Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Ďaleké výhľady a možnosti ich pozorovaní

Diskusná téma K článku: Ďaleké výhľady a možnosti ich pozorovaní

Výhľady od nepamäti fascinovali ľudí. Pohľad na more a pozorovanie lodí strácajúcich sa pod obzorom vyvolával v mnohých, aj bez astronomických znalostí, vážnu pochybnosť o tom, že Zem je rovná ako doska. Pre ľudí, ktorí kráčajú alebo lezú na horské vrcholy, sú výhľady dôležité pre orientáciu, inokedy v známom alebo dobre značenom teréne ich považujú len za príjemné spestrenie športového výkonu. Ale pre romantikov, fotografov, umelcov, zememeračov a ďalších môžu byť hlavnou motiváciou či dokonca cieľom výstupu. A kam až vlastne z tých hôr v dobrom počasí dovidíme?

Mahe

Tak presne si ma predbehol :-)
Smerek - Osadzki Wierch + Hasiakowa Skala
(Polonina Wietlinska cca 124 km)

nevedel som nájsť nejaký unámy bod, až potom mi došli detaily:
celkom vľavo dole vod. veža na družstve v M.Šariši, nad tým piliere mosta rozostavanej R4 a čelo tunela Bykoš (či Bikoš?)
vpravo pár vežiakov na sidlisku III v PO, tie domy sú N.Šebastová + ŠL +Ľubotice,v strede sú svetle polia okolo letiska (ten lesík a za nim trochu vidno hangar),
vpravo v strede tuším Severná a nad ňou v diaľke by mohol byť vodojem Medzianky (ten svetlý obdlžnik v lese)

Martin knor

Vcera bolo z Rennfeldu (Fischbacher Alpen) volnym okom celkom dobre vidno Karavanky na slovinsko-rakuskej hranici kusok napravo od Koralpe. Asi 120 km.

Sepp

Mahe: Vďaka za identifikáciu vrcholov. Tušil som, že to môžu byť Bieszczady, ale nebol som si tým istý. Na Sľubici som bol niekoľkokrát, ale takúto dohľadnosť som vychytal až teraz. Podľa toho, čo si napísal, na jednotke celkom vľavo by mohol byť Smerek (1223 mnm) a vedľa neho ten rozložitý dvojvrchol je Polonina Wetlińska (1255 mnm).Na pôvodnej panoráme sú totiž celkom vľavo, naľavo od vrcholov, ktoré si popísal.

Mahe

Da, dľa innostrancov pasmatrite ľink od Peeetra
Spasibo P61.

Mahe

Na 3 máš celkom vzadu (zľava): Krzemien (1334 mnm) + Tarnica (1346 mnm)až po Rozsypaniec (1280 mnm) všetko poľské "Biesczady"cca 136 km

Mahe

sepp:

zatiaľ mám určenú 2, keďže je tam dobrý oporný bod = kameňolom Maglovec a rovno nad ním ti vykukuje biela dvojkopa = Polonina Cyrynska 1296 mnm vo vzdialenosti 127,5 km
ďalej vpravo by mohla byť potom Wielka Rawka 1303 mnm vz. 125,1 km

(pri ďalšej prestávke na kávu skúsim pozrieť ´další snímok)

Sepp

Už to tu vo fóre bolo spomenuté, ale nedá mi to. V piatok 7. 1. bolo zo Sľubice na Branisku pekne vidieť Malú Fatru (1. obrázok). Zaujímavé výhľady sa ponúkali aj smerom na východ a severovýchod. Vie mi niekto, kto sa vyzná, povedať, na aké kopce som sa to pozeral? Fotky 2, 3 a 4 boli pôvodne jedna panoráma, ale keďže mi ju sem nechcelo zobrať celú, musel som to rozdeliť. Mesto v doline je Prešov.

TomXX

Mám nafotený aj Stuhleck z Marhátu, to je takmer 200 km, opačným smerom zase Skalka v NT.

Sona

To je pekna vyhliadka. No Alpy by som tu necakala.

TomXX

Včera nevečer z krtinca nad Hlohovcom (vyhliadka Šianec) voľným okom Stuhleck (176km)aj Schneeberg (165km). Fotené mobilom!

Mahe

Pripájam svoj "cvak" ešte z konca augusta (tesne pred studenou frontou), kedy viditeľnosť nebola najlepšia. Aj tie vzdialenosti sú oproti Pavlovým fotkám cca polovičné (48 km). Je to pohľad zo severného okraja Muránskej planiny na SZ smerom na Roháče.

Cez najnižšie sedlo (uprostred dole) Priehyba (1190 m) v NT sú v diaľke na obzore Západne Tatry: sprava ( v mrakoch) Kotlová (1985 m) potom výrazný vrchol Bystrej (2248 m) – zubatý hrebeň Grúňa (2108 m) – ďalší špíc Nižnej Bystrej (2162 m) a vpravo pred ním nižšia Ježová (2043 m). Potom sa do obrazu vopchali opäť NT – vrcholové lúky pod Holicou (1575 m) až skoro po Mendičku (1411 m), ale vľavo vzadu opäť prekukujú Roháče : Jakubina (2194 m) a úplne na kraji za ním Hrubý vrch (2137 m)

Pavel Forgáč

5 a 6.9.2021 boli veľmi dobré podmienky na ďaleké výhľady. 5.9. som videl Vysoké a Belianske Tatry z lúky pod vrchom Čierna hora pri Svidníku. Vzdialenosť cca 100 km. 6.9 som zase pekne videl celý hrebeň Vysokých Tatier z maďarskej hranice pri meste Tornaľa cca 90 km. Ďalšie dni sa už vzduch trochu začmudil a neboli až také ďaleké výhľady. Hlavne ten pohľad na Tatry z maďarskej hranice krížom cez celú republiku bol čarovný. Mal som len 22 mm pevný objektív, ale snáď tam bude dačo vidieť :).

Matobee

Eeeej Tomáš, to ti teda vyšlo. Parádne detaily.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum