Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Alfréd Grosz – Povesti spod Tatier

Diskusná téma K článku: Alfréd Grosz – Povesti spod Tatier

Pri listovaní regionálnych novín, hľadajúc, čože je nové pod Tatrami, ma nadchla správa o vydaní novej knihy o povestiach z prostredia Tatier. V správe sa uvádzalo, že knihu vydalo v polovici marca 2013 nakladateľstvo Marenčin PT v náklade 2000 kusov a spoluiniciátorom bol Tatranský okrášľovací spolok (TOS). Ponúka sa nám príležitosť zadovážiť si knihu tejto témy bez hľadania v antikvariátoch a v stopercentne dobrom stave.

Jaroslavg

ahoj dnes som si kúpil túto knihu a za pár dní by som ju mal mať prečítanú nakoľko je veľmi zaujímavá , ak by mal niekto záujem rád si s ním túto knihu vymením za inú knihu s témou prírody

TK

Moc hezka a zajimava kniha. Jenom, trochu na vysvetlenou, na straně 102 vzpomínaný Neutitschein je na Slovensku (i v Ceske republice) dnes predsi jen spis znamy pod nazvem Novy Jicin.

PaliT

Ach, jaj, Marenčin zas vydal niečo, čo nemôže chýbať v našej knižnici...

FunTTomas

shatterhand: tak veru. Ale tam narobili chaos s chotármi. Ešte, že Tepličku nechali Liptovskou a nepremenovali ju na Spišskú, keď ju zahrnuli k Spišiakom.

Shatterhand

FunTTomas: Ďakujem za objasnenie. Nazývať Temnosmrečinskú Smrečianskou sa mi zdá neštandardné, v prípade Žiarskej je označenie Smrečianska historicky doložené. Každopádne aj Temné smrečiny patrili pod Liptovskú stolicu a neskôr župu, i keď sú vo Vysokých Tatrách.
Výber povestí bol zrejme ovplyvnený aj autorom, ktorým bol spišský Nemec z Kežmarku.
A čo sa týka mesta Vysoké Tatry, jeho územie sa v posledných rokoch zmenšilo nielen reštitúciou obce Štrba, ale aj Pribylina (získala časť Podbanského - pravý breh Belej s hotelmi) a Východná (pás lesných poz. Tri studničky - Krivaň). To znamená zmenšenie okresu PP na úkor LM, resp. Prešovského kraja na úkor Žilinského. Väčšina dnes používaných máp administratívneho členenia je ešte bez týchto zmien (a niekde píšu, že najvyšší vrch Žilinského kraja je Bystrá, inde už správne Kriváň).

FunTTomas

shatterhand: Kriváň áno, ale to je tak všetko. Smrečiansku dolinu myslia v tomto prípade Temné smrečiny, nie dolinu Smrečianky (Žiarska dolina). Podbanské (m. č. VT) a Štrba sú síce historicky liptovské územia, ale dnes patria pod okres Poprad, tak ich málokto vníma ako Liptov, aj keď je to tak. Na to koľko povesí by sa našlo v liptovskej časti Západných Tatier, je toho v knihe málo.

Shatterhand

Bazin: Díky za tip. Ku knižke som sa zatiaľ nedostal, ale keďže doslova hltám všetko o Tatrách, je to len otázka času.
FunTTomas: Pozeral som len tú recenziu so zoznamom kapitol a niečo z liptovskej časti tam predsa musí byť, napr. Legenda o Kriváni - Kriváň je predsa na Liptove. Alebo povesť o Smrečianskej doline - to je podľa mňa starší názov Žiarskej doliny. Alebo ten drak na obálke, tu síce sedí na štvorvrchole Vysokej (s Ťažkým a Dračím), ale kdesi som čítal, že nejaký drak sa usídlil vo veži štrbského kostola a Štrba je tiež na Liptove.

FunTTomas

Môžem potvrdiť, že knižka sa dobre číta. Je skoro ako kronika, lebo do príbehov sú zamiešané aj faktografické údaje a koho zaujímajú podrobnosti, tak si nalistuje poznámky na konci, kde sa dozvie reálie o ľuďoch i polohopis jednotlivých lokalít, čo povesti obohacuje o zaujímavé súvislosti. Takže okrem detí poteší dielo aj ľudí, čo sa hlbšie zaujímavú o históriu tatranského regiónu. Kniha obsahuje aj povesti z Pienin/Zamaguria a z poľských Tatier i Podhalia. Jedine, čo možno vytknúť sú chýbajúce povesti z liptovskej časti Tatier, lebo pár príbehov autor opisuje aj z Oravy.

Jantaara

Ilustrácia vyzerá pekne, pozriem do knihy na predajni, už by hádam aj mohla byť, na nete ju uvádzajú skladom. Dám si neskorší darček na MDD možno :-)

Bazin

este by som dodal, ze text je napisany zrozumitelne a lahko citatelny aj pre druhaka na zakladnej skole.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma