Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Predný a Zadný Japeň z Dolného Harmanca

Diskusná téma K článku: Predný a Zadný Japeň z Dolného Harmanca

Minulý rok mi prirástla Veľká Fatra s okolím hneď po prvej návšteve pevne k srdcu. Najprv som sa turisticky vybláznil v oblasti od Krížnej po Rakytov, táto oblasť patrí jednoznačne medzi naše klenoty. Teraz nastal čas na spoznávanie menej propagovaných oblastí. Spomenul som si na hrebeň, ktorý som s rešpektom sledoval počas každého ohliadnutia pri stúpaní z Tureckej na Líšku a tiež zhora z Krížnej. Toto miestečko je hrebeň Japeňa a v zmysle delenia pohorí sa nachádza na hranici Veľkej Fatry a Starohorských vrchov. Z ochranárskeho hľadiska je celé územie súčasťou OP NP Veľká Fatra.

Adelmos

Ahojte, vcera som presiel usek Uplaz - Japen - Dolny Harmanec, miestami su stale popadane stromy ale daju sa lahko prejst alebo obist. Cast chodnika nad Dolnym Harmancom je na niektorych miestach dost zarastena ale da sa prejst. Znaciek je pomenej, treba davat vacsi pozor. Inak ok, fajn trasa s peknymi vyhladmi.

Ade.e

Zelena znacka z Dolneho Harmanca, odb. na Japen dobre znacena a lahko prechodna, okrem zeleneho tunela-hustej mladiny nad D.Harmancom. Na zac. bez problemov s orientaciou.
Zlty usek z Japena na Uplaz tiez dobre znaceny, ale o nieco tazsie schodnejsi kvoli ojedinele popadanym stromom, ktore vyvrcholili tesne pod vychodom na luku zo znackou Uplaz. Nie je to neprechodne, len treba preskakovat cez popadane stromy. Celkovo stale v pohode prechodne.

Mar

V pondelok 22.9. 2014 som videl medveďa na turistickej ceste (zelená) z Královy Studne na Úplaz, okolo 14. hod., asi 500m od prameňa. Zviera zmizlo, keď ma uvidelo. Asi v týchto miestach žije, lebo tam bola zválené tráva.

Mirino

Tento víkend sme prešli trasu z Harmanca cez Japne na Kráľovu studňu. Je tam krásne, ale... na začiatku trasy sú trocha problémy s orientáciou, asi tam niekto iniciatívne zložil stromy so značením, ale dá sa. O veľa väčšie problémy nám spôsobili popadané buky na úseku Japeň - Úplaz. Tento úsek je takmer nepriechodný. V prípade pošmyknutia sa na mokrej guľatine môže ísť až o život. Nepreháňam. Ak viete niekto zaintervenovať na správnom mieste, urobte to pre ostatných.

Mirino

Syfon vďaka. Za rok to možno stihli aj spratať. Budem optimista a skúsim tomu veriť.

Syfon

Minulý rok som to prešiel na bickyli a úsek od Úplazu po Japeň, žltá značka, bol zahádzaný desiatkami stromov takže bolo treba obchádzať dosť mimo chodník. V tejto oblasti teraz toľko stromov nenapadalo takže by to nemalo byť o veľa horšie. Treba si dobre sledovať značky, dá sa ľahko zablúdiť, hlavne za Harmancom.

Mirino

Všade boli nejaké víchrice. Nevie niekto ako to vyzerá s priechodnosťou chodníka Harmanec - Japeň - Úplaz - K. Studňa?

Mirino

Pekne napísanô. Len by som tam ešte uvítal nejaké informácie o vode. Vedel by to niekto doplniť?

Trekbb

Este doplnim ze ten moj predchadzajuci postreh je zo zaciatku juna.Viem ze cez leto v tejto oblasti boli aj nadsenci z KST Vibrama aj s farbami a znacenie obnovovali takze situacia sa uz zlepsila comu sa tesim aj ja.

Urban

Ja som siel cez Japen(Horny Harmanec-Japen-Uplaz-Kralova studna-Krasny kopec-Horny Harmanec)pred mesiacom a nemal som nejaky problem z orientaciov.

Trekbb

Pekna lokalita,fajn clanocek a urcite nezabudnutelne chvile.Len som chcel napisat k tej brutalne hustej mladine.Ja som sa do tejto lokality vybral zo Starych hor a ukoncil som to v Harmanci.Pri schadzani zo Zadneho Japna je to dost slabo znacene,respektive znacky su neobnovene a zarastene.Ponize toho spominaneho vysielacu som mal na vyber dve cesticky,vpravo a vlavo.Po znacke ani chyru tak som sa vybral dolava,samozrejme ze zle a po niekolkych metroch som sa vratil aby som len nahodou uvidel odbocku do lesa,ktora bola tak zarastena(v lete)ze keby som ju nebol zahliadol tak tam bludim.A tu sa nachadza aj ta spominana brutalna hustina,kde listnace rastu priamo na byvalej lesnickej cesticke.Doslova som sa predieral a mal som pocit ze idem do medvedieho brloha.Az ked som sa predral a uvidel uz zas znacku a otvorenu lesnu cesticku tak bolo fajn.Takze ak sa aj vy ocitnete v tejto lokalite tak sa treba jednoducho cez tu hustinu predrat.

Jantaara

Mám to pod nosom, ale na Japeni som bola zatiaľ len v zime a to sme šli zo Starých hôr. Ale v pláne sú oba.
Fotky sú krásne, rozmanité. Aj článok fajn.

Aďo.4

aj mne sa tieto miesta v okolí Japeňov páčia..Len tú búrku nemusím..Pekné foto..

Pjontro

nádhera...miesto, ktoré mám na mojom liste "to najlepšie zo Slovenska"

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma