Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Táborisko v sedle Priehyba

Diskusná téma K článku: Táborisko v sedle Priehyba

Sedlo Priehyba je najnižšie položeným horským priesmykom v hlavnom hrebeni Nízkych Tatier a už oddávna ním prechádzala stará furmanská cesta medzi Liptovom (Čierny Váh) a Horehroním (Heľpa). Dnes je hlavne križovatkou frekventovanej hrebeňovej trasy pohorím (Cesta hrdinov SNP / E8) a obľúbenej spojovacej cyklotrasy z údolia Hrona do povodia Váhu. Sedlo je zároveň oficiálne vyhláseným miestom na táborenie (stanovanie) počas prechodu nízkotatranskej hrebeňovky.

Pavel Forgáč

Prespal som tu 21.6.2023 stav ok. Prenocoval som tu v monštruoznej búrke. Keby nemám hamaku a celtu tak som asi mokrý. Našťastie som mohol improvizovať. Nová paliho útulňa by sa mi vtedy zišla. Je škoda že prístrešok nemá upravené podkrovie. Stačilo by pár latiek a bol by tam parádny priestor na noc. Ak sa bude stavať útulňa bolo by fajn sa zamyslieť aj nad úpravou prístrešku. Každé miesto na noc sa hodí.

Samkoh

na najedenie poslúži ale nespal by som tam.

Robon

Lesy SR sa majú za čo hanbiť čo sa týka ohľaduplnosti voči turistom.
Vo Švajčiarsku na skalách v Alpách (foto pointy) sú bežne v 2000 - 2500 m.n.m. urobené lavičky aj s opretím na chrbát.
Parková pohodička u nás je to ako v dobe kamennej. Keď nejaký KST obnoví značky po piatich rokoch považujeme to za úspech.
Chceme byť všade a všetci svetoví, ale čo ponúkame "tomu svetu"?

Robon

V júni minulého rokou s partiou robili hrebeň NT (tak sme si tu dali pauzu), no prešli sme len polovicu po Čertovicu (počasie nás vyhnalo).
Východná polovica je v katastrofálnom stave už niekoľko rokov a asi aj tak zostane keďže je to NP NT.
Ja by som ten prístrešok z troch strán olatoval do výšky cca 70 cm od spodného hranolu.
Z čisto praktických dôvodov, na "zábradlí" sa rýchlejšie presušia spotené tričká a ponožky, človeku nefúka na kríže keď sedí a suší sa, zo stola nič neodfúkne

Jjano

Tomáš, čo je dosť paradox, keďže je to vyhradené miesto na prespatie :-(

Bikemartin

Keďže developeri salašov z Turca J + U.L. to majú trochu ďaleko, tak prístreška by sa mohli ujať nejakí miestni partizáni a dorobiť aspoň steny z dosák.

FunTTomas

Boro: žiaľ, je to tak. Je to v podstate drevené sedenie so strieškou. Zjavne lesáci nechcú, aby sa v ňom prespávalo.

Dady

preto aby Lesy SR ukazali, ake su ustretove voci navstevnikom :D
zasa na druhej strane vieme, ze cim komfortnejsi pristresok/buda/utulna, tym viac laka na (zne)uzivanie a na veci, na ktore to nebolo urcene... zvlast v pripade lahko dosiahnutelnej lokality

Boro

Lubo, a načo to tam potom stavali? Asi len preto, aby sa zasa niekto nabalil.

Lubo

Pani,
a co ak zamer investora tejto stavbicky nebolo robit kvaziutulnu? Tato lokalita aj tak uz nema ten charakter ako mala pri vyhlasovani za taborisko. Chyba tu funkcny pramen a aj stavba stanu je na tych sutroch nerealna. Treba zatat zuby, pokracovat dalej a vyspat sa na Andrejcovej.

Peto.z.bb

Boro a dalagirl - absolutny suhlas, ale to iste, len inymi slovami, napisal aj Tomas v clanku. Fakt skoda, pretoze pri nakladoch len o 20-30 % vyssich mohli postavit na rozdiel od zahradneho altanku solidny pristresok napr. ako je v sedle Ploskej.

Daulagiri

Boro to si vystihol. Bez podkrovia a bez aspoň jednej strechy je to úplná zbytočnosť, vyhodené peniaze. Fakt záhradný altánok uprostred hôr.

Boro

Tomáš, človeče, niekedy mi to pripadá, ako keby tie prístrešky stavali niekde v Ugande a k nám ich len vyvážali. Ich funkčnosť je takmer nulová. Ak je pekne, tak ho takmer nepotrebuješ a ak prší, tak neposlúži vôbec. Strecha je strašne vysoko, presah strechy do bokov je veľmi malý a tak ak tam chceš prežiť nejaký dážď , či nebodaj búrku, tak si musíš vyliezť na stôl , inak zmokneš jak pes. Vietor ťa odtiaľ vymetie a sneh to tam zaveje až po vrch. To asi tí ľudia, čo to majú na starosti sa zhliadli v záhradných altánkoch, lebo tieto stavby turistom veru neposlúžia. Nemáš aj ty ten dojem?

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma