Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma Výstup na Rysy

Beta

Samkoh, kríž na vrchole Rysov bol dvakrát - rok 2010 a 2012 a prinesli ho od poľskej strany. Poľský TPN odstránil kríž lebo bol prinesený nelegálne (nikto sa o súhlas neopýtal). Jeden poľský kňaz povedal vtedy, že takýto kríž mal by byť posvätený a pravdepodobne nebol posvätený, tak aj preto nemohli ho tam nechať. Problém je, že časom ľudia robia rôzne veci, lebo nevedia, že nie je to dovolené. Idú na Rysy od Chaty pod Rysmi a tam pozerajú na farebnú bránu, autobusovú zastávku a namaľované na kameňoch stopy Lenina, tak potom myslia, že nerobia nič zlé.

Axel

80% Slovakov pije, zbojnik je dokonca narodnym hrdinom. Odteraz vyniest sklenenu flasku na kazdy kopec a tam rozbit o skalu a dole pod kopcom dakoho pred navratom domov ozbijat :-D

Ale nie, chlapi to prepiskli. A veduci musel razne zasiahnut, lebo o pol roka by tam tych tabul bolo 80 a do roka by v Zakopanom na parkovisku predavali balicek s tabulou a lepidlom v tube a sluzbou vygravirovania napisu na pockanie kym sa prezujem do vibramiek.
Ale je pravda, ze Tatram viac skodia ine aktivity a tam uz taku akcnost akosi nevidno.

Samkoh

Ok, spytam sa inak: kto si o 100 rokov spomenie na tých zamestnancov? Málokto. Koľko rokov má tá firma? Pri všetkom optimistickom pocitani max. 275, aj to o nej hocikto nevie.
Kríž odkazuje na Krista, na ktorého si spomínajú ešte aj po takmer 2000 r., na Slovensku o ňom vie aspoň niečo takmer každý, a verím, že aj o 100 rokov bude dosť ľudí, ktorí si na neho spomenú.
Dvojkriz je symbolom slovenskeho národa, ktorý je tu už cca. 1000 rokov, a ukáž mi Slováka>6r., ktorý nevie, kto je to Slovák, a myslím, že to budú vedieť aj o 100 rokov.

TomXX

Tiež by som bol skôr za to, aby si ľudia vieru nosili v srdci a neobšťastňovali ostatných symbolmi kade-tade.

MisoB

Potom sú hory "skrášlené" aj takýmito artefaktmi... Žiadne symboly by mi na kopcoch nechýbali.

Samkoh

Axel: krížom by som sa nebránil. Tie sú symbolom viery cca. 80% Slovakov a ten dvojitý je dokonca národný symbol.
Ale súhlasím, že takéto tabule, resp. iné reklamy na konkrétnu firmu/ľudí, majú byť trestane.

Axel

Keby vyšli na iný kopec mimo masového záujmu, mohla ich tabuľa vydržať storočia.... Dufam, že vedúci ochrany bude rovnako rázny aj v prípade ďalších kopcov, kde boli samozvane nainštalované rôzne neplechy. Napríklad vo forme krizov, dvojkrizov a tak podobne.

Peter61

pardon, ospravedlnujem sa:
10:44 malo byt oslovenie "Lasicka".
na "opicka" som chcel zmenit svoj nick, ale dobabral som to.

Bluehen

na navstevovanych stitoch su taketo pomocky osadzovane nie kvoli bezpecnosti alebo komfortu ale kvoli ochrane prirody, aby ludia nechodili kade tade a sposobovali eroziu, len treba veci domysliet co sa nasim moc nedari, staci pozriet ako to vyzera pod krivanom alebo rysmi.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov