Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Polonina Boržava a Synevyrské jazero

Diskusná téma K článku: Polonina Boržava a Synevyrské jazero

Zakarpatská Ukrajina. Tak blízka a zároveň vzdialená. Územie, ktoré bolo niekoľko desaťročí súčasťou nášho štátu, no dnes s ním neexistujú prakticky žiadne kultúrne ani spoločenské väzby. Je veľkou neznámou za východnou hranicou Slovenska. Zakapatská Ukrajina alebo Podkarpatská Rus, ako je tento región u nás nazývaný, bola v rokoch 1919 až 1938 jednou zo štyroch samosprávnych oblastí Československa. Hlavným centrom bol Užhorod. Mesto, ktoré začína prakticky hneď za dnešnou ukrajinsko-slovenskou hranicou.

Barbora11

Jeeeej, presne pred týždňom som tam bola :))) V tej kolibke pri jazere majú úúúžasné vareniky - dali sme si ich s dubáčikmi, kúpila karpatský čaj od deciek, ktoré každé ráno z dedinky Synevyrská Poľana šlapú na bicykli do kopca, aby turistom čo to predali. Pri Synevyrskom jazere sme boli na 1 noc a potom pokračovali na našom tripe ďalej až k rumunským hraniciam. Nechýbalo kúpanie v jazerách Solotvina, kde je koncetrácia soli podobná Mŕtvemu moru. Nebola to moja prvá návšteva Ukrajiny a rozhodne sa tam ešte rada vrátim. Super gastronómia, milí ľudia, čaro nespoznaného.

Dzakomoo

pekna "exotika". ale musim poznamenat, ze niektore fotky mi uplne pripominaju dediny u nas :)

Mirino

Poteším všetkých, ktorým sa páčia tie autobusy v Koločave. V úplne rovnakom palebnom postavení tam stáli aj na jeseň 2012, s pevným odhodlaním, že ešte dačo vydržia.

Bazin

perfektny clanok z byvalich nasich clankov, dal by som si povedat....a parada doku foto.

Zdenči

Takú protekciu zase na Hikingu nemám, že by mi článok vydali hneď po napísaní...aj keď pár krát sa to už stalo :-)

Peter Miler

Jáj, som si nevšimol dátum :-))) Však mi to prišlo divné :-))

Zdenči

Peťo, toto je z Ukrajinských polonín z 2010-teho. Teraz sme sa poflakovali po slovenských poloninách.

Peter Miler

Človeče to sú fofry :-))To si kedy stihol? Ledva ste prišli a už je tu článok - že ty si ho písal už v autobuse? Už sa teším na ďalší.

Zdenči

Ďakujem redakcii (Tomášovi) za doplnenie a upresnenie faktov:-)

PaliT

Vďaka za príjemné priblíženie miest, kam sa tak bežne asi nedostanem. :)

Adina

Krásne spomienky na krajinu s krásnymi horami. Veľmi pekne si to napísal, veľa si pamätáš :-). Nezabudnem na večery, keď nám Jožko rozprával históriu miest, kde sme sa práve nachádzali a ešte viac. Hotová studnica. Úžasní sprievodcovia :-). Teším sa na pokračovanie.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma