Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma Kríže na slovenských horách

Gallo

tdd, a co konkretne to ma spolocne s temou vlakna ?

Boro

Tomáš, máš pravdu, len som si rýchlo nevedel spomenúť.

Rbr69

Proste clovek je uz taky, na vrchole zanechat nejaku stopu inym, zmienku o spolocne navstivenom alebo navstevovanom mieste, nech je to uz hocico, u nas to je kriz, dvojkriz ... pred casom by sme tam mozno mali hviezdu :(
(tot moj pohlad na problematiku)

Eskimo

peterf: nehnevaj sa, ale to s tym "bleskozvodom ktory ti moze zachranit zivot" je demagogia...

inak proti krizom na vrcholoch nic nemam - kriz, ktory stoji na nejakom vrchu uz X rokov sa stava jeho symbolom a bez neho by bol ten vrch nekompletny... otazkou je akurat to, ci je rozumne pridavat stale nove a nove - vcelku chapem ludi, ktorym sa to nepaci. Je to uz ale vec, ktora sa netyka len krizov ale akychkolvek objektov (napr. rozhladni a pod.)

Peterf

Ak ostanes hore tak jasne ale to hadam nikoho nenapadne a pri zostupe mas dobru poistku co to trafi.

Boro

Peterf, si úplne vedľa. Kovový kríž na (myslím) Kasprovom wierchu je príčinou najväčšieho počtu smrtelných úrazov po zasiahnutí blesku.

Peterf

Vlado 2 ked nie si tolerantny voci nasej historii a krizom zacni chodit do hor v moslimskych statoch napriklad aby si ziadne nevidel. Nenapadol ta aj prakticky ucel kriza ako bleskozvodu ktory ti moze zachranit zivot?

Vlado 2

A možno práve o to ide " musieť sa prispôsobiť ". A čo takto trocha tolerancie a nevnucovať ostatným ešte aj v prírode tú svoju jedinú "pravú" vieru ?

Nechcemalias

Kriz patri uz od ranneho krestanstva medzi jeho hlavne symboly. Kedze na nasom uzemi je krestanstvo uz cez tisic rokov, je uplne prirodzene, ze su tu aj krize. (Okrem nich aj Bozie muky, kaplnky, sochy svatych a pod.).

Dovody, preco ano, tu asi pre krestanov pisat netreba. Pre mensinu by som uviedol, ze odstranenie krizov by bolo okrem ineho neuctou k predkom, ktori ich tam umiestnili.

Samozrejme kriz ma aj svoj politicky rozmer. Dufam, ze nikto nieje tak naivny, ak sa domnieva, ze miesto po krizi by zostalo prazdne....

Ivo.

Nerozumiem čo je predmetom tejto debaty. Keď môže byť kríž aj dvojkríž na našej ulici, alebo hocikde v poli za dedinou, prečo by nemohol byť aj na hociktorom končiari. Nie je to stavba, len skromný symbol. Kto je Slovák nemôže mu taký kríž vadiť a kto nie je, musí sa v našej krajine prspôsobiť.

Ripo

Mario Duchon: civilizáciou sú aj húfy turistov na kopcoch, ktorí hľadajú prírodu ...)

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov