Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Obručné – Minčol

Diskusná téma K článku: Obručné – Minčol

Za všetko môže článok „Čergov, miznúca divočina“, uverejnený na tomto portáli. Článok, ako aj krása pohoria na mňa tak zapôsobili, že som sa po jeho prečítaní skontaktoval s lesoochranárskym zoskupením VLK, ktoré tam odvádza ušľachtilú prácu a následne som obdržal petičné hárky. Spočiatku sám a neskôr aj s pomocou priateľov som po Poprade zbieral podpisy na záchranu čergovských lesov a bolo mi jasné, že keď príde začiatok mája, neodkladne sa vydám do tohto málo známeho pohoria.

Mirino

Práve sa mi podarilo využiť babie leto a stráviť štyri dni v Čergove. Potvrdzujem, že úsek Minčol - Obručné bol najťažším z celej hrebeňovky. A to nie len profilom. Ale je otrasne značený, naviac značkár nevie používať šípky. Takže na odbočenie z lesnej cesty vás nič neupozorní. Asi polhodinku ma takto stála odbočka doprava do sedla pod Dlhou. Z lesnej cesty sa odpája nenápadný chodníček a značka je vidieť až po chvíli z tohoto chodníčka. Ani nie je vidieť z cesty.
A ten v článku spomínaný prameň priamo na červenej pod Minčolom tiekol pekne, ale nie je ani v papireovej mape VKÚ, ani v tunajšej mape. Ak má niekto súradnice, tak by stálo za to ho sem doplniť.

Majecko_32

Tento úsek je snaď najťažší v celom čergove, zle značenie, potrebná veľmi dobrá orientácia, naročný teren...no pocit na nezaplatené a zlaté nožky....

Peter Miler

Tuším si tu z toho nočného pochodu dával aj fotku do galérie s troma siluetami postáv z Minčola. A tričko jasne - album Nordland - sú na ňom hory :-)))

Ragnarokkr

Ak tam máš na fotke tričko Bathory, tak odo mňa bod naviac :) Bol som v Čergove nedávno, ale na nočnom pochode. Škoda že výhľady neboli, no pohľad na hviezdnu oblohu stál za to

Daulagiri

Výborne opísané aj tie krásy tamojšej prírody aj tie negatívne faktory našej spoločnosti.
Pre mňa zatiaľ neznáme pohorie, ale pomaly ho už registrujem a raz sa určite vydám po tvojich stopách. A fotky sú tiež dobré napriek počasiu. Teším sa na pokračovanie.

Peter Miler

dzakomoo - to Jezersko to bol fakt brutal. Nuž ale takmer celá Magura je (nie len po víchrici) odlesnená.

PaliT

Zaujímavé, že len prednedávnom som mal robotu nablízku a chcel som popri tom absolvovať túru Obručné - Bardejov, ale potom z toho zišlo. No z tohto článku mi doplo, že sa k tomu zámeru treba vrátiť, pekné a inšpirujúce :)

Dzakomoo

Peter veľmi pekný článok, teším sa aj na pokračovanie. Západná časť Čergova leží v mojom domácom okrese a vlastne nechápem tomu prečo, ale ešte som ho nikdy nenavštívil.. a veru to musím čím skôr napraviť, pretože je tam nádherne :) Veľmi ma zaujal smrek šľachtic. Ešte čosi k odlesňovaniu našich krásnych pohorí - ťažbárov neodradia ani také katastrofy, ak boli brutálne povodne v Čergove, napr. 2008 Čirč - 2 obete :( alebo 2009 Livovská Huta. Samozrejme, že to nie je len ich vina, ale zlé hospodárenie v lese tomu veľmi pomáha. Ďalším príkladom asi týždeň dozadu to isté v Jezersku..

Peter Miler

Čavte,vďaka za zastavenie, druhá časť je v redakcii, takže bude aj pokračovanie. Potom mi už počasie prialo oveľa viac, čo sa prejavilo aj na fotkách.
Nonormal - tvoje veci z Čergova som čítal prv, než som sa tam vydal, takže spätne aj ja ďakujem :-))Čergov proste nemá konkurenciu.

Sigor

nazdar,pekny clanok.
mal som moznost pozriet si cergov a musim suhlasit,bude ho skoda ked sa don ho pustia.Take zakutia,luky,hrebene uz asi inde nenajdeme.To co som tam videl,zazil bolo jedinecne,neopakovatelne a som rad ze som to stihol \"vsetko\" vidiet.lesu zdar-horam zvlast

Bikemartin

Peter, ber to z tej lepšej stránky, napr. po lyžiarskom vleku, ktorý končil asi 20m JV pod krížom, už niet ani stopy :)

Bazin

krasny a vnimavy opis prirody a pomerov u nas na zamyslenie. Vdaka!

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma