Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma Mobilná GPS aplikácia

Diskusná téma Mobilná GPS aplikácia

Ahojte, dá sa použiť namiesto zvlášť GPS vybavenia aj váš smartfón (iphone, android), máte niekto skúsenosti?

PaliT

Dostal som mailom otázku ako používam iPhone pri turistike, tak som sa rozhodol, že sa o moju odpoveď podelím aj tu:

  1. Základ bezpapierovej navigácie je pre mňa appka Phone Maps. Platí sa tam ročný poplatok (nič dramatické) a za to si môžeš stiahnuť do telefónu mapy aj na offline použitie, keď si mimo signálu, celkom slušne sú tie mapy spracované, majú nielen Slovensko, ale používal som ich v Rakúsku a Chorvátsku. itunes.apple.com/…/id52752213…
    Cez Hikeplanner na Hiking mape si viem dokonca naklikať naplánovanú trasu, vyexportujem ju do gpx súboru. Ten si pošlem mailom do mobilu a importujem do PhoneMaps, tým pádom vidím počas pochodu, či som na naplánovanej trase, viem, ktorú odbočku si zvoliť a pod.
    Inak najlepšie informácie o lesných cestách nájdeš asi na cmaps.gpsteam.eu kde sa dá tiež naklikať a vyexportovať gpx trasa, toto používam hlavne pri plánovaní cyklotúr.
    Appka sa dá použiť aj na zaznamenávanie trasy, zaujímavé výlety si ukladám ako gpx do Hiking mapy.
    Keď ma veľmi zaujíma výškový profil trate, potom si gpx vložím do mtbmap.cz

  2. Úplne minimalistická bezplatná verzia je appka Turistická mapa, čerpá podklady z OpenStreetMap, väčšina turistických značiek tam je a funguje slušne, to je dobré hlavne na úplný začiatok.
    itunes.apple.com/…/id64752278…

  3. Keď si chcem do telefónu uložiť body, ako pramene, útulne a pod., na to najradšej používam appku GPS MotionX, neviem, či ešte existuje bezplatná verzia, ale aj tá PRO verzia stojí pár šušňov. Body si buď posielam ago gpx súbor mailom, alebo si v menu vyberiem Body a zadám si koordináty ručne. Appka umožňuje ukladať body do foldrov, čo som využil a mám ich roztriedené podľa pohorí.
    itunes.apple.com/…/id29994974…

  4. Senzačná pomôcka je PeakFinder, pomocou ktorej si vieš priamo v teréne určiť ktorý vrch je na horizonte:
    itunes.apple.com/…/id35742193…

  5. Na záznam aktivít používam:
    a) Runkeeper (sympatickejší interface),
    b) Runtastic – lepšia analytika a hlavne umožňuje online zdieľanie polohy, kedy napr. rodina môže sledovať aktuálne kde presne počas výjazdu alebo túry som.

Boomer3

Sports Tracker je celkom v pohode. Trasu zaznamenava ofline, pripadne ak mas mobilny net tak aj online. Mas tam google mapy, v priemium verzii aj dalsie. Ked fotis cez apku tak ti ukazuje foto na mape kde boli odfotene. Doma si to zosynchronizujes, mozes turu zdielat na socialnych sietach a tak :)

Jjano

Len pre upresnenie, myslíš apku "My tracks"?

Janííík

pouzivam apku Moje trasy.zaznamenava vzdialenost,cas a prevysenie.

Jjano

Ďakujem. Práveže sa chcem vyhnúť apkám typu Trekbuddy, Locus a pod., zatiaľ ich nepotrebujem, ale rád by som si iba zaznamenal svoju trasu na prechádzkach či krátkych výletoch, keď so sebou nemám GPS. Na to nepotrebujem, aby nejaký veľký soft zabera miesto v pamäti.
Vlastne, keď nad tým rozmýšľam, tak hľadám apku, čo by bola ako nemapový GPS prístroj.
Ďakujem teda zatiaľ za rady a moja otázka platí aj naďalej.

Axel

Presne toto robi widget, ktory je k Locus Pro. Nahravanie trasy, kliknutim pridas waypoint a ukazuje aktualnu dlzku zaznamu. Samotny Locus je uz potom take trochu delo na zajace, ale tak preco nie. Mapy v nom su, tracky tiez vyexportuje vratane waypointov. Za 7 eur nie je podla mna o com.

Sloe

Ja pouzivam TrekBuddy, lahka tvorba map aj s vrstvou lesne cesty pre offline pouzitie (MOBAC), da sa pouzit aj bez map s vhodnou CMS temou (bike, geocaching, hiking) a je to zadarmo. Mozny zaznam trasy do gpx suboru a waypoint si tiez mozes zadat... ( trekbuddy.com$ret )

Janovarga

ja používam
gps Essentials. je tam všetko a príde mi to pomerne jednoduché.. s Google maps je to tak, ze ak si tam niekde nastavis historiu polohy, tak ti to zaznamenáva tvoju polohu. Len teraz netusim, ci treba mat aj pripojenie..

Jjano

Ľudia, opäť po čase využijem túto tému. Hľadám nejakú androidovú apku na záznam mojej trasy a prípadne záznam waypointov. Nič iné. Nepotrebujem žiadne prepojenia s ničím, žiadne super ani menej super funkcie, čisto len záznam trasy a waypointov a ukázanie, koľko som práve prešiel. Čím jednoduchšie, tým lepšie. Neviete niečo odporučiť?

Mimochodom, najlepšie by bolo využiť to, čo už mám v telefóne, Google Mapy a Here Beta, ale nejako tam neviem nájsť takúto jednoduchú vec.

MartinRa

Na mapy pouzivam Locus a Shocart mapy, super aplikacia na realne zistenie polohy na mape, na trasovanie a zapis trasy Endomondo Pro.

Tomass

Pomerne dobra aplikacia na na nudzovku je v mobile Locus, su tam online dostupne mapy Shocart (mapy rovnake ako tu na hiking-u), alebo offline na 7 dni.

Qavid

Ja mam napr. HTC Desire a pouzivam aplikaciu OsmAnd, ktora pouziva openstreetmap mapy a zaroven bezi Google My Tracks. Priebezne zapinam displej a plne nabity mobil vydrzi cca 6-8h (podla zapinania displeja). Presnost je za normalnych okolnosti cca 4-12m (podla aplikacie GPS Status). Odchylka v nameranej vyske je cca 50m (oproti vyske na smerovnikoch). Pouzitelne pri vyboceni z chodnika, pripadne pri brodeni sa zasnezenym chodnikom.

Jantaara

jjano, neviem, ako sa správa v takom prípade. Mám HTC s androidom len 3 mesiace a zdieľanie polohy som vypla. Občas som použila Sports Tracker, to ale riadne cucá baterku, tak som si kúpila solárnu nabíjačku. Nestihla som ju ani vyskúšať, ježiško totiž doniesol turistické GPS. :-)

Jjano

Dalibor, spôsob a miera využívania GPS sa líši od človeka k človeku. Sú ľudia, čo bez toho neurobia ani krok a sú ľudia (a tých je samozrejme drvivá väčšina), ktorí GPS vôbec nemajú. A medzitým je plno polôh...

Ja osobne pri túrach po značených chodníkoch GPS nepoužívam, lebo načo... Vytiahnem ho obyčajne len vtedy, ak neviem dlhšie nájsť značku alebo ak sa potrebujem inak zorientovať. Vtedy GPS pomôže a urýchli veci. No a samozrejme aj pri prípadnej núdzovke (záchrana, hľadanie a pod., ale to sa mi ešte našťastie nestalo). Ale 95% času to mám hodene v bočnom vrecku batoha, obyčajne vypnuté... :-)

(Píšem o outdoorovom GPS prístroji. GPS v mobile pri turistike zatiaľ nevyužívam vôbec).

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma