Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma Blíži sa koniec organizovanej turistiky na Slovensku?

Diskusná téma Blíži sa koniec organizovanej turistiky na Slovensku?

Čitateľov tohto servera by asi malo zaujímať, že v medzirezortnom pripomienkovom konaní (do 30. mája) je návrh novely zákona 326/2005 o lesoch, ktorý okrem iného navrhuje:

  1. V § 30 odsek 3 znie: "Organizovať telovýchovné, športové alebo turistické súťaže a podujatia alebo vykonávať komerčné aktivity na lesných pozemkoch možno len po písomnej dohode s obhospodarovateľom lesa."

Netreba dlho rozmýšlať, aby človek zistil, že je to de facto koniec organizovanej turistiky a cestovného ruchu v prírode na Slovensku.

Samotný návrh novely pozri tu (ide o bod 54): https://lt.justice.gov.sk/Document/DocumentDetails.aspx?instEID=-1&matEID=6173&docEID=304496&docFormEID=-1&docTypeEID=1&langEID=1,

Jjano

Yetee, skús si prečítať celú túto debatu a zistíš, že ani zďaleka nejde o zbytočný problém.
K Tvojmu hodnoteniu ľudí sa nevyjadrujem.

Yetee

Zbytočný právnici riešia zbytočný problém. Občania bežne organizujú komerčné aktivity v prírode. Mojou najobľúbenejšou bolo napríklad "Konské pólo na Štrbskom plese" :)
Taký vlastník lesa nemôže svoj majetok využívať na komerčné aktivity. Za to ktokoľvek iní môže jeho majetok na komerčné aktivity využívať neobmedzene :)
Len aby bolo jasne v pojmoch a dojmoch.
Komerčná aktivita = aktivita za účelom zisku.

Jjano

Po dlhej dobe pridávam do tejto témy stručnú informáciu o tom, že právnici (skvelí pávnici!) Via Iuris počas ostatných troch rokov dotiahli porušenie aarhuskej dohody pri prijímani novely zákona o lesoch až na tzv. Aarhuský výbor, čo je dosť vysoká inštancia v danej veci.

viaiuris.sk/via-iuris-na-zasa…

Len pripomeniem, že pri prijímaní novely zákona o lesoch v roku 2013 nebola vôbec braná do úvahy a prerokovaná hromadná pripomienka myslím okolo 11.000 občanov (vrátane mnohých čitateľov hiking.sk). Vďaka tomu sa do lesného zákona dostal o.i. aj sporný paragraf obmedzujúci komerčné aktivity v lesoch. Bola tým Slovenskou republikou porušená tzv. Aarhuská dohoda a týmto smerom sa uberajú právnici Via Iuris, aby dosiahli "zneplatnenie" tej novely.

Fangorn

takže obavy že ako turista samotár bez komerčných aktivít sa ma zmena nijako nedotkne. Aspon v tomto zdravý rozum zvíťazil.

Jjano

Jaro, veľmi si zjemnil výklad toho zákona, v skutočnosti je to oveľa tvrdšie.
Podľa novely lesného zákona je teda dnes už povolenie majiteľa potrebné nielen na komerčné podujatia, ale na akékoľvek aktivity "za účelom dosiahnutia zisku", čo je oveľa širší pojem než len komerčné podujatia.
No a netýka sa to iba súkromných, ale všetkých lesných pozemkov, teda aj štátnych, mestských a obecných, cirkevných a pod.
Bohužiaľ, nebolo sily zabrániť prijatiu toho odstavca :-(

Jaro.q

Tak nám už schválili novelu lesného zákona.
Cyklisti, turisti alebo zberači húb sa do súkromných lesov dostanú aj naďalej zadarmo. Voľný pohyb sa však netýka tých, ktorí budú v prírode organizovať komerčné podujatia. Majitelia lesov si v takýchto prípadoch budú môcť od organizátorov akcií vypýtať poplatok. Rozhodovať budú aj o tom, či spoplatnia napríklad letný detský tábor.
Na aktivity za účelom zisku, ktoré sa uskutočnia v lese, musí dať súhlas jeho majiteľ. Ten si potom bude môcť určiť podmienky, za akých pozemky prenajme. Týkať sa to môže športových podujatí alebo koncertov. Z celkovej rozlohy takmer dvoch miliónov hektárov lesov tvoria súkromné, ktorých sa novela dotkne, vyše tretiny. Súhlas nebude treba na sporadický zber húb a lesných plodov.

Jjano

Jaaaaaaaaaj, ja som pozerau navrhovanô znenia a nie to schválenô... :-)

Peter61

pardom, zabudol som dodat, ze to je 544/2002 Z.z.
Zákon o Horskej záchrannej službe

Peter61

To all:
co spominal Lubo, HZS je v pohode:
§ 9 Povinnosti organizátorov podujatí
Organizátor športového a iného podujatia v horskej oblasti, pri ktorom môže dôjsť k ohrozeniu
života alebo zdravia, je povinný najmenej tri dni pred jeho konaním ohlásiť horskej službe zameranie
a miesto konania podujatia a v prípade potreby prerokovať s horskou službou bezpečnostné opatrenia.

Lubo

Jjano, pozeraj schvalene znenie, nie navrhovane. Schvalene najdes uplne dolu Takze:

§ 2
Na účely tohto zákona sa rozumie
g) športovým zariadením pozemok, vyznačený turistický chodník, stavba, vodná plocha alebo ich súbor a priľahlé priestory, ktoré slúžia výhradne alebo prevažne na konanie podujatí,

Dalej, podla nasej interpretacie §1 b) sa na NTS bude vztahovat len oznamovacia povinnost v intravilane obci, t.j. oznamime to obciam Telgart a Donovaly. To neoficialne robime uz roky, takze no big deal for us.

Taktiez sme na tom celkom dobre aj s ohladom na bezpecnost, lebo spolupracujeme s HZS, coz je zlozka Ministerstva vnutra.

Sona

Janci, ja som nasla taketo znenie toho bodu: športovým zariadením pozemok, vyznačený turistický chodník, stavba, vodná plocha alebo ich súbor a priľahlé priestory, ktoré slúžia výhradne alebo prevažne na konanie podujatí...

Jjano

Lubo, na základe čoho si to myslíš?

§ 2

Na účely tohto zákona sa rozumie
g) športovým zariadením pozemok, stavba, vodná plocha alebo ich súbor a priľahlé priestory, ktoré slúžia výhradne alebo prevažne na konanie podujatí,

Peter61

kuuua, Lubo, ze si to idem precitat este raz cele a poriadne ?

Lubo

Jjano
TZT tento zakon povazuje za sportove zariadenie.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov