Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Palice Gabel Mont Blanc

Phalike

K palickam: tieto palicky som mal moznost si opacit a musim povedat ze ergonomiou mi rucky sedeli viac ako moje BD Syncro Eliptic, na ktorych je rucka omnoho masivnejsia a postupom casu som sa naucil drzat palicky pri roznych cinnostiach a sklonoch svahu za inu cast rucky, niekedy klasicky, inokedy iba za spodnu najhrubsiu cast rucky a tak podobne. System upinania a´la flicklock u BD mi vyhovuje omnoho viac ako tento srobovaci.
K teme rovnovahy: Vdaka za cenne info, ja osobne pouzivam palicky takmer vzdy, vystupy zostupy, na lahko na tazko, zima, leto a veru pobadal toto leto akysi pocit neistoty a slabsej stability/rovnovahy na exponovanejsich chodnikoch, pri ktorych som si palicky daval na batoh aby som mal volne ruky. Predtym som taky pocit nemaval a to som bol v trochu horsej fyzickej kondicii, tak asi budem skusat niektore useky chodit bez paliciek, ci sa to nezlepsi.

Peter61

rano som popri cviceni s perchloretylenom a vazelinou vypatral ako som sa mohol dostat k "Gabelkam noname":
gabel.it/…/profilo-aziendale
"....second production facility in Vsetin (Czech Republic)."

Peter61

"plastove" hroty som tjeto zimy videl odlomene zo 2x. Podla zbytkov na zemi sa nedalo urcit, ci je to palicka za 3 €, alebo za 30 €.
Starsia konstrukcia (ocelovy hrot priamo v durale) bola odolnejsia.

Brunto, ked som pred 2* rokmi priniesol na zraz do Račkovej priniesol nove Tecno za 280 ATS, kukali na mna ako na....
Cestou dole uz boli pozicane dvom volicom, co mali problemy s klbmi.....

MatusM

Díky za opravenie niektorých faktografických nepresností, či už priamo v článku, alebo tu v debate. To ma teší, že hroty sa dajú meniť :)
Inak máte pravdu s tými návykmi, na krátke výbehy si ich neberiem ani ja a mám dosť pohybu aj bez nich.

Dvojčinný aretačný systém .. hm .. porovnám to večer s inými paličkami, nech vidím konštrukčný rozdiel. Mal by držať pevnejšie.

Brunto

kurna,tak to som ani len netusil taketo veci...cely zivot som chodil po horach bez paliciek,robil si z nich srandu a minuly rok som si jedny kupil a chodim s nima teraz aj na "zachod"...ozaj sa na to velmi rychlo zvyka...no mosim ich odlozit asi..hhh

Jjano

Je to ako píše Lubo a Peter. Paličky sú skvelé a nevyhnutné (zostupy, ťažké náklady, kaňony, suťoviská, zdravotné indikácie a pod.), ale sú "návykové", ich stálym používaním sa znižuje schopnosť bezpečnej chôdze v teréne bez palíc, sú o tom nejaké štúdie a pokusy. V rámci všestrannosti by sme si preto mali pestovať aj chôdzu bez paličiek.

Matúš, prosím Ťa, čo je to "jednočinný" a "dvojčinný" aretačný systém?

Sona

Suhlasim s Lubom a Petrom, palice pomahaju, ale velmi rychlo sa da vypestovat zavislost od nich. Podla Lubovej rady ich na vychadzky v Malych Karpatoch neberiem, aj vo vyssoch horach len na zostupy a velmi mi to chyba, mam nejake tazsie nohy :)

Merhorn

Vyhoda palic je pre mna aj v pomoci pri prekrveni ruk pocas dlhsieho monotonneho stupania, kedy inak mam ruky podoprete o bedrovy pas co po case vedie k meraveniu koncekov prstov.

Lubo

@Peter61 @Merhorn
Kvoli kolenam musim pouzivat palice, neda sa inak. Pocas vyslapov a roviniek sa snazim ich nepouzivat, lebo som na sebe spozoroval to, o com pise @Peter61. Trvalo 1-2 sezony, kym to bolo opat v pohode. Takze palice nechavam na zostupy, pripadne na vystupy s velmi tazkym batohom.

Peter61

merhorn :
fajn, ze si na sebe nic nespozoroval. podobne x ludi nema ziadny problem, ked nastupa 2500 m za den bez aklimaticnej pripravy do 4500 mnm a ini sa úpo nastupani 2000 m zgrcaju uz v 2600 mnm.
MedCom UIAA vydava svoje odporucania na zaklade skusenosti velkych poctov pozorovani, lit.udajov( v tomto pripade citovane od r.1981, kedy za hlavny benefit bolo povazovane odlahcenie klbov pri zostupe)

Toto je medicina, nie strojarina alebo elektrika. V kazdom pripade, ak by sa porovnali nahodne vybrane skupiny pouzivacov a nepouzivacov paliciek, tak imho by rozdiely boli. Ale samozrejme nemyslim ze pouzivacov paliciek by bez nich motalo ako s 3 promile, ale v tom zmylse, ze by sa u casti osob mozno vyskytol napr. lahky zavrat v stoji so zazmurenymi ocami.

Niet zdravych ludi, su iba nedosttocne vysetreni pacienti.

Merhorn

presne ten sposob aretacie ma zaujal, kedze palicky s podobnym systemom mam aj ja a uz by som pre komplikacie pocas uzivania s tym spojene, nechcel palicky aretujuce polohu rotahovanim hranolov. Flickrock a pod mi pride elegantnejsie, no hlavne praktickejsie riesenie.
Inak peto k tej stabilite, resp. strate zmyslu pre koordinaciu. Cital som o tomto pred rokmi, no v praxi sa mi to vobec nepotvrdilo, co ovsem neznamena, ze k niecomu podobnemu nedojde. Skor ale ako poklesom zmyslu pre rovnovahu by som to nazval bohapusto - zvykom. Ano bolo obdobie kedy som vsade chodil s palickami a potom nahle prestal ich takmer uplne pouzivat. Palicky mne osobne sluzia hlavne ako ulahcenie pri vystupe, na rovnom terene ani smerom dolu som ich nikdy moc nepouzival, vzdy, resp. povacsinu casu mi prislo lepsie balancovat s hnatmi prirodzene sa na mojom tele vyskytucujimi :)
Inak pekny clanok so skusenostami, snad ti vydrzia matus co najdlhsie

Axel

Tiez mame doma 2 pary tychto Gabelov, dokonca aj podobny modelovy rok by to mohol byt.
Tie strieborne (presne rovnake ako v clanku) su parada. Aj s tou zahnutou ruckou a hrot drzi.
Druhy par mi vsak pozdlne praskol pri utahovani mechanizmu. Funguje takto uz druhy rok, ale cakam, kedy ich uz proste nezaaretujem a bude po nich definitivne.
Pevnost mozem potvrdit, s baglom mam vysoko cez 100 kil a v pohode sa o nich pri zostupoch opieram. Na "macetovanie" zihlavy tiez super a neohli sa :-D
Len ta infocena je sakra nejaka fajnova. Pametam si, ze ma stali 29 eur aj so sadou vymennych tanierikov (ktore sa mi nikdy vymenit nepodarilo, lebo povodne su tam tak napevno, ze s nimi nepohnem).

Peter61

Co sa tyka fcii paliciek, spominananym v 2.odstavci pridal by som akuskticke zahananie psov a plasenie medvedov.

treba spomenut, ze na dajake poldenne prechadzky by sme palicky mali nosit iba na ruksaku, nie v rukach. Moze dosjt k poklesu zmyslu pre rovnovahu "Decreased sense of balance: Long-term use of sticks may reduce balance
and coordinative ability of the subject"
theuiaa.org/medical_advice.ht…Mountains
svts.sk/index.php?a=105

Peter61

ked som kukol fotky, sudiac sudiac podla rukovate asi mam starsi model, v ciernej verzii, putko na pracku, odpruzeny. Boli v reklamnom silonovom obale, bez akychkolvek napisov okrem STOP a 135 cm. Podla vysledkoov defektoskopichych vysetreni ma za sebou pestrejsi zivot, ako popisovna v clanku. je uz jedinacik, druhu mi ukradli.

  • pomaly si vsetky zlyhavajuce palicky prerabam na objimky BD Flicklock a ak budem daco kupovat, tak urcite dajaky Flicklock, Powerlock , Speedlock etc.
  • jeden kamarat sa pri nakupe paliciek oprie svojimi 75 kilami o palicku a ak chuderka zlyha, tak sa obchodu vyhraza ŠOIkou, ÚS a pod. kvoli ohrozeniu svojho zdravia, bitopopov v Arktide, ohrozenia stabilty smeru rotacie zemegule etc.
JaroB

Tiež mám tieto palice, model 2010 black, čisto made in Italy. Používam ich už 3 sezónu, skoro výlučne v zime na pešo aj na skialp, ale dosť intenzívne(priemerne 3túry týždenne), iné som síce zatiaľ nemal, no som veľmi spokojný. Ozaj sú pevné a znesú aj hrubšie zaobcházanie. Šróbovací systém nastavovania dĺžky zatiaľ bez problémov, kus som mal problém zohnať v obchodoch náhradné tanieriky tejto značky, ale dobre zapasovali aj nejaké lacné neznačkové...hroty mám stále ako nové, zrejme preto že v zime sa tak nederú ako v lete, to polstrovanie madla mi sedí parádne, a ten klínok s hrotíkmi na pútku treba riadne zatiahnuť do škáry v madle aby netrčal a nebude sa ruky ani dotýkať, tie zúbky tam sú na to, aby sa pútko po nastavení samovoľne nevyťahovalo. Akurát by som na nich uvítal dlhšie hroty, myslel som že sa nedajú meniť, ale tu čítam že sa dajú, tak ma to celkom potešilo :)

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma