Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Nórsko - Briksdalsbreen

Diskusná téma K článku: Nórsko - Briksdalsbreen

Jostedalsbreen je najväčší pevninský ľadovec Európy s výnimkou Islandu. Pokrýva horské vrcholy národného parku Jostedalsbreen, vysoké 1650 – 2083 m. Z ľadovca vyčnievajú tzv. nunataky – holé špičky skál, ktorých základňa je ukrytá pod ľadom. Súvislá plocha ľadu, ktorá sa udáva, je 475 km2 a hrúbka až 300 metrov. V okolitých údoliach sa nachádza 24 splazov. Čelá niektorých z nich sú turisticky veľmi dobre prístupné. My sme sa boli pozrieť práve pri jednom z nich, pri Briksdalsbreene.

Lubo

Na povrchu ladovca vsak nie je s istotou mozne hovorit o lade z velmi vzdialenej minulosti :-)

Hasty

cize tereticky spodok ladovca a odtial vytekajuca rieka je "znecistena" (aj preto je zelena), ale vrh ladovca je cisty a moznoze odtial sekaju kusy ladu ;)

Lubo

Voda, ktora vyteka z ladovca obsahuje uplne jemne ciastocky podlozia, po ktorom sa ladovec klze. Preto su ladovcove riecky kalne. Takto voda je pre ludi nevhodna na pitie. Jedine, ze by v tom vikingfjorde bola voda, ktoru ziskaju roztopenim ladu ziskaneho nejakou hlbkovou sondou. Zda sa mi to nanajvys nepravdepodobne :-).
Otaza filtracie je myslim bezpredmetna, ten jemny prach upcha kazdy filter pomerne rychlo...

Hasty

Vodu som si sice odtial neodniesol, ale kupil som Vikingfjord vodku, ktoru udajne miesaju s vodou z ladovca Jostedal a oznacuju ju ako najcistsiu lebo voda zamrzla este v case ked bol svet cisty :D. neviem ci to je pravda, ale kvalitna bola :)

J.filip

Je tiež dobré že v severných krajinách netreba ísť kôli ľadovcu aždotakejn.m.výšky.Unás gerlach presahuje cez200n.m.A ľadovec nemámepreto lebo zme málo severne položená krajna.V NÓRSKU sú tie vrchy vsoké 1650-2800m.n.
a jetam druhý najväčší ladovec v európe.

J.filip

Bolo by zaujímavé si odtial zobrať lad.Voda a lad v ľadovcoch sú staré desaťtisíce rokov.

Kossuri

Veru, my sme pri návšteve splazu Nigardsbreen podnikli naivný pokus vystúpiť splazom až na hlavný ľadovec, dostali sme sa len do výšky 550 m, teda nejakých 200 výškových metrov. Ľadovec bol naozaj veľmi rozpukaný a členitý a pohyb po ňom neskutočne zdĺhavý...

Funttomas

Jakub:
v spomínanej osade Briksdal je kemp s burácajúcim vodopádom priamo nad hlavami, kde sme spali. Za udatného dažďa sme tam s Luu varili večeru pod dáždnikom pre celú partu. V megasuveníroch povyše sa dá dobre nakúpiť. Hlavne Japonci sa vyvážajú na autíčkach k splazu. Takto sme tam stretli autobusový zájazd Japoncov v pláštenkách Niagara Falls, pre ktorých sme boli fotoatrakcia, lebo sme sa fotili s veľkým cepínom. Samozrejme si nás aj oni vyfotili ;-). Údajne nás odfotil na náš fotoaparát aj „profesionálny šikmooký fotograf“, ktorí nám na fotke urezal nohy :-).

Bobo7:
uvedená atrakcia pohybu po ľadovci so sprievodcom je poriadna komerčná blbosť za veľké prachy (NOKy). Vodca vás tam naviaže na lano a dostanete ľadovcovú výbavu. Na pár metroch popri kovových tyčiach vám ukazuje ako sa pohybovať po ľade. Pre ľudí, čo už boli na ľadovci sú to vyhodené peniaze. Splaz Briksdalsbreen aj tak nepatrí k miestam, kde by sa dalo chodiť na poriadne ľadovcové túry, lebo je veľmi rozpukaný. Na poriadne túry sa chodí v iných lokalitách pohoria Jostedalsbreen, nie na splazy. Ale dotknúť sa a vyfotiť pri neskutočne modrom ľadovci stojí za to. Návštevu ľadovcového splazu jednoducho patrí k cestovaniu po Nórsku vrátane turistiky a ďalších atrakcií.

Luu

Jeeej:) tu som bola dva roky dozadu..krasne zazitky...ale vidno, ze toho ladovca ubuda:(

Bobo7

co ja viem...keby som tam mal cestovat len kvoli tomu celu ladovca, tak v ziadnom pripade...to si pozriem aj na pohladnici...ked uz, tak by som po nom radsej podupal par dni :)

Misko

hehe, docela zaujimave je ist k ladovcu po tom moste, ktory je na fotkach, to si clovek uzije hodne vody ... a kto trochu patra tak najde kusok odtial peknu cesticku lesom, suchu a rychlu ... takze ak tam mate cestu, hladajte v lese, inak je to paradna sprcha :)

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov