Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma Kríže na slovenských horách

Diskusná téma Kríže na slovenských horách

Vadia vám kríže na slovenských horách, mali by tam byť alebo nie, je ich veľa alebo naopak? Kazia vám fotografické zábery alebo skrášľujú?

Pevas

Ja osobne som dost proti tomu aby bol na kazdom kopci kriz. Zvlast tie kovove. Napr. na Velkom Rozsutci je teraz namiesto vrcholovej tabule kovovy na moj vkus "nechutny" kriz.

Katka B

Kríže na horách mi neprekážajú,v prírode sa cítim bližšie k Bohu, a tak ma vždy poteší, že si to hádam mysleli aj tí, ktorí ho tam vyniesli.Tiež myslím, že tento symbol je pre Slovensko typický.Pekný kríž je na Považskom Inovci(na Inovci alebo pod Inovcom ,už si presne napamätám), zase tiež kovový na Kľaku sa mi až tak nepáči.

Romanv

Len vynimocne som sa stretol s krizom, ktory by bol vkusny a aspon ako tak "pasoval" do scenerie, alebo by bol zaujimavy prevedenym. A uz vobec sa mi nepacia krize pozvarane s kovovych rurok alebo obludne obrovske krize na aj pomerne bezvyznamnych kopcoch... Takze ja som skor proti ... Lepsie povedane uplne proti. Cest zopar vynimkam.

Inak co hovorite na Obludu na Marhate? (P.Inovec) :))

FeriBa

A mne sa napr. páči drevený kríž na vrchu Klokoč v M.Karpatoch. Je tam kladivko aj klinčeky.

Kossuri

Kríž na Klokoči má naozaj svoje čaro :-)
Naopak ten na Inovci mi pripadá dosť nevkusný...

Boro

KatkaB,a to si prečo myslíš že si bližšie.To ako tvoj Boh sídli na horách??? Veď církev tvrdí,že Boh je všade. Mne sa veru tie kríže nepáčia a bol by som zvedavý,či je na to stavebné povolenie.

Čonty

Každý kríž má svoje čaro podľa mňa. :)

Gubo

Co ma spolocne krestanstvo a hory? To je co za blbost, to k sebe absolutne nepasuje, nepoviem pohanske bozstva a modly, ktore sa nachadzali v posvatnych hajoch, cistinkach a inych zaujimavych miestach, ktore boli vsetky vynicene nasilnou krestanizaciou... Pohanstvo bolo zalozene na prirodnych silach a tieto prir. sily, ktore si nedokazali nasi predkovia inak vysvetlit, boli zosobnovane bohmi a bozikmi, ale krestanstvo, to do prirody rozhodne nepatri a takisto aj krize na horach, nechutne... Prec s krizmi!

Plostica

Rad by som vedel, keby na nejakom kopci vybudovali namiesto nejakeho kriza nejaky iny monument, futuristicke dielo,kolko ludi, veriacich by protestovalo? A neviem preco sa stavby krizov vsade ticho rspektuju... A taktiez nechapem preco je krestanmi uznavani symbol smrti...

Jozefmak

Ad Gubo,
ak vychadzas z krestanskej teologie tak tie hory, po ktorych kracas vikend co vikend stvoril Boh, je to jeho dielo.A urcite priznas, ze sa mu vydarilo.
Neviem presne aky jepovod krizov na horach, uz som sa to snazil zistit od viacerych ludi, no marne.
Verim ze uroven doteraz odborne vedenych duskusii sa na hikingu udrzi aj v tejto teme.

Gubo

Preco sa respektuju stavby krizov? Lebo sme krestansky stat, zial...

Pre jozefamaka:
To snad nemyslis vazne ze hory stvoril boh, hehe. Ja sa riadim svojim vlastnym rozumom a nie vymyvacmi mozgov v kostoloch atd... A inak krestanstvo ako take neni ani nase nabozenstvo, nasilne bolo rozsirene do celeho sveta..to snad kazdy rozumny clovek vie.

Wallendorfer

Tuto temu som nezakladal,aby sa tu riesili nabozenske otazky, nazory na krestanstvo tu na hikingu nikoho nezaujimaju, takze poprosim k teme.Dik.

Gubo

Ja som s tym nezacal, keci o bohu atd.. Cize mne krize vadia, ano, je ich vela, su vsade a fotky urcite neskrasluju ale naopak, vzdy som znechuteny, ked pridem na krasne miesto a na jeho vrchu kriz... tolko moj nazor k teme.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov