Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma bolest prstov

Diskusná téma bolest prstov

zdravim, mam taky problem, ze po dlhsej ture na tvrdom povrchu (VT) ma vecer bolia palce, ale nie ze su odrete, ale klby na palcoch, a to nosim hrubsie ponozky aj teraz v lete, aby bol maksi dopad, hlavne pri zostupoch.neviete cim to moze byt? rozmyslam ci mi pomozu napr. nejake vlozky do topanok. dakujem

Adina

pevná, kvalitná obuv. Je ale aj možné, že sa začínajú vytvárať výrastky na kĺboch.

Ondro_RK

ja by som povedal (aspoň z toho, čo si doteraz napísal), že asi nepoužívaš najvhodnejšiu obuv do vysokohorského prostredia.
Nie každá obuv, ktorá má vibram podrážky je aj vhodná/najvhodnejšia do Vysokých Tatier (aj keď sandálkových, príležitostných? ,,vysokohorských turistov" človek na chodníkoch postretá tiež dosť).

,,Podrazky mam vibram, celkom tvrde" ... aké sú to celkom tvrdé?

,,Každému modelu topánok je priradený tzv. "Stupeň pevnosti", ktorý je znakom flexibility (ohybnosti, prispôsobivosti) topánky. Tá záleží od: konštrukcie topánky, zvršku (použitého materiálu), druhu podrážky a medzipodrážky, celkového dizajnu obuvi a pod. Stupne pevnosti sú prideľované v rozsahu od 1 - 9. Čím nižší stupeň, tým vyššia ohybnosť. Pre nenáročnú turistiku odporúčame stupeň 3-5 a napr. pre pohyb vo vysokohorských zaľadnených terénoch stupeň 8-9. Stupeň 1 odpovedá bosej nohe." (stupnica pevnosti obuvi Kayland) => k tomuto zrejme smeroval svoju otázku aj Peter.

Neuvádzaš, aké topánky máš, ale myslím si, že dobré vložky do topánok aj z mojich vlastných skúseností dosť pomôžu tlmiť otrasy pri došlapoch/zostupoch v skalnatom teréne (niečo pomôžu aj ponožky, ako píšeš, ale viac tie vložky spolu s tlmiacou medzivrstvou podrážok).

V mojom prípade doposiaľ najlepšie vložky do topánok, ktoré som mal štandardne v topánkach pri ich kúpe (doteraz som používal/používam obuv od výrobcov (ak nerátam zdedené kanady a nejaké kožené topánky:-): Aigle, Trezeta, Garmont, Kayland, Raichle, La Sportiva, Salewa, Scarpa) som mal v topánkach Raichle --> boli to vložky s označením Ortholite, niečo takéto (partir-en-vtt.com/…/ortholite…), (salshop.ru/…/Ortholite .jpg) - toto sú veľmi dobré vložky do topánok, čo sa životnosti a tlmiacich vlastností týka super! a cena na Slovensku aktuálne 5 EUR ;-)

Peto.z.bb

sornstajn, mozno skus testnut aj vlozky do topanok s pamatovou penou. ALe nie tie lacne z kuponovych webov a pod., ale solidne do turistickych topanok z nejakeho lepsieho obchodu s obuvou na VHT. Tiez mam dojem, ze niekedy je rozdiel aj to z akeho vlakna mas ponozku, napr. mam dojem ze Coolmax a pod. mi smykaju (a tym sa palce viac tlacia o vnutro) o dost viac ako napr. ponozky z merina. Tiez mam par nie idealnych topanok, kde som viac zohladnoval ine parametre ako to ci mi uplne presne sadli na moje asi dost atypicke chodidlo - a s ponozkami a vlozkami sa mnohe dalo fajn upravit.

HonzaIV

tiez si myslim ze to je vlozkou... ked som raz siel v Hanwagoch pochod praha prcice 50km bez vlozky tak ma boleli nohy dalsie tri dni... ja pouzivam vlozky z Hudy, sice su drahsie, ale maximalna spokojnost... maju tam natu taku dosku, kde ti zistia aka vlozka sa na tvoju konkretnu nohu hodi...

Ondro_RK

--> lenrob, nestraš ho.

Ja sa stále prikláňam k tomu, že má proste mäkšiu obuv, ako je do Vysokých Tatier vhodné mať a po dlhšom pohybe v skalnatom teréne to má potom proste otlačené - viac namáhané v miestach došlapu, teda v miestach, ako sa spájajú predpriehlavkové kosti s článkami prstov (gjar-po.sk/…/NOHA.JPG) - to je môj laický názor.

Peter61

Ad vlozky :
moneta.sk/vlozky-do-topanok/
moonost kupi si viac druhov a striedat pocas tury aspon vlozky, ak uz nie aj obuv.
Odpovede celkom OK, iba v suvislosti s artrozou by som sa spytal aj na vek .
Divim sa, ze petozbb, ktory sa pravidelne prehlasuje za ZTP, nepertraktoval aj zdrav. stav a pridruzene dg.

Peto.z.bb

Peter61, striedanie vloziek do topanok pocas dna idem na sebe testovat. Otazka na Teba: ktore z moneta.sk maju pamatovy efekt? A aj prosba: skusme uz bez provokacii a osobnych (polo)utokov, OK?

Adina

Ondro, to nieje strasenie, ale fakt. Kym si neda vysetrit nohy, nemusia pomoct žiadne vložky, skusanie kvality je potom draha zalezitost...

Peter61

Adina - kvoli tomu skusaniu prave odporucam slovenske.

Lenrob

Nestrasim, koniec koncov sublas s Adinou, moze vrazat peniaze do niecoho v com nie je problem. Na zaciatok mozno vyskusat aj vyz. doplnky na klby - ale to vysetrenie by bolo najrozumnejsie

Lubo

@sornstajn

Skus este uviest presne ake topanky pouzivas: znacka, model, vek topanok.
Dalej ci si tento efekt spozoroval az teraz a pred tym to tak nebolo, alebo ci v tychto topankach mas vo VT vzdy takyto pocit. Taktiez ake topanky si pouzival predtym, ked si vo VT taketo pocity na palcoch nemal. Rovnako by ma zaujimalo, ci ti pri doslape narazaju/dotykaju prsty o stenu topanky vpredu.

Na zaver pridaj aj trasy tur, pri ktorych si to spozoroval.

Pocitovo mi to zatial vychadza tak, ako uvadza Ondro. Cim problemovejsia noha, tym je lepsie mat tvrdsiu a pevnejsiu obuv. Hoci ano, aj tu su vynimky. Su ludia, co po zavaznych urazoch mozu chodit len v sandaloch. Napr. taky Becko roky chodil len tak...

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov