Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Hosťovce - Domica

Diskusná téma K článku: Hosťovce - Domica

Z roku 2003 mi zostalo sedem dní dovolenky a musel som si ju do konca marca vybrať. Danica opäť súhlasila, že mi bude robiť spoločníčku a tak som začal plánovať šliapanie po južnej hranici. Zistil som, že nie je až také jednoduché zohnať ubytovanie na jednom mieste vrátane spojov, ktoré by nás ráno odviezli a večer doviezli. Napokon sa mi podarilo vybaviť ubytovanie v Tornale a trasu som naplánoval od Kalondy po Hosťovce.

Vlado

Ahoj,

tiež si maslím,že absolvovať úsek Kalonda-Šiatorská Bukovinka zo "základne" v Tornali nebol najšťastnejší nápad.Aj pri ubytovaní napríklad v Lučenci je to dosť dlhá a v závere (výstup a zostup z Karancsa) aj náročná túra.Ináč úsek Kalonda _Lipovany je veľmi pekný,pohodový a nenáročný hlavne na jar,keď ešte príroda vôkol kje pekne zelená a rozkvitnutá.Pripájam sa k Tónovmu názoru,návšteva paleontologického náleziska v Ipolytarnóci stojí za návštevu.Pekný je aj prírodný výtvor Lipovianske pieskovce nad dedinou Lipovany.Ďalší úsek z Lipovian do Šiatorskej Bukovinky je spočiatku krajinársky pekný (asi tak hodinku chôdze),no potom ako hraničná čiara vchádza do lesa už dosť nudný a únavný (bez výhľadov).V závere (Karancs) je to už dosť náročné,no výhľad z rozhľadni na vrchole Karancsa stojí za pekného počasia za tú trochu námahy.A ešte k začiatku trasy - ja som sa v Kalonde napojil na hranicu až po prejdení colnice,tak som sa vyhol popisovanej zdevastovanej lesnej ceste a bolo to v pohode.

Tono

Ahoj Miro, ja planujem pri druhom prechode juznou hranicou napr. ist z Hostoviec k Domici zase vylucne po madarskej casti Sl. Krasu. Uz mam aj vymyslenu trasu, bude to sice na 4 - 5 dni, ale pobeham urcite aspon 3 jaskyne v Aggtelekskom krase, je tam viacero rozhladni, hrad Szadvar a este nejake ine hrady. Podobne mam vymysleny aj prechod Cerovou vrchovinou, kde urcite pojdem viac po madarskej strane. Pri mojom prvom prechode som sa tiez striktne snazil drzat ciary. Denne som presiel tak 10 - 15 km ale s odbockami a navratmi to byvalo aj 35 - 40 km. Teraz to uz budem brat tak volnejsie. Zial uz si nebudem moc dovolit zobrat neplatene volno na mesiac a sliapat, ale urcite to podelim na viacero zaujimavych usekov. Z juznejk hranice som este presiel usek BA - Vyskovce nad Iplom. Tiez velmi zaujimave, hlavne v oblasti pohoria Burda. Uvazujem ze usek BA - Sturovo spalvim. Drzim palce.

Miroslav Svítek

Tono, o tom múzeu som vedel, no my sme sa rozhodli prezrieť si Lučenec. Inak hranicu som sa snažil robiť s Danicou tak, že jeden deň sme šlapali hranicu a druhý chodili po okolí a spoznávali všetky možné zaujímavosti. Pri hranici bolo prijoritou jej čo najpresnejšie prejdenie a o tých druhých dňoch nepíšem, lebo by sa články natiahli do nekonečna. Len prejdenie samotnej hranice mi trvalo 74 dní.Za dva týždne začnú byť uverejňované 50 - 60 km jedňodňovky juhom Slovenska a tam som naozaj len šlapal. Teraz chodím úseky Vlársky priesmyk až Štúrovo nanovo, aby som mohol k článkom priložiť aj fotografie, lebo digitál mám až od marca 2003.

Tono

Miro, ked ste uz boli v Kalonde a nesli na turu, mohli ste si hned vo vedlajsej madarskej obci Ipolytarnoc prezriet velmi zaujimave a atraktivne argheologicko - geologicke muzeum v prirode, ktore sa nachadza vychodne (cca asi 1 hod. pesi po madarskej znacke) od obce. Ak je zaujem, mozem blizsie upresnit. Inak usek od V. Trakan po Kalondu som presiel aj ja. Tiez som isiel vylucne po hranici, ale uz po prvych 10 km som usudil, ze cesta priamo po ciare je trosku z mojho pohladu nudna. Preto ja som robil odbocky z hranice (s navratom na ciaru) k roznym zaujimavym lokalitam (Hrady, hradky, pevnosti, kostoly, obce so zaujimavou archt. muzea a pod.) do 3 - 5 km od hranice. Hlavne na Slovensku stranu, ale pokial to bolo mozne, aj do madarska. Tusim ste si nad Hostovcami ani nevsimli, ze prechadzate ruinou hradu. A pritom tam vidno kamenne ruiny dvoch vezi a pod. Podobny hrad je aj nad obcami Chramec a Drna (kota pohansky hrad). Cize priamo nadvorim hradu ide ciara. Osobne cakam na volny pohyb po hraniciach a hranicu budem robit este raz. Hlavne koli zaujimavostiam na madarskej strane. S odbockami to bude sice casovo narocnejsie, ale nevadi. Podla mna to urcite stoji za to.

Tono

Bitka pri Lucenci sa odohrala vychodne od dediny Opatova (dnes tusim sucast Lucenca). Opevneny klastor - pevnost J. Jiskru, sa nachadzal na cintorine v tejto obci (pri casti Mala ves). K lokalite klastora a k miestu bitky sa najlepsie dostanete z Lucenca vlakom smerom na Poltar. Treba vystupit na zastavke Opatova. Od zastavky je to uz len kusok (cintorin je priamo nad zastavkov ZSR) hore svahom. Vlastna lokalita klastora - pevnosti stava v juznom cipe cintorina. Jej priestor je ale z velkej casti uz poruseny hrobmi. Vlastne bojisko sa nachadza vychodne od tejto lokality.
Na tomto linku najdete takmer vycerpavajuce fakty, fotografie, vyskum, plan bojiska a pod.
mesto.sk/…/bitka_pri_lucenci

Vladimir50

Ísť z Tornale do Lučenca a potom ešte do Kalondy a naspäť to fakt nebol dobrý nápad. Inak tomu rytierovi v Lučenci, ktorý je pripomienkou na Bitku pri Lučenci z roku 1451 Jiskra proti Huňadymu (zbojníci, bratríci vyhrali), už chýba pravá ruka s mečom (v lete som ju tam už nevidel).
Inak pekná túra.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum