Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma KST pripravuje zmenu trasy Štefánikovej magistrály!

Diskusná téma KST pripravuje zmenu trasy Štefánikovej magistrály!

Dobrý večer všetkým. Všimol som si v tomto článku - http://bratislava.sme.sk/c/6669413/pri-pamatniku-m-r-stefanika-vysadili-stromovu-aleju.html - že sa v ňom spomína Štefánikova magistrála. Ale to je predsa v Ivánke! Hneď ma to zarazilo - veď tadiaľ Štefánikova magistrála neviedla a nevedie. Najskôr som si myslel, že to je len nejaký preklep, ale potom som našiel stručnú zmienku o tom, že KST plánuje presun začiatku Štefánikovej magistrály do ivánky!!! Tu: http://kbt.kluby.hiking.sk/files/2010/05/Spr%C3%A1va-komisie-zna%C4%8Denia-2011.pdf To mi príde ako veľmi silná káva, veď Štefánikova magistrála vedie z BA už pekných pár rokov. Prečo to chce kst zmeniť? Aký na to môžu mať dôvod? Čo potom bude so "zvyškom" magistrály z Bieleho kríža na Devín? Vie o tom niekto niečo viac? Čo si o tom celom myslíte? Ja osobne som za zachovanie Štefánikovej magistrály v súčasnej podobe. A keď si chce niekto zvlášť pripomenúť a uctiť pamiatku nehody, pri ktorej zahynul M.R.Štefánik, som len rád, ale ten chodník by bolo podľa mňa oveľa vhodnejšie vytvoriť nanovo - napr. ako samostatný náučný chodník - a nepliesť do toho Štefánikovu magistrálu. Mohol by sa nazývať napr. "Posledná cesta M.R.Štefánika", alebo akokoľvek, ale tak, aby nedošlo k nedorozumeniu a popleteniu názvov TZCH. Predsa Štefánikova magistrála je historický, dlhodobo zaužívaný názov jednej z najvýznamnejších turistických trás na Slovensku. A pre mňa - a myslím že nie som sám - je Štefánikova magistrála oveľa viac ako "len" turistická trasa. Peter

PaloBA5

Doplnenie k historii:
V roku 1921 vznikol prvy navrh na vyznackovanie trasy Bradlo - Radhost s pomenovanim Stefanikova cesta. KCST CT r.1921

V roku 1921-22 vznikol aj cerveno znaceny turisticky chodnik od pamatneho kamena na mieste padu lietadla M.R.Stefanika ku najblizsej zastavke zeleznice - Obec Ivanka pri Dunaji. Odtial sa mohli pani turisti odviest vlakom na hl.stanicu Bratislava. A nad bratislavskou zeleznicnou stanicou, pri dnes uz neexistujucom moste, zacinala "Turisticka cesta gen.M.R.Stefanika" s ukoncenim na Bradle pri jeho docasnom hrobe.

PaloBA

Nieco z historie :
v roku 1921 vznikla "Turisticka stezka gen.M.R.Stefanika" Vybudoval ju KCST Odbor Bratislava z Bratislavy na Bradlo.
V roku 1923 vznikla "Stefanikova cesta z Radhoste na Bradlo"
V roku 1937 sa na mapach KCST objavila Stefanikova cesta Devin - Bradlo - Kosice. Jej priebeh nebol totozny zo sucasnou Cestou hrdinov SNP.
V roku 1990 sa urobila Stefanikova magistrala po hrebeni Malych Karpat, ale nezrusila sa Cesta hrdinov SNP.

Stefanik zahynul 200m od Bratislavy, 200m od obce Farna , ale v katastralnom uzemi obce Most pri Bratislave.

Rilly

Hlavne aby sa to nevolalo Ficova Magistrála....ináč som včera malokarpatskú časť prešiel a chcelo by to troška lepšie vyznačiť je to krásny kus SR....

FunTTomas

ak si zoberieme, že magistrála má na základe niečoho meno, tak je logické, že by mala spájať miesta viažuce sa s týmto pomenovaním. Pokiaľ ide o Štefánikovu magistrálu, tak by bolo priam symbolické, aby spájala mohylu na Bradle s mohylou v Ivanke pri Dunaji. Pokiaľ ide o hrebeňovú trasu z Bratislavy do Brezovej pod Bradlom, tak by sa kľudne mohla volať aj Malokarpatskou magistrálou, keďže ide hrebeňom Malých Karpát. Samotná hrebeňovka medzi bratislavskou stanicou a Brezovou pod Bradlom asi veľa spoločného s M. R. Štefánikom nemá, keďže ju zrejme fyzicky neprešiel, nevytýčil apod. Na Slovensku máme aj trasy pomenované podľa významných turistických aktivistoch (Chodník Janka Bojmíra vo Veľkej Fatre alebo Chodník Kamila Linharta v Kremnických vrchoch) - tieto trasy majú priamy súvis s danou osobou. Ak ide o pomenovanie Cesty hrdinov SNP, tak by sa dalo povedať, že korešponduje s dejinami, lebo po jej trase narazíte na desiatky pomníčkov a pamätníkov, pripomínajúcich boje a obete SNP. Aj keď si treba priznať, že priebeh tejto trasy primárne nekopíruje pamiatky z čias SNP, ale je hlavnou hrebeňovkou Slovenska, no názov zodpovedá videnému stavu na trase.

Peto.z.bb

Ono je to asi dost o slovickareni - turisticka trasa verzus znacena trasa, a dialkova trasa verzus trasa. To co pises Malujazu je mozne, ved aj kosicky maraton je najstarsi v Europe hoc by to jeden na nas slovakov nikdy nepovedal. Ale jjano ma uplnu pravdu v tom, ze tak silne tvrdenie si vyzaduje dokaz pochadzajuci z nejakej nestrannej zahranicnej krajiny, od niekoho kto toto skumal - ved je to dolezita tema, a tvrdis ze ide o najstarsiu dialkovu turisticku trasu na svete.

MALUJAZU

Jano, ja viem, pisem dlhe texty, ale odpoved je uz v nich...
Stefanicka vznikla v rokoch 1932 - 1934 (k presnejsiemu roku sa dopracujem, ked budem mat podklady od pana Ruzeka).
Este raz, spravu som nasiel v brozurke, ale hned som autora a vydavatela kontaktoval a ziadal zdroj. Zdrojom je archiv pana Ruzeka a teda plati to, ze prave zistujem a zbieram data z tohto archivu. On je v Modre a ja v Bratislave, chvilu to potrva. Nemam najmensi dovod panovi Ruzekovi a jeho zdrojom neverit. Dolozime.
"Stefanicka" ako ju tu mazyvas ma dnes 117km. Ale je polozena na starej tase z tych 30. rokov, ktora sa volala "Stefanikova cesta". Star mala na hlavnej vlakovej stanici a koncila v Kosiciach.
Tolko zatial, myslim, ze som ti na vsetko odpovedal.

Jjano

No, bohužiaľ nejaká brožúrka nemôže byť dokladom o tom, že je niečo "najstaršie" na svete. Nehovoriac o tom, že 120 km značená trasa sa iba ťažko môže nazývať diaľkovou...

Len pre ilustráciu, "Modrá cesta" severným Maďarskom bola vyznačená v roku 1938 a meria vyše 1.100 km. Bola Štefánička vyznačená pred 1938?

MALUJAZU

Pan Milan Ruzek je vygooglitel.y, nieco si o nom precitajte. Ma vela zasluh v turizme... Vela.

MALUJAZU

Ahoj Jano l, ahoj Peter. Samozrejme, ze tieto veci sa daju dolozit. Prva v dnesnych dnoch najpristupnejsi informacia je zverejnena v mape a brozure s nazvom Stefanikova magistrala - Stefanik Trail, ktora je turistickou mapou a sprievodcom kraja od Devina az na Bradlo. S riaditelkou vydavatelstv, pani Grofovou, som hovoril a tuto informaciu maju od pana Ruzeka z Modry. Je to byvaly sef znackarov, velmi znamy turista. Ma dnes 84rokov a velmi bohaty archiv literatury a map, ktore to dokladaju. Chystam sa k nemu na navstevu. On znacil SNP magistralu a znacil aj Stefanikovu magistralu po revolucii. Stretol som sa s nim tento vikend v inchebe na vystave cestoviek, kde bol hostom stanku malokarpatskej vinnej cesty. Neuveritelne vitalny clovek, este dnes stale znackuje... Sam bol velmi sklamany, ked sa dozvedel o tejto zmene a so svojimi nastupcami vo funkcii chce tento tyzden na tu temu hovorit. Problem je v tom, ze ludia, ktori prijali toto rozhodnutie nemaju nastudovanu historiu, nemaju teda vztah k tymto veciam. Na Slovenku je prave vdaka nasej holubicej povahe velmi malo veci, ktoremaju historicku hodnotu a pretrvaju... Ked budem mat tie materialy v rukach, resp. Nafotene, urcite ich dam k dispozicii. V sucasnosti musi stacit material, ktory sa predava na internete a tym je mapa a brozura Stefanikovej magistraly. Caute chlapi... Co ma najviac hneva, ze zapis kde padlo rozhodnutie od stola (zjavne nekvalifikovane) ma datum 9.11.2011. Nikde som nenasiel dostupnu spravu o nejakom hlasovani, alebo verejnej diskusii, alebo aspon diskusii s clenmi KST. Nic, vsetko potichu. Dokonca ani panu Ruzekovi, otcovi dnesnej Stefanikovej magistraly to jeho kolegovia nepovedali. On sa ich teda tento tyzden bude pytat, co to ma vsetko znamenat a preco to tak je.
Myslel som, ze doba penovani, ciest a ulic je uz za nami... Asi nie.

Peto.z.bb

Malujazu - pripajam sa k jjanovi so zaujmom o zdroj. Hodnotovo sa verim zhodujeme, moj prispevok nizsie nebol najstastnejsi, ale co sa da k podvodom po slovensky konstruktivne napisat. Chata pod Dumbierom verim Stefanikovi dobre meno nekazi. O Kamienke potom niekedy pod patricnym clankom.

Jjano

Malujazu, vieš toto svoje tvrdenie nejako doložiť?

MALUJAZU

Ozaj, taka malickost ohladom toho vrtochu zrusit cast povodnej Stefanikovej cesty... Stefanikova cesta je vobec najstarsou dialkovou turistickou trasou na svete vobec. Myslim, ze ti, ktori to teraz idu teraz zmenit, bud nemaju sajnu o tom co idu urobit, alebo maju pocit, ze robia naozaj nieco velke. Ano, pekne velku hlupost. Mylit sa je ludske, je cas to cele zastavit.

MALUJAZU

Cau peto.z.bb, no to si pekne zabil s tymi "blavakmi" :). Len si zabudol povedat, kto su ti "oni" co Kamienku nechali tym "blavakom" sprivatizovat. Skor by som povedal, ze Stefanicka je dalej od pohodlnej lanovky a preto je tam viac sportovcov ako alkoholdovnikov :). To nie je o blavakoch, clovek... V blave viac tiahne alkohol z neblavakov a co si pomozes :). Co sa tyka tvojej poslednej vety o "respektovani vrtochov", prepac nesuhlasim. Nesuhlasim aj ked som si vedomy, ze takyto prejav "vlastneho presvedcenia a pevneho nazoru" mame my Slovaci v DNA. Jedno viem urcite, ze Stefanik nikdy nepodlahol nejakym vrtochom, ze neholdoval alkoholu ako ti, ktori ti na Kamienke prekazaju a mal nesmierne rad zivot a nie smrt, ktorou ho vsetci nasi pohlavari tak casto obaluju, lebo sa im to hodi do agendy. Osobne poznam jeho zijucu praneter, pani Dudasovu rod. Stefanikovu a ta sama kazdy den svojho sucasneho zivota prosi ludi aby si Stefanika pamatali pre to vsetko co urobil ked naplno zil a prestali sa politicky prizivovat na jeho tragickom konci.
Keby Stefanik respektoval vrtochy, o ktorych pises, neexistoval by ani tento krasny web a my by sme mozno na diskusnych forach klepali madarsky :). V case ked Stefanik kruzil 4.maja poslednykrat nad "blavou" boli madarske jednotky Bela Kunu uz pri Ziline a to sa pisal uz rok 1919, 6 mesiacov po vzniku Cesko-Slovenska!!! Stefanik sem prisiel zdvihnut moralku, zrusit respektovanie vrtochov a pasivitu, ktora Slovakov zivotne ohrozovala a prisiel vymenit nefungujuce talianske velenie za francuzske...
Stefanikovi, obrazne povedane, horska magistrala tak ako dnes vedie od Devina hned do kopca az po Bradlo s celkovym stupanim 4500 m pravom patri a nemala by sa menit na chodnik od minimohyly po maximohylu. Je to scestne a velmi pomylene.
Stefanik bol 4x na vrchole MontBlanc, v Srbsku v neskutocnych podmienkach pochodoval takmer bez jedla na smrt zniceny 6 novembrovych dni a noci horami. Prekonal vzdialenost viac ako 110km, spaval pod holym nebom a na voze pod plachtou, zraneny krvacal zo zaludka, neuveritelne trpel, ale zil a bojoval s banditmi v albanskych horach aby si zachranil holy zivot... Preto mu patri horska magistrala a nie politicky chodnik v poli... Je to funkcionarsky nezmysel, ktory by ti geniovia mali urcite zrusit. Chcu zmenit historiu, no nic o nej nevedia. A ak mam pouzit tvoje slova Peto, ludia, ktori tento navrh podali a ti, ktori ho podporuju a realizuju za peniaze danovych poplatnikov nie su ziadni vitazi...

Peto.z.bb

Dejiny pisu vitazi. A, bohuzial, vitazmi ostatnych volieb do NR SR su byvali komunisti. Inac aj mna prekvapuje, ze Stefanikove ulice sa vratili uz v 1990, ale na Stefanikovu magistralu sa akosi zabudlo. Ale viac ma trapi to, ze Kamienku nechali sprivatizovat "blavakom" a na rozdiel od Stefanicky su tam viac ako turisti a skialpinisti vitani skor konzumenti horcov co si fotia buchtu I-phoneom na Facebook. Nad to, co sa ako vola, sa da povzniest. Ale ked prides unaveny napriklad po skialpe ci ture po zladovatelom Dumbieri, a privita Ta dlhocizny rad plny ludi z ktorych tiahne alkohol, tak Ti je jedno ci je to Stefanikova chata, chata SNP ci Kamenna chata - mozno zly priklad, len som chcel ilustrovat slovenske "hodnoty a priority", a asi ma zmysel to co pise jjano - formalne vrtochy respektovat, kym je mozne tesit sa z toho isteho obsahu.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum