hrá zrejme úlohu kapacita baterky, ale nie až tak veľmi, ako pri navigácii.

Lubo

Hmmm, nepoznam taku aplikaciu a trochu pochybujem, ze by taketo riesenie vydrzalo fungovat cely den pochodu so zapnutym GPS modulom. Aplikacie na lokalizovanie strateneho telefonu (na iPhone je to priamo v systeme) vyuzivaju lokalizaciu pomocou wifi sieti a GSM buniek. Obe veci v terene nepouzitelne.
Skodnejsi by bol samostatny device, ktory ma SIM kartu a GPS. Ak chces lokalizovat, posles SMS v konkretnom tvare na cislo tej SIM karty. Device zisti polohu a odosle cez SMS. To vsak len potim z nicoho a neviem, ci take nieco vobec existuje...

Jjano

Určite to existuje. Mal som klientov, ktorí bicyklovali cez Slovensko, mali také niečo v iPhone a ja som na nejakom linku mohol pozerať, kade idú. Bolo to presné, videl som ešte aj v ktorej krčme sa zastavili na kofolu :-)
Bohužiaľ, neviem už nájsť mail s tým linkom, asi som ho vymazal, keď odišli domov :-(

Myslím si, pri navigácii má vysokú spotrebu najmä displej a procesor (musí počítať a prekreslovať mapu a pod.), lenže to sa v tomto prípade nedeje, takže tá aplikácia má určite oveľa nižšiu spotrebu než navigácia a vykreslovanie mapy, nie?

.ph

Ta aplikacia co spominal jjano existuje (je ich viacero). Vola sa Sport Tracker a je pre android, iphone i pre symbian. Ja som to pouzival na Nokii s externym modulom GPS. treba byt zaregistrovany na ich stranke a treba mat neobmedzeny internet v mobile. Aplikacia odosiela v nejakych interbvaloch data na server a doma mozu online sledovat kde si. S externym modulom je to parada a dost presne aj v terene. GPS v HTC uz vsak nie je take presne a ani vydrz nie je taka ako s externym modulom, preto to uz nepouzivam. Inak som to pouzival ako logger trasy lebo to bolo lacnejsie ako normalny GPS logger a vydrzalo to cca 8-9 hodin (nokia+gps modul+sportstracker).

sports-tracker.com/

svetandroida.cz/sports-tracke…

Secult

na nokii 6220 a potom aj na smartfone som pouzival trekbuddy. pre slabu vydrz baterii som ju pouzival systemom:
zapnut app,
start gps,
nacitalo mi mapu, kde prave som,
popozeral som sa, pripadne presiel kusok, nech viem, ktorych smerom idem,
vypol som aplikaciu,
mobil zase do tepla.

ak si viete setrit baterku, tak tymto sposobom dokazete fungovat aj cely den.

ALE POZOR: nic nieje horsie, ako sa spoliehat len na mobil. raz ta baterka dojde(samozrejme ze v najnevhodnejsej chvili), a potom by ste sa mali vediet navigovat podla mapy, kompasu, slnka, stop, okolobludiacich...

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum