Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Švédsko - Laponsko - NP Sarek

Diskusná téma K článku: Švédsko - Laponsko - NP Sarek

Pokračovanie laponského výletu z roku 2011. Tá istá trojica, Essi z Fínska, Remu - Essin holandský ovčiarsky pes (necelé 2 roky) a Boris zo Slovenska, dočasný pobyt Wales. Pri lúčení sa v Tampere minulý rok padlo rozhodnutie, že budúci rok, po vzájomnej spokojnosti, Laponsko zopakujeme. Neviem, ako sme vtedy tomu obidvaja verili, no uskutočnilo sa. Keďže nie som dobrý v plánovaní, nechal som všetko na Essi a niekedy na jar sa začali vyvíjať prvé nápady. Takže som už nepomýšľal na dovolenku v teplých krajinách a opäť som sa psychicky pripravil na sever so svetlými studenými nocami.

Sona

Nebolo to extremne, taky hreben NT je istotne tazsi. Ale brnkacka to nebola. Prave ze sme z nasich hor zvyknuti chodit systemom hore-dole, a tu to bola permanentna rovina (1500 m prevysenia na 110 km) s roznorodym povrchom. Obvykle skalnaty chodnik, ale nie s vylozenymi skalami ako v Tatrach, striedane s uzkymi lavkami cez mocariny. Zle sa nam na tom chytalo tempo. Dalsi rozdiel oproti SVK je nemoznost opustit turu. Ano, mozes sa vratit, ale ked si v polovici, je to uz jedno. Z hrebenovky u nas proste zides do najblizsej dediny, ked sa necitis v poriadku, a hotovo. Tu mas smolu. Nehovorim o urazoch, ale o pripadoch, ze uz mas prilis neprijemne otlaky, dva dni lialo a si premoceny a znechuteny a podobne, proste uz nechces pokracovat. No a tiez tu je viac hmyzu nez u nas, co je dost otravne. My sme mali stastie, lebo hmyzu nebolo az tak vela, najma prve dni nie, a tiez sme ani raz nezmokli. V dazdi by boli chodniky ovela viac blatiste a smyklave, o celkovom komforte pri spani a pocas pochodu v mokrych veciach nehovoriac.

Lubo

Vo filme o ture ako o extreme hovorili ini, nie my. A ja si ani nemyslim, ze to bolo extra narocne. Skor ine. Ale o tom som na kameru bud nehovoril alebo to nebolo pouzite.

Rc1

Lubo a Sona! v com bol prechod laponska obtiaznejsi napriklad oproti prechodu trebars malymi karpatami? lebo vcero som v telke pozeral ten film z minuleho roka kde ste to sli a ostatni ucastnici sa vyjadrovali v tom zmysle, ze to bol dost masaker :-)

Daulagiri

Prenádherná krajina, počasie síce poslabšie, ale pre tú oblasť asi typické.
Ale zažiť 12 dní putovaním horami, to je fantázia. Dík za sprostredkovanie zážitkov !

Tecumseh

Fajn trek ,čo sa týka psa ,je to chyba majiteľa ,že ho nezvláda ,aj keď pes má na život trocha iný pohľad ako človek sám som psíčkar ,ale na trek by som psa nezobral ,predsa len potrebuje ,aby sa mu majiteľ venoval a na zváženie je aj to ,že mu treba niesť aj slušnú dávku potravy ,iné by to bolo trebárs na zimnom treku tam by pes mohol ,ťahať určitý náklad ,bol by z neho úžitok a navýše by nemal roupy ako sa hovorí ,poneváž by bol trocha viac vyťažený .

Jantaara

Boris, nie všetky psy sú také, ba dokonca väčšina taká nie je, tak na psov nezanevri. :-)

Borisv

@jantaara ... tarcha ale lahsie kazdym dnom :) ... presne tak, co sa psa tyka a trosku som myslel, ze bude mudrejsi ako minuly rok, ale este viac blaznivejsi bol, problem bol aj, ze sa nedal udrzat, ked zbadal soby alebo inych turistov ... no neviem, nejdem viac sudit, moc sa v psoch nevyznam ... ale nedalo mi to nespomenut, kedze bol s nami 24 hodin denne
ale inac je to krasny mily pes!

Jantaara

Pekné, aj keď mám z toho rozporuplné pocity. Na fotkách málo slnka a slnko ja k životu potrebujem.

boro, nad psom som sa aj ja zamyslela. Ale keďže to bol ovčiak, asi bol taký, čo sa stále potrebuje hrať, loptičku naháňať, až sa vnucuje. Sú také rasy. Poznám pár takých psov, čo je pre nich život obmedzený len na loptičku v rukách človeka, čo mu ju hodí. Nie je to výchovou, je to proste v ňom. Boris, bolo to také niečo?

Ak ste si každý stan niesli a proviant na 2 týždne, to ste peknú ťarchu museli vláčiť.

Borisv

Essi spala s Remu a ja sam :) ... vstupna tabula bola pri odbocke z Kungsleden (co je frekventovanejsia magistrala), potom ozaj ziadne naznaky civilizacie (okrem tej jednej nudzovej utulne s kadibudkou a nudzovym telefonom priblizne v strede trasy), cize keby sa nieco stalo, tak dostat sa k signalu a pod. by trvalo niekolko dni ... a to som len citoval nejake tie google vysledky, vazne to tam tvrdia ...
mat tam dobre pocasie, tak mi ani len nenapadne na nieco si stazovat :)

Milan_ke

no, "poslednu divocinu v europe" si predstavujem inak ako vstupne tabule, mapky, lavky ponad mociare a potoky, ubytovnu a lodku :-)

Inak pekny vylet, klobuk dolu, mne by asi podla tych ponurych fotiek bolo prilis depresivne, asi som moc rozmazleny.

To ste spali dvaja v dvoch stanoch?

Sona

Krasna priroda. Tiez ma zaujala ta komplexna satisfakcia za 6-hodinove meskanie vlaku.

Boro

Človek znehodnotil šelmu vlka na otroka psa ?????
Tak to je naozaj podivný pohľad.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma