Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Slasti a strasti malofatranskej inverzie

Majo105

FunTTomas ako sa dá zorientovať s buzolou v tme, hmle a hustom snežení keď je videteľnosť 5 metrov?

FunTTomas

Odkedy sme sa nevedeli vo štvorici vrátiť na chatu, od ktorej sme boli 15 minút vzdialení (noc, sneh, hmla), nosím celoročne v batohu buzolu, ktorej sa baterky na rozdiel od GPS nemôžu vybiť. Už viac razy pomohla v núdzi (napr. hmla na ľadovci). Buzola je ľahká a spratná a vie ušetriť veľa času, premrhaných síl i nesprávnych rozhodnutí, keď si neviete rady.

Bazin

nadherne citanie a samozrejme aj foto!!!

Merhorn

Presne ako pise jjano. Dnes uz gps pristroje existuju v najroznejsich variaciach a mat po ruke gps v horach uz davno nie je a nebolo o frajerine,zbytocnosti,vysokej cene a pod kvazi dvovodoch. Tak ako nosime lekarnicku, tak aj gps by sa mala byt uz pomaly povinna vybava na hory

Jjano

Pekný článoček :-) Presne pre tieto prípady mám v batohu hodený GPS prijímač. Už najmenej v jednom prípade, keď som totálne zakufroval na Poľane v snehu vyše kolien, mi GPS významne pomohlo dostať sa do bezpečia.

Tá titulná fotka Rozsutca je naozaj brilantná! :-)

Stefan.n

Výborne Martin,silné zážitky z čítania a parádne fotky.Človek musí dozrieť,aby sa vedel v správny okamžik správne rozhodnúť.Včera som sa vybral na Homôľku.V hlbokom snehu v snežnicach som sa zabáral skoro po kolená a po troch hodinách značne vyčerpaný som sa dostal na hrebeň NT do sedla Oravcová.Na hrebeni hustá hmla,sneženie,magistrála zaviata orientácia mizerná,tak som to vzdal a vrátil sa dolu.Únava a dezorientácia sú blízke tragédii na horách.Tvoj článok je v tomto smere veľmi poučný.

Martin Štefko

Perfiš zážitok, aj čítanie. Pred pár rokmi sme zažili v NT niečo podobné... :)

Majkl17

bravo velmi pekny clanok. A co medvede a ich stopy?

Aďo.4

veľmi pekný článok,ako aj fotografie..Mal si to zložité..Rozhodovanie v takých chvíľach je veľmi ťažké..O to horšie,že si bol sám..

Alexander

Silný zážitok, vynikajúco popísaný. Veru, treba vedieť, kedy sa vrátiť...:-)

Klaso111

super clanok fotky jedna basen ja som bol 28.12.2011 Baranec,Placlive ta inverzia bola neskutocna :)

Boro

To sú presne tie príbehy, na ktoré si budeš spomínať celý život. Dôležité je, že si nezaváhal a urobil si správne rozhodnutie. Ale len ty vieš, aký maličký kúsok od toho chýbal od zlého konca.

Dana

V sobotu sme boli Kur-Priehyb, v Priehybe sa z hmly vynorili traja mladíci a boli taký vyklepaný, že boli od radosti bez seba keď nás videli. Išliz chaty pod Suchým na chatu pod Chlebom, vôbec nevedeli kde sú, boli v tých miestach prvýraz. Tomu sa hovorí odvaha nič netušiaceho.Ani netušili či idú správnym smerom.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma