Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: McNETT Freesole – lepidlo na podrážky

Rc1

no ked tak spominam, gumu som asi este s tym neskusal lepit (teda nemam ani sajnu z coho je vlastne vacsina podrazok co som lepil, ci nahodou neobsahuju aj gumu). podrazky som predtym skusal s obuvnickymi lepidlami aj podlepovat vystrizkami z duse z bicykla a je pravda, ze vacsina pokusov zlyhala prave na tom, ze ta dusa k tomu nechytila. ale s tymto pattexom som to este neskusal.

Peter61

@rc1 - ZAUJIMAVE JE, ZE NA tom Pattexe nie je vypisana guma, mozno preto, ze maju daco specialne na gumu.

Rc1

lubo to s tou tvrdostou ma logiku, avsak existuju aj vynimky. raz som (este niekedy tesne po otvoreni hranic) v rakusku kupil jedni boty, ktore sice boli povodne kupovane ako vysoke zimne na bezne nosenie(aj ked neboli nejak zvlast zateplene skor vysoke proti snehu aale zasa celkom izoluju aj v mraze) a nie na hory. maju velmi makku podrazku a poviem ti prechodil som s nimi uz vselico maju za sebou vela tatranskych tur, vela chodenia po lesoch, nosil som ich aj na dovolenky atd. a dodnes nie je na podrazke ani poznat ze bola vobec pouzivana. neviem ani co to je za znacku, nemaju ju uvedenu iba na jazyku je napisane for trekking. su vyrobene z brusenej koze (celkovo su velmi makke) a nie su nepremokave. ta podrazka je fakt extremne makka (nieco ako silikon)citis kazdy kamen, aaale vobec sa nederie, je extremne elasticka. a este sa mi nikdy nestalo, ze by ma na nich posmyklo, dokonca ani na mokrych skalach v tatrach. ale vyuzitie maju skor v zime do tuhsich mrazov, podrazka aj vyborne izoluje odspodu.

Lubo

@rc1
Smykanie/nesmykanie na mokrych kamenoch je otazkou nie Vibramu ale tvrdosti zmesi konkretneho modelu. Makksia guma menej smyka ale aj menej vydrzi a naopak. Nesmykavu podrazku zoderies za par tyzdnov denneo nosenia v meste, preto sa napr. do horskych poltopanok zvykne davat tvrdsia zmes. Su aj ferratove specialky, ktore skvelo drzia na skale (napr. starsie Kayland Crux) ale nosit ich mimo ferrat ich rychlo znici.

Co sa tyka tohto lepidla, vyrobca uvadza, ze na male trhliny to mozno pouzit. Pri velkych by som skor volil Petrov pristup - vymena. Lebo nikdy nevies, kedy sa taka topanka zradi v najnevhodnejsej chvili.

Rc1

pattex.sk/univerzalne-lepidlo…

podla obrazku je to na 99% tento, ale musim este overit doma.
no mozno ano, zatial som mal stastie iba na tvrdsie vibramky. mas aj skusenosti s tymi nejakymi maksimi? mam skusenost ze vibram dost smyka na mpkrych kamenoch, preto niekedy radsej volim inu nevibram alternativu.

Rc1

mozno sa to netyka uplne tejto temy (lepenie podrazky o topanku), niekedy v minulosti v inej teme sa tu preberalo lepenie prasknutej podrazky priecnou prasklinou. viaceri tu pisali, ze to je skoro nemozne. tiez som s tym dlho zapasil, mal som viacere topanky, ktore som kvoli priecnej praskline musel vyradit. skusal som vselijake lepidla, aj specialne obuvnicke, asi vsetky druhy chemoprenov atd, dokonca som ich mal aj u obuvnika vydrzalo to ale nanajvys dva tri tyzdne alebo jednu dve tazsie tury. pred par mesiacmi som asi uz zo "zufalstva" kupil pattex ten v takej malej ciernej flasticke (cca 4-5eur) a z vysledku som bol prijemne prekvapeny. po zalepeni som nechal este dva dni vytvrdnut a podrazky (lepene spoje) drzia dodnes. zatial som to neskusal na podrazkach vibram, tie nastastie tak nepraskaju (mozno preto ze su podstatne tvrdsie a neohybaju sa pri chodzi tak ako maksie podrazky). zajimalo by ma, ci by sa oplatilo pre tento popblem kupit toto lepidlo z clanku, ak ma niekto skusenost.

Peter61

Dobry tip Lub ! spicka v amaterskej triede,doplnim:

  • na vylety do Alpoch pre vacsiu skupinku ( 5 ks v aute a vacsie ) sa zide nosit tuto zazracnu tubicku a aj dajaky odmastovac ( perchloretylen, tech.benzin)
  • kazde lepidlo po otvoreni tvrdne. moje prve dva freesole mi zatvrdli cca v poslednej tretine. Aktualnu ediciu skladujem podla metody RTFM v mraznicke.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum