Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K fotke: Návrat do doby bronzovej

Diskusná téma K fotke: Návrat do doby bronzovej

Ako sa bývalo pred 3500 rokmi si môžete pozrieť v replike obydlia, postavenej v minulom roku (2012). Chalupa by mala byť súčasťou skanzenu, o vybudovanie ktorého sa snažia archeológovia a nadšenci už niekoľko rokov. Jedno z najvýznamnejších archeologických nálezísk z doby bronzovej by si to určite zaslúžilo.

Tono

Servus Igor, ano Skalka sa volala tato poloha. Bol som tam niekdy v prvej pol. 90-tich rokov 20. stor. :) Este mam v "hradologickom archive" diaky z nafotenou lokalitou a aj ciastočne zameraný podorys s pozostatkami valov, priekom. Aj tu osadu si este pamatam :) Mimochodom, dnes som na google mapach pozeral Krasnu nad Hornadom. Poloha Breh je uz celkom pekne obstavana rod. domami. Neplanuju dvorec a aj klastor a kostol nejako zviditelnit, aspon zaklady na povrchu terenu vylozit?

Igor STRHÁRSKÝ

Tono: áno, stálo tam stredoveké opevnenie, ale keď som sa na neho pýtal miestnych archeológov, nevedeli mi o ňom viac povedať - nijako nesúvisí s ich výskumom. Osada (osady) z doby bronzovej boli južne od súčasnej obce. Dané miesto miestny volajú Skalka, je to taký skalný výbežok nad riečkou Olšava - celkom vhodné miesto na opevnenie. Keďže pomerne donedávna tam bol kameňolom, je to dosť zdevastované (o čiernych skládkach nehovoriac). Pred vojnou tam viedla aj železničná vlečka z neďalekej trate. Tiež sa tam nachádzala cigánska osada, ale keďže súdruhom cestujúcim vlakom do/z Moskvy vadili výhľady na chatrče, osada bola zlikvidovaná a osadníci dostali nové bytovky na opačnom konci obce (dnes už značne vybývané). Skalka a okolie je celkom pekné miesto (rieka Olšava tam preteká úzkym prielomom, dokonca sa tam uvažovalo aj o výstavbe priehrady), ale je to už dosť zarastené, najmä náletovými krovinami. A smetiská som už spomínal...
Zopár foto Skalky som dal sem: kamzik.saske.sk/…/skalka&…

Tono

Pekne to upravuju, drzim palce. Inak, v Niznej Mysli, v tejto polohe mapy.hiking.sk/?x=21.38252… stal mensi "bratricky" tabor. Teraz si uz nepamatam, ci bratrici vyuzili starsie opevnenie, alebo polohu primarne opevnili.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k fotke: Ako na Marse Pavol tak si aj ty bol v tom čase v teréne. Výhľady nám veru nevyšli. No bolo mi to zláštne čo sa to deje, až kým som okolo 9 ráno čítal, že po rokoch opäť dor …

+ 1 ďalší príspevok

Komentár

Matobee k fotke: Zachádzka Bol som tam síce len raz v apríly, ale rovnako ma toto miesto silno zasiahlo. Podľa mňa sa naň nechytá ani blízka Kojšovska. Skutočne úžasné a pre mňa top miest …

+ 1 ďalší príspevok

Komentár

Adina k fotke: Biela skala Ďakujem za upresnenie, domáci vedia najlepšie :-). Potešilo ma, že v tých vzdialených som sa nemýlia. Ešte mám nejaké restíky v okolí, teším sa na ich návštevu.

+ 2 ďalšie príspevky

Komentár

Paulovič pali76ZM k fotke: Znievske výhľady To hej. Počasie nám nevyšlo moc ideálne, ale výhľad zo Znievu je očarujúci. Chystali sme sa sem už pár rokov a tak nám tá oblačnosť až tak nevadila.

+ 2 ďalšie príspevky