Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Kto nás môže v prírode kontrolovať

Shatterhand

Peter61: Zmätočná tabuľka (nahvsr.sk/kde/), neodporúčam používať na prepočet. Problém je, že J. Šimon napísal, že obtiažnosť C a D tvorí hranicu s regulérnym lezením (II-III UIAA). A C-D ohodnotil aj Gerlach cez Velickú p. aj cez Batizovskú. Inde bývajú hodnotené ako II a I (tým pádom organizovaným horolezcom bez vodcu povolené len na zostup). A obtiažnosti štítov sú tiež omyl, Zadný Gerlach C-D, tým sa myslí "Tatarkova ferrata" (jediná cesta naň popisovaná v sprievodcovi JŠ), normálne je to z Tetmajerovho sedla choďák a na sedlo z Batizovskej I.

Peter61

Ad Lesná stráž:
vo VT v Mlynickej d.nad vdp.Skok sa ma mlady iniciativny Liptak pytal, kam ideme, lebo som mal lano na rucksacku. keby sa tak vypytoval na Bystroms., to by som este chapal. Tak ma prekvapkal, ze som sa ani nespytal, ze ci je vo svojom obvode.

Axel

Hmmm, horska policia.
Preco si hned vybavim tendrik na vybavenie, stavbu nejakeho strediska, skolenie zamestnancov a samozrejme na zriadenie zriadovacej komisie, ktora bude 3x rocne zasadat v nejakom horskom stredisku a brat pplat za 12 mesiacov dennodennej "lopoty"

Peter61

Drobne upresnenie terminov:

zakon hovori "prislusnik horskej sluzby", teda termin obdobne akom u HaZZ, PZ SR, nie clen. Vysluhovy dochodok, hodnosti, etc.
Inak hovori sa o zriadeni horskej policie, zrejme obdobne ako je to v A, F, I.

Peter61

Ad Lesná stráž:
tiež majú určený obvod posobnosti ako Straz prirody.

Ad HV - na nastupe pod Velickou probou ma kontroloval jeden HV, ale vytiahol preukaz dobrovolnej straze prirody.

V poslednom obdobi si NAHV ujasnila rozdiel moznosti pohybu horolezeckeho instruktora a I-VHT mimo TZCH. Ni zeby to dajak utisilo situaciu na top vrcholoch vo VT, ale snad aspon daco....
nahvsr.sk/kde/

Jjano

Legil, nestačí udať dve telefónne čísla atď. Zákony sú v tomto dosť gumové, ale v zásade je vždy na uvážení toho, kto ťa oprávnene kontroluje, ako bude postupovať v prípade, že nevieš na mieste vierohodne preukázať svoju totožnosť. Spektrum je dosť široké, od mávnutia rukou až po obmedzenie osobnej slobody a zadržanie - podľa okolností, príslušného zákona, účelu a nálady. Neexistuje žiadne pravidlo, že dve telefónne čísla a pod.

Legil

mmmiro - to ja viem a nezabudnem im to vždy aj pripomenúť, že majú takúto možnosť - ale stačí aj udať 2 t.č. na ktorom si môžu overiť údaje, ktoré som im poskytol a tie musia sedieť. Len ak nesedia, tak si ma môžu odniesť - ak sú dvaja tak nech mi dajú rabaku :-) Zatiaľ ma ale v lese lesná stráž nekontrolovala ani raz a aj keď som nejakú stretol tak nič odo mňa nechceli. Nerobím neplechu v lesoch a nedávam im dôvody na kontrolu. Pri vodných zdrojoch taktiež nepytliačim aj keď mám na pstruha niekedy veľkú chuť :-)

Mmmiro

legil : V tom zakone naozaj nie je zadefinovana povinnost mat OP stale pri sebe. Ale ak organu nevies preukazat svoju totoznost, tak mozes ocakavat predvedenie na najblizsiu policajnu stanicu za ucelom zistenia tvojej totoznosti. A ked budes pri tom prilis vystrkovat rozky (ohanat sa kadejakymi pravami a znalostami zakonov), tak ten pobyt na policajnej stanici moze trvat aj niekolko hodin ...

Daulagiri

Prínosný článok a veľmi pre mňa. Doteraz som o tomto vlastne nič nevedel.

A zatiaľ ma (nás) raz legitimovala Lesná stráž, skončilo sa to pokutou, ale boli sme proste tam kde sme nemali byť. A raz ma kontroloval chlapík zo Stráže prírody čo spomínam v mojom článku o V. boku. Predstavil sa mi ako Stráž prírody a bez môjho vyžiadania mi aj ukázal preukaz.
Takže zatiaľ negatívne skúsenosti nemám.

Peto.z.bb

Mam podobne skusenosti ako jjano (12:42), plne sa podpisujem pod jeho prispevok. Velka vdaka za tento clanok, a vopred este vacsia za ten o pravach lesnej a polovnej straze.

FunTTomas

muska: dobrý postreh.

jjano: práve preto som to nechcel dávať do jedného článku, aby zo všetkých stráží nebol ešte väčší guľáš. Takže časom by mohol pribudnúť aj samostatný o lesnej stráži.

Muska

Jjano a mnoho ľudí medzi nimi nevidí rozdiel a potom si gro kritiky odnášajú rangeri, alebo všeobecne ochranári..

Jjano

Inak, hodili by sa aj ďalšie diely takéhoto článku, pretože v praxi mám väčšie problémy s lesnou a poľovnou strážou. Už ma párkrát kontrolovali (najmä, keď jazdím na bicykli po lese alebo keď je polovačka) a ešte sa mi ani raz nestalo, že by ovládali potrebné zákony, podľa ktorých nás chceli kontrolovať či nám niečo prikazovať. Navyše sú zvyčajne drzí a dám krk na to, že občas aj pripití. Lesnú stráž človek stretne častejšie ako stráž prírody, tak by pre hikingujúcu verejnosť bolo dobré sumarizovať, čo môže a čo nemôže lesná a poľovná stráž. Nedáte aj taký článoček?

Honza286

PaIT: V terénu mě jen jednou kontrolovala Lesná stráž, byl jsem se ráno projít Koprovou dolinou jen s foťákem, jejich první dotaz byl, kde jsem spal a hned chtěli vidět občanku, vyzval jsem je, aby se legitimovali, to odmítli, tak jsem je víceméně ignoroval, sice mi vyhrožovali, že zavolají Policii apod, ale neudělali samozřejmě nic.... Během cca 2 hodin jezdili starou Škodou 120 dolinou tam a zpět, rádio puštěné naplno, vajgly vesele pohazovali kolem sebe.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov